Hyppää sisältöön

Pika-aiturit Nooralotta Neziri ja Elmo Lakka vaihtavat valmentajaa, SE-mies Lakka: "Mietin sitäkin, että ryhtyisin valmentamaan itseäni"

110 metrin aidoissa Suomen ennätyksen kesällä tehnyt Elmo Lakka jatkaa Otto Kilven valmennuksessa. Nooralotta Neziri siirtyy itävaltalaisen Philipp Unfriedin oppeihin vaikean kauden jälkeen. Kaksikon monivuotiset valmennussuhteet näin päättyvät.

Nooralotta Nezirin kausi oli vaikea. Kuva: Yle/Magnus Eklöv

Pika-aituri Nooralotta Neziri siirtyy itävaltalaisen Philipp Unfriedin valmennukseen. Neziri oli Petteri Jousteen valmennuksessa edelliset neljä vuotta.

– Aktiiviuraa on nyt selvästi enemmän takana kuin edessä. Katsoin, että nyt jos koskaan oli aika tehdä tällainen steppi. Vaihdos tuli minun aloitteestani, mutta tapahtui yhteisymmärryksessä Petterin kanssa. Hänestäkin tämä oli hyvä päätös, Neziri kertoo Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

Tällä kaudella Neziri joutui jättämään Tokion olympialaiset väliin loukkaantumisen takia.

– Aika näyttää, miten harjoittelu muuttuu, mutta ainakin tekniikkaan tullaan edelleen kiinnittämään paljon huomiota, Neziri sanoo.

Petteri Jouste valmensi Neziriä monta vuotta. Kuva: Yle/Magnus Eklöv

Jousteen valmennuksessa Neziri, 28, juoksi Euroopan hallimestaruuskisojen 60 metrin aidoissa neljänneksi ja ulkoradoilla 100 metrin aidoissa EM- ja MM-kisojen välieriin. Nezirin 100 metrin aitojen ennätys on 12,81.

Unfried on kokenut valmentaja. Hän valmentaa muun muassa Tokion olympiakisoissa 100 metrin aitojen pronssille juossutta Jamaikan Megan Tapperia. Neziri pääsee jatkossa harjoittelemaan Tapperin kanssa.

Neziri kertoo, että pääsee jo harjoittelemaan loukkaantumisen jälkeen. Nezirin kesän paras aika oli 13,11.

– Kävin pari viikkoa sitten magneettikuvissa. Selän vamma näkyy kuvissa edelleen, mutta sain lääkäreiltä ohjeen, että nyt vaan rohkeasti tekemään iskuttavia harjoituksia. Tehoja pitää kuitenkin lisätä maltilla, Neziri sanoo.

– Parhaimmillaan se on niin, että selkä ei enää vaivaa, mutta pahimmillaan se voi aiheuttaa ongelmia, mutta en halua jäädä sitä odottamaan.

"Mietin sitäkin, että ryhtyisin itse valmentamaan itseäni"

Myös pika-aituri, kesällä Suomen ennätyksen tehnyt Elmo Lakka vaihtaa valmentajaa. Lakka aloittaa Pariisin 2024 olympiakisoihin tähtäävän olympiadin Otto Kilven valmennuksessa. Samalla päättyy viisi vuotta kestänyt valmennussuhde Antti Haapakosken kanssa.

– Minulla ei ole pitkään aikaan ollut jatkuvaa päivittäisvalmennusta. Kun ikää karttuu ja on joitakin terveysmurheita, ainoa oikea tapa päästä eteenpäin on, että minulla on valvovat silmät jokaisessa harjoituksessa, Lakka sanoo.

Kilpi on ollut mukana Lakan harjoituksissa ja toiminut Haapakosken valmentajaparina syksystä 2018 lähtien.

– Olen pyöritellyt tätä asiaa mielessäni toissa keväästä. En kuitenkaan ole sellaista tyyppiä, joka lähtisi kokeilemaan mitään. Otolla on liikuntatieteen koulutus, oman urheilu-uran kokemukset, hän asuu Jyväskylässä ja on jo valmiiksi mukana minun tiimissäni, Lakka perusteli ratkaisuaan.

Elmo Lakka oli alkukesällä SE-vireessä. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

– Mietin sitäkin, että ryhtyisin itse valmentamaan itseäni, mutta se olisi ollut vähän liian iso harppaus. Tarvitsen ohjelmointiin järkevän kaverin, joka pitää hihnat käsissään.

Yhteistyö Haapakosken kanssa vei Lakan 110 metrin aitajuoksun välieriin olympiakisoissa ja EM-kilpailuissa, finaaliin Euroopan hallimestaruuskilpailuissa ja toi tukun Suomen mestaruuksia sekä tämän vuoden kesäkuussa Suomen ennätyksen 13,31.

– EM-kilpailut on ensi kauden ykköstavoite. Sieltä arvokisamitalin haku on nyt realismia, Lakka sanoo.

Lue myös:

Tampereen Pyrintö voitti Kalevan Maljan ensi kerran 71 vuoteen