1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. melonta

Olympiavoittajan poika Eetu Kolehmainen jahtaa isänsä jalanjäljissä maailman huippua – perustelee hersyvästi lajivalintaansa

Melonnan olympiavoittajan poikana Eetu Kolehmainen, 20, hakee aikuisten sarjassa ensimmäisiä kokemuksiaan kansainvälisillä vesillä. Isän menestys ei ole rasite nuorelle miehelle.

Eetu Kolehmainen
Eetu Kolehmainen

Melonnan MM-kilpailuissa 16.–19. syyskuuta Kööpenhaminassa komeilee Suomen maajoukkueen starttilistalla tuttu, hohdokas Kolehmaisen nimi.

Barcelonan 1992 olympiavoittaja Mikko Kolehmaisen poika Eetu Kolehmainen hakee Tanskan-maalta melontauransa ensimmäisiä aikuisten kansainvälisiä kokemuksia.

Harteikas ja jäntevä Eetu Kolehmainen, 20, on Suomen joukkueen kuopus MM-Kööpenhaminassa. Muut kolme suomalaismelojaa kun lähestyvät jo kolmeakymppiä.

Mikkeliläinen oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa edustamassa seniorien tasolla Suomea kevään olympiakarsinnoissa ja kauden ensimmäisessä maailmancupissa. Hän suoriutui tulikasteesta ratamelonnan valmennuspäällikkö Petteri Pitkäsen mukaan hyvin.

Pataan vanhemmille

Kolehmaisen mukaantulo maajoukkueeseen piristää vanhempia urheilijoita ja tekee hyvää ryhmän dynamiikalle.

– Nuori ja innokas kaveri tuo virtaa samalla muillekin. Hän ei tuo vain hyvää ilmapiiriä, vaan on todella kova kilpailija niin harjoituksissa kuin kaikessa muussakin tekemisessä.

– Hän yrittää laittaa vahempia pataan sen, minkä vain ehtii, valmennuspäällikkö Pitkänen lisää virne kasvoilla.

Pitkäsellä ei ole näppituntumaa, mihin Eetun tai muiden suomalaisten vauhti riittää MM-vesillä.

– Tulosodotuksia on hankala lähteä arvioimaan. Viimeksi aikuisten sarjassa olemme kilpailleet kansainvälisesti touko-kesäkuun vaihteessa.

– Eetu oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa olympiakarsinnoissa. MM-kisoissa taso ei ole noista kisoista noussut. Hyvin meloessaan Eetu pystyy ihan kohtuullisiin sijoihin Kööpenhaminassa. Ennen kaikkea tämä kausi on hänelle kuitenkin aikuisten kisojen haistelua, muistuttaa Pitkänen.

Eetu Kolehmainen kevään 2021 olympiakarsinnoissa Kuva: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Muut harjoittelevat Tampereella, Eetu Mikkelissä

Olympiavoittaja Mikko Kolehmainen toimii Eetu-poikansa valmentajana. Kaksikon arki Mikkelissä toimii, vaikka muu Suomen melontamaajoukkue harjoittelee Tampereella.

– Eetu ja Mikko ovat minun silmiini todella hyvä aisapari, kun olen seurannut heidän tekemistään. Tietotaitoa ja kokemusta löytyy roppakaupalla kotinurkista.

– Eetu pystyy Mikkelissä harjoittelemaan arjessa tosi laadukkaasti ja saa sitten treeni- ja sparriseuraa sekä kotimaan että ulkomaan leireiltä, taustoittaa valmennuspäällikkö Pitkänen.

Melontalahjakkuus ottaa koko ajan pikkuaskelia kohti kirkkaimpia valoja. Pari kautta sitten mela vaihdettiin isommaksi, ja vuoden 2019 kolme SM-pronssia toivat paikan maajoukkueeseen.

Tänä syksynä Mikkelin Melojien kultahippu meloi miesten yksikössä 500 metrin SM-voittoon, joka oli toisen polven ratamelojalle samalla ensimmäisen yleisen sarjan Suomen mestaruus. Samana päivänä Eetu lisäsi palkintokaappiinsa myös 5 000 metrin yksikkökisan SM-kullan.

Hiihto ja juoksu saivat jäädä

Milloin Eetu Kolehmainen tajusi, että kilpaurheilu-ura melonnassa vie hänet mennessään?

– Siinä vaiheessa, kun hiihdossa ei enää juoksu maistunut, päädyin penkkiurheiluun, eli käytännössä melontaan. Tämähän on käytännössä penkkiurheilua, kun istutaan penkissä, Eetu selvitti hymyssä suin.

Kuluvalla kaudella Kolehmainen on ollut todella paljon melapuuhissa sekä kisa- ja leirireissuissa. Kaikki rajut satsaukset viittaavat siihen, että nuori mies on päättänyt jättää merkkinsä tulevina vuosina suomalaiseen melontahistoriaan.

– Nautin siitä, se on mukavaa kun pääsee testaamaan itseään ja pääsee vetämään oikein huolella vesille. Tuntuu, että tämä on paras tie, johon mennä. Eli seuraan vähän isän jalanjälkiä.

"Isän saappaat" eivät ole rasite

Vanhempi urheiluyleisö muistaa vielä hyvin, mitä Mikko Kolehmainen teki Barcelonassa vuonna 1992.

Mikko Kolehmainen meloo Atlantan olympialaisssa 1996 Kuva: / All Over Press

– En ole vielä huomannut, että isän tausta olisi minulle rasite. Voi olla, että siitä tulee rasite jossain vaiheessa, mutta en ota sitä paineiden kautta. Hän on minulle vain isä ja valmentaja, sanoo Eetu Kolehmainen.

Pariisin olympialaiset 2024 siintävät nuoren miehen silmissä, mutta arvokilpailut saattavat tulla vielä liian aikaisin menestysmielessä. Los Angelesin olympialaiset 2028 voivat sen sijaan olla Kolehmaiselle uran kohokohta, mikäli intohimo ja harjoitusjänne kantavat niin pitkälle.

– Yritän treenata Pariisia kohti. Vaikea sanoa, pääsenkö sinne asti, mutta se on tavoite.

– Olemme puhuneet, että elämme vuoden kerrallaan ja mietimme vuositavoitteet aina erikseen. Minusta tämä on ainoa oikea järkevä teko tässä vaiheessa uraa, tuumii Eetu, jonka harjoittelu on "jyystämistyyppistä" ja hän häviää vielä huipuille lajivoimassa.

Pariisin olympiakarsintoihin on kaksi vuotta aikaa. Ratamelonnassa vaatimustaso olympialaisiin on kivenkova, muistuttaa Suomen valmennuspäällikkö.

– Yksikköjen tuhannen metrin karsintaseula on olympiakarsinnoissa todella, todella tiukka. Kun alamme puhua siitä, onko olympiapaikkaan mahdollisuuksia, silloin urheilja on jo top-6 -tasoa maailmassa, tähdentää Petteri Pitkänen.

Mitä Kolehmaiselta voi odottaa Kööpenhaminan MM-kisoista, jossa Suomea edustavat hänen lisäkseen myös Jeremy Hakala, Joona Mäntynen ja Netta Malinen?

– No, ne ovat aikuisten kisat, niin siellähän mennään todella lujaa. Minulla ei vielä riitä vauhti sinne. Kisaa lähdetään haistelemaan ja toivotaan, että menisi hyvin, Kolehmainen sanoo.

Lue myös:

Suomea pienemmän maan jättipotti olympialaisista sai urheilupomonkin häkeltyneeksi: "Uskomattomia suorituksia"