Hyppää sisältöön

Setelinippua heiluttanut Manse PP puhuttaa yhä – KPL:n pelinjohtaja hehkuttaa vastustajaa, mutta luottaa omiinsa: "Ei ole ennenkään budjeteilla voitettu"

Yle Urheilun asiantuntija Sami Partasen mukaan pesäpallossa monet eivät ole todellakaan valmiita hyväksymään, että lajissa kasataan menestyvä joukkue parissa vuodessa Superpesis-noususta. KPL:n ja Manse PP:n välinen finaalisarja alkaa keskiviikkona

Manse PP voitti runkosarjan ennen Vimpelin Vetoa. Kouvolan Pallonlyöjät oli runkosarjan kolmas. Kuva: Lehtikuva
Tekijät

Pesäpallon miesten Superpesis-kausi on pian lopuillaan, mutta pesäpallopiirien puheenaiheet eivät olet muuttuneet sitten lähes vuoden takaisesta tilanteesta.

Ostoporukka, tähtisikermä ja tunteita herättävä huippujoukkue paksulla setelinipulla. Pesäpallokansa puhuu edelleen Manse PP:stä ja sen taustarahoittajista.

Ärsytys "ökyporukasta" on kasvanut entisestään, kun tamperelaiset ovat myös pärjänneet ja pelaavat Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan Suomen mestaruudesta. Kaiken tämän tapahtuminen kahdessa vuodessa on herättänyt tunteita.

– Olemme tienneet jo kauden aikana, että puhetta tulee ja sitä saa tulla. Me pelaamme ja se ei meihin vaikuta. Meillä on todella hieno porukka ja upea joukkuehenki. Ihmiset saavat puhua ja se on toisaalta ihan positiivista. Tunteitahan tässä on tarkoituskin herättää, Manse PP:n lukkari Juha Puhtimäki sanoo Yle Urheilulle.

Puhtimäki on seurannut ilolla Tampereen kasvanutta kiinnostusta pesäpalloa kohtaan. Hän tosin muistuttaa, että naisten Superpesis-joukkue on tehnyt jo pitkään hienoa työtä lajin parissa.

– On ollut hienoa nähdä kaupungin heräävän uudella tasolla pesäpallolle. Olemme saaneet lajille aika paljon positiivista aikaan, Puhtimäki sanoo.

Juha Puhtimäki on lyönyt 14 juoksua kahdeksna pudotuspeliottelun aikana. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Kouvolan Pallonlyöjät toista kertaa peräkkäin finaaliin valmentanut Iiro Haimi on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa Manse PP:n nousu kärkijoukkueeksi on ollut pelkästään positiivinen asia pesäpallon kannalta.

– Minusta tämä on parasta, mitä pesäpallolle on tapahtunut pitkään aikaan. Manse PP:n kaltainen isosti asioita tekevä seura saa meidät muutkin heräämään siihen, että asioita on tehtävä jatkossa entistä paremmin, jotta pysymme kyydissä mukana, Haimi sanoo.

Manse PP on kertonut käyttäneensä tähtisikermäänsä noin 400 000 euroa. Haimin mukaan tamperelaisten pelaajabudjetti on hieman enemmän kuin Kouvolan Pallonlyöjillä.

– Meitä ei ole onneksi ennenkään budjeteilla voitettu. Useiden pelaajien hankkiminen ulkopuolelta vaatii rahaa ja on hienoa, että he ovat siihen pystyneet. Toivottavasti tämä myös kestää, ettei tästä tule pelkästään yhden tai kahden vuoden juttu, Haimi sanoo.

Juttu jatkuu grafiikoiden jälkeen.

Hacklin hakee kirkkainta kruunua

Manse PP pelaa miesten Superpesiksen finaalissa ensimmäistä kertaa, mutta Kouvolan Pallonlyöjille finaalipaikka on jo kolmas viimeisen neljän vuoden sisään. Ennakko-odotuksiin nähden juuri kouvolalaisten yltämistä finaaliin voi pitää pienoisena yllätyksenä, sillä joukkue heikentyi ja nuorentui talven siirtomarkkinoilla.

Manse PP:tä puolestaan kaavailtiin jo ennen kauden alkua mestarisuosikiksi. Ainoastaan tähtisikermän ja isojen persoonien sopiminen samaan joukkueeseen arvelutti ennen kauden alkua.

– Mansen finaalipaikka ei ollut loppupeleissä yllätys. He hakivat alkukesällä pelaamistaan, mutta joukkue on sellainen, että he pystyvät perustasollakin voittamaan. Olimme jossain vaiheessa heitä edellä, mutta pienet asiat ja nuori joukkue näkyi meidän pelissämme, KPL:n Juho Hacklin tuumii.

Hacklin on pelannut KPL:ssä vuodesta 2007 lähtien ja saavuttanut peräti neljä hopeaa. Kirkkain mitali on kuitenkin jäänyt saavuttamatta.

– Tänä vuonna tulee totta kai mestaruus. Se on tavoite ja viimeinen askel. Tietysti nyt on vaikein joukkue vastassa, joten ei auta kuin mennä tilanne kerrallaan.

Juho Hacklin on pelannut KPL:ssä tällä kaudella niin ulkokentällä kopparina kuin jokeripaidassa vaihtajana. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Manse PP:n ja KPL:n finaalisarjassa ratkaisevaan rooliin nousee sisäpeli. Finaalikaksikko on räpylässä tasaisen vahva, mutta sisällä tamperelaisilla on selvästi enemmän lyöntivoimaa. Manse PP iski esimerkiksi runkosarjassa 90 juoksua kouvolalaisia enemmän.

KPL on toisaalta tottunut venymään tiukoissa paikoissa parhaimpaansa. Esimerkiksi runkosarjassa KPL voitti molemmat ottelut supervuoroparissa juoksuin 3–0 ja 4–0.

– Emme tarvitse ihmeellisyyksiä, mutta meidän pelille tärkeiden asioiden on toimittava myös finaalissa, jos aiomme voittaa, pelinjohtaja Haimi sanoo.

"Olisi ollut kuukausi sitten vaikea paikka"

Viime aikoina myös Manse PP on osoittanut sitkeytensä. Joukkue oli esimerkiksi Imatran Pallo-Veikkoja vastaan puolivälierissä yhden palon päässä tippumisesta, mutta eteni lopulta välieriin otteluvoitoin 3–2.

Sotkamon Jymyä vastaan Manse PP oli puolestaan kolmannen välieräottelun toisella jaksolla jo 0–3-tappiolla, mutta nousi lopulta ottelun voittoon.

– 3–0-tilanne olisi ollut meille vielä kuukausi sitten vaikea paikka. Siinä näki hienosti, miten olemme kasvaneet. Tulimme rinnalle ja se oli siinä, Manse PP:n kapteeni Tuomas Jussila kertoo.

Jussilan mukaan mestaruustaisto onkin kahden tasaväkisen, mutta sitkeän joukkueen kohtaaminen.

– KPL on meidän kanssa hyvin samantyyppinen joukkue. He eivät anna periksi missään vaiheessa, vaan pelaavat pelit loppuun asti. Kouvola on näyttänyt pystyvänsä kääntämään tiukoissakin paikoissa pelin itselleen.

Tamperelaisten pelin suurin kompastuskivi voi olla etenijän saaminen kentälle. Manse PP:n kärki Topias Lilja pelasi ykköskärjessä noin 45 prosentin tehokkuudella Jymy-sarjan puoliväliin saakka, minkä jälkeen Ykköspesiksessä kauden aloittanut Severi Tikkakoski otti ennakkoluulottomasti kärkietenijän paikan.

Puhtimäen mukaan tamperelaiset ovatkin katsoneet viime päivinä kärkietenijöilleen potentiaalisia lyöntejä kentälle pääsyyn.

– Severi pelasi hienosti ja näytti taitonsa. Siitä täytyy nostaa nuorelle pojalle isosti hattua. On hienoa nähdä tuollaista ennakkoluulottomuutta.

– Kärkimies on elänyt meillä välillä vähän turhankin paljon, mutta meillä on hyviä vaihtoehtoja. Vähän vastustajastakin kiinni, että kenen lyönnit sopivat mihinkin ulkokenttään, Puhtimäki sanoo.

Toni Kohosella on 225 ottelun kokemus pudotuspeleistä. Kuva: Tomi Natri/All Over Press

Kumpikin joukkue pääsee finaaliin lähes parhaalla kokoonpanollaan. Ainoastaan kaksi ottelua pudotuspeleissä pelanneen pesäpallolegenda Toni Kohosen kunto on toistaiseksi kysymysmerkki.

Yle Urheilun asiantuntija Sami Partasen mukaan KPL:n vahvuus on vahva ulkopeli, mutta muistuttaa, ettei monikaan pelaaja ole vielä kokenut finaalisarjan paineita.

– Kouvolalla on hyvin roolitettu porukka ja laadukas keula, jota tukee nälkäinen kakkoskärki. Heillä on myös kaksi vahvavireistä lyöjää, Janne Kivipelto ja Ossi Meriläinen.

– Viime vuoden finaaliporukka vaihtui paljon. Nuoruus ja into ovat hyviä voimavaroja, mutta siellä on paljon ensikertalaisia räpylähomissa. Miten räpylä kestää? Partanen pohtii.

Manse PP:tä Partanen kuvailee puolestaan hyvin kasatuksi joukkueeksi, jossa on huippupelaajia jokaiselle pelipaikalle. Sisällä läpilyöntiuhkaa luovat muun muassa Henri Puputti, Jussila, Puhtimäki ja Juuso Myllyniemi.

– Mansella on laadukkaita, läpilyöntiherkkiä pelaajia, jotka voivat tehdä rumaakin jälkeä vaihtotilanteissa. He voivat hakea läpilyöntejä tai luoda tilanteita hyödyntämällä läpilyöntiuhkaa, jolloin kotiutusosasto pääsee mylläämään. Mansella on sisäpelissä enemmän variaatioita kuin Kouvolalla.

Lukkari Janne Kivipelto on loistanut tällä kaudella myös mailan varressa. Kivipelto on lyönyt pudotuspeleissä kaikkiaan 17 juoksua. Kuva: Marko Tuominiemi / All Over Press

Myös Partasen mukaan Manse PP:n nousu Superpesiksen kärkeen on ollut parasta, mitä lajille on pitkään aikaan tapahtunut.

– He eivät ole jättäneet hommaa tähän, vaan haluavat mennä eteenpäin esimerkiksi stadionhankkeen kautta. Melskaus on kovaa ja näyttää siltä, että he ovat onnistuneet tavoitteessaan. Manse pärjää urheilullisesti ja pitää muut seurat varpaillaan.

Uskotko, että kansan tuki on finaaleissa KPL:n puolella?

– Kouvolan kohdalla ainakin tämä pidempi mestaruuden puuttuminen varmasti sitä puoltaa. Kaikki eivät ole todellakaan valmiita hyväksymään, että tuollainen joukkue saadaan kasaan tyhjästä parissa vuodessa.

– Tämä on ison maailman meininkiä, mikä on tietyllä tapaa uutta pesäpallolle, vaikka siinä on pieni häivähdys 90-luvulta Kaisaniemen Tiikereistä. Ihmiset varmaan pelkäävät, että kestääkö Manse taloudellisesti, mutta sen aika näyttää. Urheilupuoli ainakin toimii, Partanen päättää.

KPL:n ja Manse PP:n välinen finaalisarja alkaa keskiviikkona Tampereella kello 16.00. Finaaleja voi kuunnella suorina lähetyksinä Yle Puheelta. Keskiviikon lähetys alkaa kello 15.50.

Lue myös:

Kouvolan Pallonlyöjät jälleen Superpesiksen finaaliin

Joko nyt Pesäkarhut? Finaalien kestokävijä hakee vasta toista Suomen mestaruuttaan – "Emme muistele menneitä"

Kirittärien menestyslukkari Mari Mantsinen ei ole huolissaan tappiosta finaaliavauksessa – "Meitä on jatkossa vaikea voittaa"