1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Tekikö Ässät todellisen superhankinnan? Tuntematon amerikkalainen teki tempun, johon ei ollut koskaan aiemmin pystynyt: "En tule unohtamaan"

Mikä ihmeen mies on Ässille neljä maalia yhteen peliin tehtaillut Derek Barach? Hän on tuntematon tuttavuus jääkiekkoa tiiviistikin seuraaville. Ässien kehitysjohtajan Tommi Kerttulan mukaan Barach hankittiin kesällä vasta kolmosketjuun.

Derek Barach on saanut lentävän lähdön jääkiekon liigakauteen. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Jääkiekon kotimainen liigasyksy on vielä alkumetreillään, mutta Porissa jysähti jo oikein kunnolla. Ässien yhdysvaltalaishyökkääjä Derek Barach takoi peräti neljä maalia keskiviikon KalPa-kamppailussa. Ilta huipentui 5–4-jatkoaikamaaliin.

Barach kuvailee Porin keskiviikkoiltaa aivan erityislaatuiseksi. Pohjois-Amerikan yliopisto- ja farmiotteluissa koko aiemman peliuransa kiekkoillut 26-vuotias Barach ei ollut kokenut mitään vastaavaa.

– En tule ikinä unohtamaan tätä. Aiemmin en ollut tehnyt edes kolmea maalia ammattilaistason otteluissani. Aiemmin olin tehnyt kaksi maalia samassa ottelussa, mutta neljä maalia oli jotakin todella erityistä, mitä en tule unohtamaan, Barach innostuu Yle Urheilun haastattelussa.

Kolme ottelua pelannut Barach johtaa SM-liigan maali- ja pistepörssiä. Neljään maaliin tällä kaudella on yltänyt myös Ässien joukkuekaveri Jarno Kärki.

Suomen liigan tasaisuus yllättänyt

Pohjois-Amerikan sarjat ovat nyt vaihtuneet Suomen liigakaukaloihin. Muutokset ovat monellakin tavalla suuria, mutta Barach on nauttinut pelaamisesta Suomessa.

– Suomessa jääkiekko on hyvin erilaista kuin Pohjois-Amerikassa. Saan hyödynnettyä isommassa kaukalossa nopeuttani, Barach vertailee.

Barach pelaa nyt ensimmäistä kertaa urallaan Euroopassa. Suomen liigan tasaisuus on yllättänyt.

– Kaikki ottelut ovat haastavia, koska joukkueet ovat niin hyviä. Mikä hyvänsä joukkue voi lyödä minkä tahansa joukkueen. Odotan jatkoa jännityksellä, Barach kertoo.

Barach sanoo sopeutuvansa mihin tahansa rooliin, mitä hänelle tarjotaan.

– Pystyn luisteluvoimani ansiosta luomaan maalintekotilanteita. Viihdyn ylivoimalla, mutta toisaalta Pohjois-Amerikassa pelasin nelosketjussa, taklasin ja tapoin jäähyjä, Barach avaa taustojaan.

Derek Barach on takonut tehot 4+2 liigasyksyn kolmessa ensimmäisessä ottelussaan. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Elämänmeno Porissakin on lähtenyt käyntiin hyvissä tunnelmissa.

– Porihan on hyvin pieni kaupunki, täällä kaikki tuntevat toisensa, Barach kuittaa.

Ensimmäiset maistiaiset Ässien tunteella elävistä kannattajistakin on jo saatu.

– Intohimo on sana, joka kuvaa parhaiten Ässien kannattajia. He elävät äänekkäästi mukana tapahtumissa ja todella välittävät siitä, miten joukkue pelaa. Toivottavasti saamme hyviä tuloksia, jotta kannattajat viihtyisivät vielä paremmin otteluissa, Barach lähetti terveisensä porilaisfaneille.

Osuiko Ässien kehitysjohtaja kultasuoneen?

Vielä tässä vaiheessa syksyä on rohkeaa tehdä isompia johtopäätöksiä, mutta Ässien kehitysjohtaja Tommi Kerttula saattoi osua kultasuoneen hankkiessaan Derek Barachin patapaitoihin. Sopimus Barachin kanssa on kaksivuotinen.

Kerttula ei puhuisi superpaukusta arvioidessaan Barachin keskiviikkoista neljän maalin iltaa.

– Derek on pelannut harjoituskaudelta lähtien nousujohteisesti ja parantanut koko ajan esityksiään. Derekillä on historiassaan kausia, kun hän on tehnyt paljon pisteitä saatuaan hyökkäyspään roolia, Kerttula sanoo.

Ässät lähti kauteen ajatuksella, että Jarno Kärki ja Alexander Ruuttu olisivat joukkueen kärkisentterit.

– Barach hankittiin sillä filosofialla, että hän tulisi kolmosruutuun. Mutta sanoin jo kesällä, että kun Barach pääsee kiinni sarjaan, niin antaa vain palaa. Katsotaan mihin rahkeet riittävät, alku on ollut kyllä todella lupaava, Kerttula kehuu.

Taloudellisetkin tekijät vaikuttivat siihen, että katseet oli käännettävä Pohjois-Amerikkaan, kun Kärjen ja Ruutun rinnalle haettiin kolmatta keskushyökkääjää.

– Meidän resursseilla ei ollut saatavilla kotimaista keskushyökkääjää. Käänsimme katseemme ulkomaille ja kävimme läpi pelaajat, jotka olivat jääneet jo aiemmin mieleemme.

Kerttulan mukaan Barachia ei varsinaisesti tarjottu Ässille, mutta kiinnostus heräsi, kun porilaiset tarkkailivat erästä toista AHL-pelaajaa.

– Derek oli tehnyt meihin vaikutuksen ja oli onneksi vielä vapaana. Tiesimme hänen olevan hyväluonteinen joukkuepelaaja. Barach on periksiantamaton, sinnikäs ja kovaluonteinen joukkuepelaaja. Hyvä tyyppi ja ollut aina pidetty joukkueissa, joita hän on edustanut, Kerttula tietää.

Kuten pelaaja itsekin, niin Kerttulakin näkee Barachin suurimmaksi vahvuudeksi pelinopeuden.

– Hän pysyy koko ajan pelin sisällä ja osaa ennakoida tilanteita. Roolin vaihtaminen hyökkäyssuunnasta puolustussuuntaan onnistuu nopeasti. Monipuolinen kaveri ja ennen kaikkea hyvä joukkuepelaaja, Kerttula arvioi.

Jatkuuko Barachin maalitehtailu perjantaina Hämeenlinnan Pallokerhoa vastaan? Perjantain SM-liigakierrosta seurataan Yle Puheen Jääkiekkokierroksella kello 18.02 alkaen.

Lue myös:

Ässien Barach iski neljä maalia – Lukko löi HIFK:n jatkoajalla

Nämä joukkueet taistelevat SM-liigan runkosarjan voitosta, asiantuntija lataa Tapparan puolustuksesta huiman arvion – äänestä omaa suosikkiasi

Kommentti: Valokeilaan päässyt Jukurit lähtee kauteen historiansa kovimmalla ryhmällä – näihin kiviin Olli Jokisen ryhmä voi kompastua