1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Asiantuntija ihasteli vastustajan juoksuvoimaa ja prässiä – HJK-valmentaja Koskela: "Mitään emme ole menettäneet"

HJK-valmentaja Toni Koskela paketoi torstain pettymystuloksen eurokentällä. Myös Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola näki, että kotijoukkue pystyy jatkossa parempiin esityksiin ja tuloksiin.

HJK:n brassipelaaja Jair antoi kaikkensa LASK-ottelussa Kuva: Tomi Hänninen

Vierasjoukkue LASK muurasi 2–0-voittonsa Töölössä ensimmäisen puolen tunnin vahvalla pelillään, jossa HJK uinui "liian kauan" valmentajansa Toni Koskelan mukaan.

– Tulos on tietysti meille iso pettymys. Me emme pelanneet ensimmäisellä jaksolla riittävän hyvin. Se oli syynä, että hävisimme tämän matsin. Olimme aluksi hermostuneita, ja meille tuli poikkeuksellisen paljon ihan perustason virheitä ja ongelmia.

Koskelan mielestä HJK teki ensimmäisellä puoliajalla huonoja valintoja. Klubi yritti päästä liian innokkaasti ylöspäin, kun joukkueen olisi pitänyt pystyä liikuttamaan palloa enemmän puolelta toiselle.

– Toisella puoliajalla korjasimme virheet ja sitä kautta pelasimme hyvin, hallitsimme ottelua ja loimme riittävästi maalipaikkoja. Mahdollisuudet oli tasoittaa ja kääntää koko peli. Enemmänkin olisimme voineet tästä saada, mutta ei nyt tällä kertaa, Koskela totesi.

Hugo Keto, 23, on ehkä yllättäen HJK:n maalivahtina. Hänelle ottelu oli ensimmäinen europeli ja samalla tähänastisen uran suurin peli. Ruotsalainen Jakob Tånnander sai katsella tällä kertaa ottelun vaihtopenkiltä.

Hugo Keto, HJK-maalivahti Kuva: Tomi Hänninen

– Meillä on kaksi nuorta maalivahtia, jotka ovat suhteellisen tasaisia. Tämänhetkistä virettä katsotaan aina (päivän valinnoissa), ihan niin kuin kaikkien muidenkin pelipaikkojen suhteen, Koskela selvitti.

Linziläisen LASKin vahva prässipelaaminen oli myrkkyä HJK:lle puolen tunnin ajan.

– Se on erilaista, mihin olemme tottuneet. Malmö FF ja LASK pelasivat sitä (prässiä) selvästi kovemmin, mitä muut meidän vastustajamme tähän saakka. Mutta kuten näimme toisella jaksolla, niin siitäkin pääsee pois, kun tekee asioita oikein ja riittävän hyvin. Jatkossa siihen pitää sopeutua nopeammin, nyt siihen meni aivan liikaa aikaa, Koskela harmitteli.

– Niin kuin aina tästä pitää ottaa hyvät asiat mukaan ja miettiä, miten pelaamme jatkossa paremman 90-minuuttisen ja otamme pisteitä. Pelejä on vielä paljon edessä, mitään ei ole menetetty.

Konferenssiliigan lohkovaihe jatkuu HJK:n osalta vielä syyskuussa, kun joukkue matkaa parin viikon päästä Armenian mestarin Alashkert FC:n vieraaksi 30. syyskuuta. Klubin seuraava kotiottelu UECL:ssä on israelilaista Makkabi Tel-Avivia vastaan 21. lokakuuta.

HJK:n puolustaja Miro Tenho pelasi täydet minuutit UECL-koitoksessa. Kuva: Tomi Hänninen

– Ottelut jatkuvat nopeasti, sillä tavalla ei ole nyt aikaa murehtia liikaa. Yritän pitää pelaajat terveinä (otteluruuhkassa) ja valmistaa heidät mahdollisimman hyvin jokaiseen peliin, viittasi Koskela jo ensi sunnuntain 19. päivä pelattavaan FC Honka-vieraskoitokseen.

HJK:n virhesuma ihmetytti asiantuntijaa

Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola iloitsi, että HJK piristyi selvästi toisella puoliajalla.

– HJK oli energinen ja pääsi pallon kanssa paremmin lähemmäs LASKin ydinaluetta, josta voi tehdä murtavia suorituksia ja maaleja. Tarkkuutta jäin kaipaamaan kotijoukkueelta. Siinä oli muutama paikka, josta HJK pääsi ampumaan hyvästä paikasta. Silti tulos ei ole missään nimessä väärin. Itävaltalaiset olivat tänään parempia, tiivisti Erkka V. Lehtola.

HJK:n pelaajilta nähtiin todella paljon pakottamattomia virheitä, harhoja, pallonmenetyksiä, jotka eivät ole olleet klubilaisille tyypillisiä tällä kaudella. Lehtolan mukaan kotijoukkueelle jäi paljon parannettavaa, vaikka vastus olikin hyvä.

– Itseäni ihastutti LASKin todella korkealta jatkuva, koko ajan suoritettu prässi sekä heidän juoksuvoimansa. Sen alle HJK jäi tällä kertaa aika usein. Todennäköisesti näimme lohkon vahvimman joukkueen.

Itävallan sarjassa toiseksi viimeisenä majaileva LASK erotti maanantaina päävalmentajansa. Kakkosvalmentajan paikalta vastuuvetäjäksi noussut Andreas Wieland onnistui HJK:n vieraana ensimmäisessä tulikasteessaan.

– Ilman muuta ottelussa oli nähtävissä heidän isokin ryhtiliike. Tämä oli henkisesti uudelle valmentajalle ja joukkueelle todella tärkeä voitto. Uskoakseni tekeminen oli terävämpää ja aggressiivisempaa kuin aiemmin.

HJK:n Daniel O'Shaughnessy ja LASKin Hong Hyonseok kaksinkamppailussa

– Minusta HJK yritti iskeä LASKin haparoivan puolustuksen selustaan, mutta se taisi kääntyä päinvastoin hätäilyksi ja hosumiseksi avauspuoliajalla, arveli futisasiantuntija.

HJK:lla on alla tältä kaudelta jo monta euro-ottelua ja taas tuli lisää oppia sen suhteen.

– HJK:lla on iso valmentajatiimi, joka ottaa selvää kaikista asioista. Kentällä oli tänäänkin vahva kokoonpano ja monta hyvää pelaajaa, jotka eivät vain saaneet itsestään parasta irti, Erkka V. Lehtola lisäsi analyysiinsä.

Lue myös:

HJK hermoili ja kärsi kitkerän tappion Konferenssiliigassa – kapteeni myönsi Viaplaylla: "Olimme aika unessa"

Tällaisia rahasummia HJK voi tienata uudessa eurokilpailussa – jokaisessa Konferenssiliigan ottelussa puolen miljoonan euron panos

Yle Urheilu seurasi HJK:n historiallista Konferenssiliigan avausottelua – LASK Linz liian kova Klubille

Voitto lämmitti Hradeckyä, mutta suomalaismaalivahti kuulutti tiiviimmän puolustuksen perään – Kamaran Rangers aloitti Eurooppa-liigan tappiolla