1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Norjan ex-hiihtopomo arvosteli Ruotsin hiihtotähden harjoittelua – Frida Karlsson vastasi kipakasti: "Hän tietää kokonaiskuvasta kaksi prosenttia"

Frida Karlsson, 22, on kärsinyt urallaan ylirasituksesta ja loukkaantumisista. Ruotsalaistähti joutui edellisen kerran ottamaan askeleen taaksepäin elokuussa väsymyksen takia.

Frida Karlsson voitti viime talven MM-kisoissa Oberstdorfissa kaksi henkilökohtaista hopeamitalia ja yhden pronssin. Kuva: Sven Simon / All Over Press

Kun maastohiihdon ruotsalaistähti Frida Karlsson kertoi elokuussa kärsivänsä ylirasitustilasta ja ottavansa aikalisän harjoittelusta, nousi aihe suureksi puheenaiheeksi naapurimaassa Norjassa.

Norjan hiihtomaajoukkueen entinen johtaja Vidar Löfshus totesi Dagbladetille (siirryt toiseen palveluun), että Karlssonista, 22, tulisi pitää hyvää huolta, sillä tällä on taipumusta ylilyönteihin.

– Jos hän pysyy terveenä, kaikki on hyvin, mutta näen, että hän törmää usein seinään. Hän saattaa olla huippukunnossa, mutta kuukauden päästä homma hajoaa käsiin. Sitten sama toistuu. Valmentajien ja häntä lähimpänä olevien ihmisten pitää ottaa hänestä niskalenkki, Löfshus sanoi.

Karlsson piti taukoa kilpailuista kaudella 2019–20, kun maajoukkueen terveystarkastuksessa ilmeni, että huippulupaus on ylikuormittunut. Viime kaudella Karlsson oli sivussa muutamasta osakilpailusta loukkaantumisten vuoksi.

Loppukesän ylirasitustilaan Karlsson kertoo reagoineensa oma-aloitteisesti, eikä tilanne äitynyt niin pahaksi kuin pari vuotta sitten.

Vidar Löfshus toimi Norjan hiihtomaajoukkueen johtajana kevääseen 2019 asti. Kuva: Aftonbladet / IBL Bildbyrå / All Over Press

Ruotsalainen suhtautui naureskellen Löfshusin kritiikkiin. Karlsson muistutti, ettei Norjan ex-maajoukkuepomo ole edes lukenut Karlssonin harjoituspäiväkirjaa.

– On aika hassua, että hän kommentoi, vaikka hän tietää kokonaiskuvasta noin kaksi prosenttia. Tästä tehtiin iso juttu aivan tyhjästä. Tässä ei ollut mitään draamaa. Meillä kaikilla on joskus ylikuormittunut olo, jonka vuoksi pitää poiketa suunnitelmista, Karlsson sanoi Expressenille (siirryt toiseen palveluun).

Karlsson on Expressenin mukaan palannut jo normaalin harjoittelun pariin, mutta ei aio vielä kilpailla Ruotsin maajoukkueen kanssa Trollhättanin leirillä viikonloppuna.

Karlsson: "Aihe ei ole mielestäni enää tabu"

Syömisen, harjoittelun ja palautumisen tasapaino on ollut huippuhiihdon kiihkeimpiä puheenaiheita viime vuosina. Ylirasituksesta ja jatkuvista loukkaantumisista on kärsinyt muiden muassa norjalaistähti Ingvild Flugstad Östberg.

Ruotsin hiihtomaajoukkueen lääkäri Per Andersson totesi TT:n haastattelussa, että juuri tuon balanssin löytäminen on Ruotsin kestävyysurheilun isoimpia haasteita, etenkin tyttöjen ja naisten keskuudessa.

– Ongelman ympärillä on hiljaisuuden kulttuuri, mikä on surullista, Andersson sanoi.

Frida Karlsson ei ole maajoukkuelääkärin kanssa samaa mieltä.

– Tämä aihe ei mielestäni ole enää tabu. Kaikki ovat uteliaita oppimaan lisää asiasta, Karlsson totesi.

Karlsson kertoo oppineensa viime vuosina tekemistään virheistä ja tietävänsä nyt, mikä hänelle toimii ja mikä ei.

– Minulla ei aiemmin ollut tarvittavaa tietoa palautumisesta ynnä muusta. Siinä iässä tasapainottelu on hankalampaa kuin luulisi. On helppoa mennä vikaan, Karlsson muisteli.

Karlsson on voittanut MM-kisoissa viestikultaa ja henkilökohtaisilla matkoilla kolme hopeaa ja kaksi pronssia.

Lue myös:

Ruotsin hiihtotähti Frida Karlsson kärsii ylirasituksesta – "Tämä ei ole mitenkään ainutkertaista"

Therese Johaug teki historiaa, Ruotsin nuori tähti huusi kivusta ja suomalaisetkin tuskissaan – ota haltuun todella raju MM-hiihtopäivä

Ruotsin hiihtotähti keskeyttää Tourin kolmannelta sijalta – "Hänen ei kannata riskeerata loppukautta"

Pakkolevolle joutunut ruotsalaistähti saa harjoitella tunnin päivässä – kauden päätavoite Tour de Ski jäänee väliin: "Katsotaan, miten asiat menevät"

Hiihtomaailman kuuma puheenaihe on saanut suomalaislääkärin mielestä väärät mittasuhteet – avaa järjestelmää, joka esti tähtien kilpailemisen: "Ihmiset eivät täysin ymmärrä, mistä on kyse"