Hyppää sisältöön

FC Lahti ei halua enää hymistellä faniensa törttöilyjä ja sulkee kannattajakatsomonsa toistaiseksi – "Joukkueen kannattaminen ei ole Lahdesta kuolemassa"

Jalkapallon Veikkausliigassa pelaava FC Lahti sulkee kannattajakatsomonsa toistaiseksi. Päätös herättää kannattajissa ristiriitaisia tunteita, mutta pitkäaikainen kannattaja ymmärtää seuran päätöksen.

Lahden stadionin kannattajakatsomo suljetaan toistaiseksi. Kuva: Petri Niemi/Yle

FC Lahden kannattajien käyttäytyminen kotimaisen Veikkausliigan otteluissa on ollut puheenaihe jo pitkään. Seura on joutunut useaan otteeseen maksamaan fanien törttöilyjen takia sakkoja, mutta viime lauantaina tapahtunut välikohtaus Tampereella oli viimeinen pisara seuralle.

Ilves voitti Lahden 1–0 ja pelikentällä kaikki sujui rauhallisesti, mutta ottelun jälkeen esiintyi häiriökäyttäytymistä ja sitä seurasi pahoinpitelyepäily. FC Lahden puheenjohtaja Mika Halttunen kertoi Ylen haastattelussa, että nyt raja on tullut vastaan.

– Nyt on saavutettu se piste, minkä jälkeen ei enää haluta hymistellä tai silotella asioita. Kamelin selkä on katkennut, Halttunen sanoi.

FC Lahti sulkee kotistadioninsa kannattajakatsomon toistaiseksi. Lahdella on runkosarjassa kotiotteluita jäljellä enää yksi, ja se pelataan ensi lauantaina AC Oulua vastaan. Joukkue on kuitenkin kiinni kuudennessa sijassa, mikä tarkoittaisi sitä, että se pääsisi pelaamaan Mestaruussarjaa ja mitaleista.

Vaikka kannattajakatsomo on nyt suljettu toistaiseksi, kannattajat eivät kuitenkaan hylkää seuraa, vaan suunnittelevat lauantaina menevänsä johonkin muuhun katsomonosaan.

Fanien joukossa kannattajakatsomon sulkeminen on herättänyt ristiriitaisia tunteita. Kollektiivista rangaistusta ei pidetä järkevänä, mutta toisaalta yksittäisten tai pienten ryhmittymien huonoa käytöstä ei katsota hyvällä. Pitkäaikaiset kannattajat ovat ottaneet tilanteen raskaasti, mutta myös ymmärrystä löytyy.

– Kyllä kannattajakatsomon sulkeminen on tässä kohtaa pakkorako seuralta. Kun syylliset eivät tulleet esiin, niin en oikein tiedä, mitä muita vaihtoehtoja siellä olisi ollut, FC Lahden pitkäaikainen kannattaja kertoi Yle Urheilulle. Hän esiintyy jutussa nimettömänä hänen turvallisuutensa takaamiseksi.

"Emme hyväksy epäasiallisuuksia"

FC Lahdella on ollut koko seurahistorian vahva kannattajakulttuuri. Halttusen mielestä Lahden fanit ovat olleet luomassa suomalaista jalkapallokulttuuria ja muun muassa maajoukkueen faniryhmä Pohjoiskaarre laulaa FC Lahden kannattajien kehittämiä lauluja.

Lahden vierailu eri veikkausliigapaikkakunnilla tietää kuitenkin isäntäjoukkueelle aina lisäkuluja ylimääräisten järjestyksenvalvojien takia. Halttusen mukaan huonosti käyttäytyvien kannattajien on kuitenkin turha vedota siihen, että niin tehdään muuallakin maailmassa.

– Ei se ole mikään tekosyy. Emme hyväksy epäasiallisuuksia. Niiden poistaminen on vaikeaa, mutta ainakin me yritämme parhaamme siinä. Valtaosa kannattajista, joiden kanssa keskustelemme, on samaa mieltä, Halttunen sanoi.

Kuva: Petri Niemi/Yle

Ei järjestäytynyttä fanitoimintaa

FC Lahden kannattajan mukaan tilanne on eskaloitunut lähiaikoina ja etenkin pääkaupunkiseudulla (siirryt toiseen palveluun). Fanit ovat olleet mukana kannattamassa joukkuetta, mutta kannattamisen lisäksi pienellä joukolla tai yksittäisillä faneilla on ollut myös omat intressinsä riehumiseen. Muiden kannattajien on ollut vaikea puuttua tilanteisiin.

FC Lahden kannattajatoiminta ei ole järjestäytynyttä toimintaa ja osa kannattajista liikkuu pelipaikoille omilla kyydeillä. Fanit eivät ole yhtenäinen ryhmä, jossa kaikki tuntisi toisensa, vaan pikemminkin pienten porukoiden yhdistymä.

Kun yksittäiset kannattajat törttöilevät, se vaikuttaa jokaiseen kannattajaan, ja ainakin FC Lahden kannattajien maineeseen, joka on jo ennestään kärsinyt.

– Ikäviä ja pahoja juttuja on tapahtunut, mutta porukalta unohtuu, että suurin osa kannattajista on hyvää porukkaa ja joka käy jatkossakin peleissä. Ei tässä kukaan seuralle tieten tahtoen pahaa halua, pitkäaikainen kannattaja vakuutti.

FC Lahden kannattaminen ei ole kuolemassa

Halttusta turhauttaa juuri se, että seura on keskustellut kannattajaryhmän kanssa viimeksi viime viikolla häiriöihin liittyen. Hänen mukaansa suurin osa ymmärtää asiat ja sekä seuralla että kannattajilla on yhteinen tavoite: saada FC Lahti menestymään suomalaisessa jalkapallossa.

– Sitten tulee näitä yksittäisiä henkilöitä, yksittäisiä pieniä ryhmiä isomman ryhmän sisällä, jotka aiheuttavat tämän suuren harmituksen ja suuren vahingon koko yhteisölle, koko jalkapalloperheelle Lahdessa. Sitä ei voida hyväksyä, Halttunen sanoi.

FC Lahden pitkäaikainen kannattaja toivookin, että häiriökäyttäytyjät miettisivät seuraa, muita kannattajia ja sitä, mitä käytöksellään aiheuttavat.

– FC Lahden kannattaminen ei ole Lahdesta kuolemassa, vaikka tällainen tilanne eteen tulee, hän sanoi.

Lue myös:

FC Lahti aikoo sulkea kannattajakatsomonsa toistaiseksi – syynä kannattajien häiriökäytös ja pahoinpitelyepäily

FC Lahden kannattajia epäillään pahoinpitelystä Tampereella

Juttua muokattu 16.9. klo 9.48: Täsmennetty, miksi FC Lahden kannattaja esiintyy jutussa nimettömänä.