1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Pelaajayhdistys varoittaa yhteydenotoista, joilla halutaan vaikuttaa otteluiden tuloksiin Suomessa – jalkapalloilijoille on tarjottu bitcoineja

Useat jalkapallopelaajat ovat saaneet viime aikoina yhteydenottoja ja ehdotuksia ottelumanipulaatiosta. Pelaajayhdistys korostaa, että pelaajilla on velvollisuus raportoidan tällaisista yhteydenotoista.

Jalkapalloilijoita on lähestytty sosiaalisessa mediassa ja ehdotettu ottelumanipulaatiota. Kuva: Tomi Hänninen

Jalkapallon Pelaajayhdistys julkaisi torstaina nettisivuillaan varoituksen ottelumanipulaatioyrityksistä (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan useat pelaajat ovat viime aikoina saaneet sosiaalisen median, erityisesti Instagramin, kautta yhteydenottoja ja ehdotuksia ottelumanipulaatioon. Pelaajille on luvattu vastineeksi bitcoineja.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Markus Juhola kertoo Yle Urheilulle, että Pelaajayhdistys halusi tiedotteellaan varmistaa, että pelaajat ymmärtäisivät, miten vakavasta asiasta on kyse, eivätkä pitäisi viestejä vain roskapostina. Pelaajilla on velvollisuus raportoida kaikenlaisista ottelumanipulaatioyrityksistä ja -ehdotuksista.

– Halusimme varmistaa, että tällaisia viestejä saaneet pelaajat ottaisivat nämä yhteydenotot talteen ja välittäisivät ne eteenpäin, jotta tietäisimme, mikä tämän laajuus on, Juhola sanoi.

– Kun näitä tehdään järjestelmällisesti, niin niillä on aina joku tarkoitus.

Laajuutta halutaan kartoittaa

Yhteydenotot sosiaalisen median välityksellä ovat olleet tapetilla jo pitkään, mutta Juholan mukaan lähiaikoina ottelumanipulaatioviestejä on tullut useampia sekä mies- että naispelaajille. Kyse on kuitenkin yhä yksittäisistä pelaajista.

Jalkapallon Pelaajayhdistyksen jäseninä on pelaajia Veikkausliigasta, Kansallisesta liigasta, miesten ja naisten ykkösestä ja kakkosesta. Juholalla ei kuitenkaan ole tällä hetkellä tietoa, että ottelumanipulaatiota olisi ehdotettu liigapelaajille.

– Tätä tietoa ja lopullista laajuutta yritetään nyt saada kartoitettua.

Juholalla ei ole tietoa, mistä päin maailmaa yhteydenotot ovat tulleet ja ovatko ne tulleet samasta lähteestä.

Red Button -sovellus apuna

Pelaajayhdistys on tehnyt jo pitkään työtä ottelumanipulaatioyritysten kitkemiseksi ja raportoinnin aktivoimiseksi. Yhdistyksen jäsenillä on muun muassa puhelimissaan käytössä Red Button -sovellus (siirryt toiseen palveluun), joka on luotu pelaajien oikeuksien turvaamiseksi. Tämän työkalun avulla pelaaja voi ilmoittaa epäilyistä tai faktatiedoista nimettömästi.

Yhdistys tekee myös tiivistä yhteistyötä Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) kanssa.

– Jalkapallo on ollut pitkään ottelumanipulaatioiden kohteena, koska sillä on hyvin vahva kansainvälinen konteksti ja sen vedonlyönti on kansainvälisesti hyvin suosittua. Hyvänä puolena tässä ottelumanipulaation ennaltaehkäisyssä on se, että Suomessa on varsin vakiintuneet lähtökohdat asioiden hoitamiseen, Juhola totesi.

Lue myös:

Ottelutuloksen manipulointi käy kalliiksi pienen maan jalkapallomaajoukkueen pelaajille – elinikäiset kilpailukiellot

Huuhkajien menestys voi lisätä kilpailumanipulaatiota Suomessa – "Riskiryhmässä ovat huonosti palkatut, lopettamassa olevat tai eivät vielä huipulla olevat urheilijat"

Ruotsin jalkapallossa iso määrä epäilyjä ottelumanipulaatiosta