1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. tennis

Tenniksen sensaatiopelaajalle Emma Raducanulle, 18, povataan hurjaa tulevaisuutta – mahdollisuus tienata kymmeniä miljoonia muutamassa vuodessa

US Openin voittanut Emma Raducanu nousee kertaheitolla yhdeksi maailman arvokkaimmista urheilijoista, arvioivat urheilumarkkinoinnin asiantuntijat. Pelkän US Openin voitto voi tuoda brittipelaajalle parissa vuodessa yli 20 miljoonaa puntaa.

Karsintojen kautta US Open -turnaukseen selviytynyt britti on kaikkien aikojen altavastaaja, joka on onnistunut valloittamaan Grand Slam -turnauksen. Kuva: John G. Mabanglo/ EPA

Varsin tuntemattomalla tennispelaajalla Emma Raducanulla on mahdollisuus tulla yhdeksi parhaiten tienaavista urheilijoista maailmassa. Kaikki riippuu siitä, miten hyvin hän pärjää tulevaisuudessa tenniskentillä, mutta uutistoimisto Reutersin haastattelemat urheilumarkkinoinnin asiantuntijat arvioivat, että Raducanun US Open -voitto voi tuottaa hänelle noin 20 miljoonan punnan (23,4 miljoonan euron) potin seuraavien kahden vuoden aikana. Ja tämä voi olla vasta alkua, sanovat asiantuntijat.

Yhdysvaltain avoimessa tennisturnauksessa nähtiin tänä vuonna varsinainen tuhkimotarina, kun ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen naisten kaksinpelin finaali käytiin kahden teini-ikäisen tennistähden välillä. Raducanu on 18-vuotias ja Leylah Fernandez 19-vuotias. Finaalipaikka oli molemmille ensimmäinen.

Britannian Raducanu voitti finaalissa Kanadan Fernandezin suoraan kahdessa erässä luvuin 6–4, 6–3.

Yhdysvaltain avoimet oli Raducanulle vasta uran toinen merkittävä tennisturnaus. Voitosta hän tienasi 2,5 miljoonaa dollaria (2,1 miljoonaa euroa).

Markkinointiasiantuntijat näkevätkin, että vain taivas on rajana siinä, mitä kaikkea Raducanu voi saavuttaa, myös brändimielessä.

Jo nyt on tapahtunut paljon: Brittipelaaja nähdään Britannian Voguen lokakuun numeron kannessa. Ja suuret brändit autoista koruihin sekä urheiluvaatemerkit toivovat hänestä mainoskasvoa, ja niissä piireissä pyörii raha. Asiantuntijat näkevät myös, että urheilijan sponsorisopimus Niken kanssa tulee kasvamaan roimasti.

Vertailun vuoksi Forbes-lehti kertoo, että japanilainen Naomi Osaka tienasi 55 miljoonaa dollaria (46 miljoonaa euroa) viimeisen vuoden aikana, ja tähän summaan eivät edes kuulu palkintorahat. Maailman kymmenestä eniten tienaavasta naisurheilijasta yhdeksän on tennispelaajia.

Raducanun etuna nähdään etenkin hänen moninaisuutensa: Hän on romanialaisen isän ja kiinalaisen äidin brittitytär. Kiinan markkinat ovat valtavat ja länsimaiset brändit etsivät Aasiasta koko ajan jalansijaa.

Kaikki riippuu nyt vain siitä, jääkö Raducanu tähdenlennoksi, vai tuleeko hän pärjäämään myös jatkossa tenniskentillä.

Lue myös:

Britannian Raducanu vei teini-ikäisten taiston US Openin finaalissa – kuningatar Elisabet onnitteli

Kommentti: Tenniksen myyttisen saavutuksen vaikeus tuli jälleen selväksi – näistä syistä Djokovicin unelma mureni