1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. salibandy

Suomalainen NHL-tähti lähti tukemaan rakettimaista nousua huipulle tavoittelevaa salibandyjoukkuetta – TPS on tehnyt kovia panostuksia

Turkulaisjoukkueen salibandynaiset ovat odottaneet ensimmäistä mitaliaan pitkään. Uusien panostusten myötä tavoitteet ovat korkealla. Valovoimainen kapteeni Jenna Saario on TPS:n tähtipelaaja.

Jenna Saario palasi Suomeen ja TPS:n kapteeniksi, vaikka hänen piti pelata pidempään Ruotsissa. Kuva: Mika Puska

Turun Palloseurassa uskotaan, että yli neljännesvuosisadan jatkunut jahti voisi vihdoin tuottaa toivotun tuloksen.

Seuran taival naisten salibandyliigassa alkoi jo vuonna 1995, mutta palkintokaapissa ei ole vielä ainuttakaan mitalia.

Menneisyyden haamut eivät kuitenkaan paina nyt. Joukkueeseen on satsattu ja tavoitteet asetettu korkealle. Ne myös halutaan sanoa selkeällä ja kuuluvalla äänellä.

– Mestaruutta lähdetään hakemaan. Olisi minusta jopa tyhmää lähteä tavoittelemaan jotain muuta, kapteeni Jenna Saario sanoo.

Saario on suurimpia syitä muutokselle menestysmahdollisuuksissa. Hänen paluunsa TPS:ään varmistui keväällä ja toi uutta puhtia turkulaisten joukkueen rakentamiseen. 15-vuotiaana pääsarjatasolla debytoinut pelaaja on tehnyt 126 runkosarjaottelussaan yli 200 pistettä. Suomen liigassa hän on automaattisesti tähtistatuksen pelaaja.

Urheilujohtaja Perttu Kytöhonka huomasi vahvistuksensa vetovoiman nopeasti. Monen pelaajan kohdalla Turku ja TPS kiinnostivat vielä enemmän, kun he kuulivat Saarion sopimuksesta.

– Valovoimaisena persoonana ja huippupelaajana se aiheutti positiivista lumipalloefektiä, kun tänne yritettiin rekrytoida toisia pelaajia - "ai Jenna tulee". Sillä on suuri merkitys ja saimme sellaisen positiivisen vireen päälle.

Maajoukkueestakin tuttu hyökkääjä on yksi lukuisista tasokkaista värväyksistä, joilla TPS tavoittelee nopeaa nousua sarjataulukossa. Vielä viime kaudella sijoitus oli naisten A-lohkossa viimeistä edellinen. Se tarkoitti pelaamista putoamiskarsinnassa, jossa uhkana oli valahtaminen B-lohkoon.

Tuleva talvi on sata vuotta täyttävälle TPS:lle juhlakausi. Se ei kuitenkaan ole syy merkittäviin panostuksiin, eikä niitä kohdisteta vain yhdelle kaudelle. Kytöhonka vertaa tilannetta TPS:n miehiin, jotka saavuttivat ensimmäisen mitalinsa vuonna 2019.

– Tässä ei haeta mitään piikkiä, vaan olemme lähteneet rakentamaan taustoja myöten toimintaa vahvemmalle pohjalle. Olemme tehneet sitä miehissä jo monta vuotta ja nousseet askel askeleelta putoamistaistelusta kohti kärkeä. Tässä on sama ajatus, urheilujohtaja kertoo.

TPS:n salibandyn urheilujohtaja Perttu Kytöhonka toimii tätä nykyä enemmän myös naisten joukkueen apuna Kuva: Mika Puska

Tasa-arvoisempi asema luo nostetta

Naisten toiminta on aiemmin pyörinyt pitkälti vapaaehtoisvoimin. Nyt urheilujohtaja toimii järjestelmällisesti molempien joukkueiden hyväksi, Kytöhongan mukaan välillä jopa vuoroviikoin.

TPS:n organisaation uudistuttua tehtävät ovat aiempaa selkeämpiä, mutta eivät välttämättä helpompia. Takana on taas unettomia öitä yhteistyöyrityksiä, työ- ja opiskelupaikkoja sekä asuntoasioita selvitellessä. Tuloksena on paitsi tasokas, niin myös leveä joukkue.

Nämä ajatukset vakuuttivat ainakin Saarion. Hänen tarkoituksenaan oli alusta asti pelata Ruotsissa enemmän kuin yhden kauden ajan. Nyt oli sopiva hetki paluulle ja TPS:ssä tehtävä työ pitkäjänteisine suunnitelmineen luo toivoa menestymisestä.

– Toisen vuoden jälkeen alkoi kuulua juttuja, että täällä on tulossa kova jengi ja hyvä valmennus ja taustat kunnossa. Enää ei ollut mitään syitä, miksi olisin jäänyt sinne. Meillä on laaja rinki ja oikeasti kilpailua pelipaikoista. Se näkyy myös treeneissä.

Paluumuuttajia on enemmänkin. Aki Vilander vietti viimeisimmät kaudet finalistijoukkue SB-Prossa. TPS:n päävalmentajana hän toimi viimeksi kaksi vuotta sitten.

– Naisten salibandyn asema Turussa ja tässä seurassa on tasa-arvoistunut. Huomaa, että on paljon imua ja hyvä pöhinä taustalla. Myös toimiston puolella tehdään tämän eteen hommia ja se heijastuu kenttätasolle asti, Vilander sanoo.

– Isossa kuvassa ollaan menossa vahvasti eteenpäin ja rakentamassa menestystarinaa. Samalla on muistettava, että joukkue oli viime kaudella karsimassa alaspäin. Se ei unia näkemällä tai toivomalla muutu mestarijoukkueeksi.

Enemmän kuin juhlakausi

Saario sai viime kausina nähdä, millaista naisten salibandy voisi olla. Ennen uutta 2+1-vuotista TPS-sopimusta hänen seuransa oli ruotsalainen KAIS Mora IF.

Länsinaapurin etumatka tarkoittaa muutakin kuin seitsemää peräkkäistä maailmanmestaruutta, joista viisi on tullut voittamalla finaalissa juuri Suomen.

– Takamatkalla ollaan ja se on pakko myöntää ääneen, jotta sitä eroa voitaisiin ottaa kiinni. Ruotsissa ollaan edellä vähän kaikessa ja se heijastuu jokaiselle osa-alueelle.

Turussa näitä asioita on alettu laittaa paikoilleen yksi kerrallaan. Esimerkiksi arvokas jatkuvuus on jo taattu. Maajoukkueen valmennusryhmään kuuluva Vilander kiinnitettiin Saarion tapaan heti useammaksi vuodeksi ja nykyisestä joukkueesta kaikkiaan 17 pelaajalla on sopimus myös seuraavasta kaudesta.

Naisten lisäksi kehitettävänä on tyttösalibandy, johon TPS panostaa paikallisen yhteistyön kautta. Täysipäiväiset työntekijät tuovat tekemiseen suunnitelmallisuutta.

– Paljon on muuttunut kahdessa vuodessa - ja pelkästään positiiviseen suuntaan. On ollut kiva huomata, miten moni asia täällä on ottanut suuria askeleita eteenpäin. Edelleen myöskin halutaan kehittää toimintaa, varsinkin naisten puolta, mikä on uskomaton juttu ja se kyllä näkyy, Saario hehkuttaa.

TPS:n päävalmentaja Aki Vilander toimii myös naisten maajoukkueen valmennustiimissä. Ennen TPS-paluutaan Vilander vei nurmijärveläisen SB-Pron finaaleihin. Kuva: Salibandyliitto

Koronaviruksen kurittamassa urheilumaailmassa monen on ollut vaikeaa tehdä olennaisia uusia panostuksia. TPS siihen on kuitenkin pystynyt.

Lisää arvokasta apua saatiin, kun NHL-kiekkoilija Mikko Rantanen ryhtyi naisten ja tyttöjen salibandytoiminnan tukijaksi. TPS-taustaisen Rantasen kaksi siskoa pelaavat naisten edustusjoukkueessa, jonka valmennusryhmään kuuluu myös hänen isänsä.

– Olen saanut TPS:ltä hyvät eväät uralleni. Nyt minulla on sauma antaa takaisin ja haluan ilomielin sekä ylpeänä kantaa oman korteni kekoon etenkin naisten huippu-urheilun tukemiseksi, Rantanen sanoi toukokuussa.

Kytöhonka korostaa, että Rantasen tuki ei vaikuttanut tämän kauden joukkueen rakentamiseen millään lailla. Kyse on taas monivuotisesta suunnitelmasta.

– Meidän piti näyttää uskottavia suunnitelmia siitä, mitä teemme. Loimme toimistolla strategian siihen, millaisia askeleita otamme vuosi kerrallaan, ja siihen saimme Mikon lähtemään mukaan.

Rantasen avulla TPS pystyi esimerkiksi siirtämään naisten joukkueensa kaupungin laitamilta keskeisemmälle paikalle Kupittaan urheilupuistoon, miestenkin kotina toimivaan palloiluhalliin. Myös ottelutapahtumaa pystytään kehittämään.

– Sellaisia asioita joilla saamme kehitettyä itse tuotetta, jotta se alkaisi vastata sitä, mitä se miehissä jo on.

Lue myös:

Julkisuutta karttava NHL-supertähti puhuu nyt itselleen tärkeästä aiheesta – Mikko Rantanen haluaa liikuttaa lapsia: "Entistä tärkeämpää"

MM-kotikisoihin valmistautuva Suomi oli jopa ylivoimaisen hyvä Ruotsia vastaan – "Tämä on meidän Mekka, johon kukaan muu ei tule mellastamaan"

Salibandylegenda Mika Kohonen liittyy maajoukkueen valmennustiimiin matkalla kohti Helsingin MM-kisoja: "Ihan mieletön kunniatehtävä"