1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. KHL

Jokerit on KHL-historiansa toiseksi pisimmässä voittoputkessa – Hannu Jortikka näkee, että Jokerit on valmiimpi KHL:ään kuin koskaan aiemmin

Valmentajalegenda Hannu Jortikan mukaan Suomessa ei aina ymmärretä KHL:n tasoa. Jokerit hakee kahdeksatta peräkkäistä voittoa keskiviikkona Torpedo Nizhni Novgorodia vastaan.

Jokereiden ylivoima on ollut todella hyvää. Tässä Jokerit tuulettaa Jordan Schroederin 3–3-tasoitusta ylivoimalla Toperdo Nizhni Novgorodia vastaan. Kuva: Lehtikuva

Helsingin Jokerit porskuttaa jo seitsemän ottelun voittoputkessa jääkiekon KHL:ssä. Helsinkiläisjoukkue haki maanantaina Lokomotiv Jaroslavlista 4–1-voiton, jolla Jokerit nousi KHL:n länsilohkon kärkeen.

Jokereita kaksi kertaa uransa aikana luotsannut valmentajalegenda Hannu Jortikka näkee, että Jokerit on nyt kypsempi KHL:ään kuin koskaan aikaisemmin.

– Jokerit on onnistunut pelaajahankinnoissa hyvin, sillä joukkueeseen on tullut lisää jalkoja. Ruotsalaispuolustaja Philip Holm on ollut hyvä vahvistus. Lahden poika Hannes Björninen (2+3) on tuonut joukkueeseen nuoruutta ja kovaa sykettä. Myös muutamat pelaajat ovat nyt menneet selvästi eteenpäin kuten Iiro Pakarinen ja Markus Hännikäinen, KHL:ää ja Jokereita tarkasti seuraava Jortikka analysoi.

Jokerien miehistö on onnistunut laajalla rintamalla. Joukkueen pörssikärki on kahdeksan (1+7) tehopistettä kirjannut 33-vuotias yhdysvaltalaishyökkääjä Brian O’Neill. Hänen takanaan tulevat Pakarinen (5+2), Kalle Kossila (3+3), yhdysvaltalainen Jordan Schroeder (2+4) ja tanskalainen Nicklas Jensen 5+0.

Kalle Kossila on tehnyt alkukauden aikana pisteet 3+3. Kuva: All Over Press / Emil Hansson

Jortikka halusi nostaa alkukauden onnistujista esiin muun muassa kaksi puolustajaa.

David Sklenicka (0+3 / -1) ja Holm (2+3 / +2) ovat olleet erinomaisia. Myös puolustaja Petteri Lindbohm (0+4 / +/- 0) on ollut hyvä.

Erikoistilannepelaaminen korostuu

Jortikan mukaan Jokereiden tämän kauden menestyksen takana on myös hyvä erikoistilannepelaaminen. Yhdeksän ottelun jälkeen Jokereiden ylivoimaprosentti on 25,7, jolla sijoitutaan tilastoissa seitsemänneksi. Ylivoimamaaleja on syntynyt tähän mennessä yhdeksän.

Jokereiden hyvästä puolustuspelaamisesta kertoo alivoimaprosentti 88,2, joka on liigan neljänneksi paras. Jokereiden verkko on heilunut tähän mennessä vain neljä kertaa, kun vastustaja on päässyt ylivoimalle.

– Nyt on nähty hienoja maaleja. On selvää, että kun kevään pudotuspelit lähestyvät, niin erikoistilannepelaamisen pitää olla ihan tapissa maalivahtien, puolustuksen ja hyökkäyksen osalta. Erikoistilannepelaamisella on todella suuri merkitys tiukoissa otteluissa, Jortikka näkee.

Alla olevasta grafiikasta näkee, kuinka hyvä erikoistilanne pelaaminen on kulkenut käsi kädessä hyvien tuloksien kanssa Jokerien KHL-historiassa.

Jokerit liitää tällä hetkellä seitsemän ottelun voittoputkessa, jolla se sivuaa KHL-historianssa toiseksi pisintä voittoputkea. Pisin oli kaudella 2017–2018, jolloin Jokerit voitti 15 ottelua peräjälkeen. Edellinen seitsemän ottelun voittoputki on kaudelta 2014–2015.

Jokereiden seuraava peli on keskiviikkona, jolloin joukkue kohtaa vieraissa Torpedo Nizhni Novgorodin.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Loukkaantumiset ja pelaajamateriaalin leveys uhkakuvina

Vaikka Jokereilla on nyt kasassa Jortikan mukaan vahva miehistö, näkee hän yhden uhkakuvan Jokereiden menestyksen edessä.

– Pitää muistaa, että nytkin Jokereilla on paljon loukkaantumisia. Jokereilla ei ole samanlaista järjestelmää, mitä KHL:n isoilla seuroilla on. Isoilla seuroilla on toinen joukkueellinen pelaajia, kun heillä on joukkue myös toiseksi korkeimmalla sarjatasolla (VHL) ja MHL-nuorisosarjassa. He pystyvät aina nostamaan farmista pelaajia KHL:ään, Jortikka muistuttaa.

Myös Jokereilla on toki lainapelaajia Mestis-joukkue Kiekko-Vantaassa ja junioreita A-nuorten SM-sarjassa. KHL:ssä tasonsa todistaneita pelaajia Jokereissa on kuitenkin vähemmän kuin sarjan parhaissa joukkueissa.

– Jos Jokerien joukkue pysyy terveenä, ei joukkueella ole mitään hätää. Jokereiden pelaajamateriaali ei kuitenkaan ole yhtä leveää kuin kilpailijoilla, jos pelaajia putoaa pois ringistä.

Tästä saatiin osviittaa esimerkiksi viime keväänä, jolloin Lokomotiv Jaroslavl tiputti Jokerit kesälomille otteluvoitoin 4–0. Loukkaantumisista kärsinyt Jokerit pelasi kaikki ottelunsa Jaroslavlissa Suomen viranomaisten ja KHL:n kanssa käytyjen keskustelujen tuloksena.

– Se oli kohtuutonta, että Jokerit joutui pelaamaan koko ajan vieraissa. Siitä jäi halju maku kaikille, Jortikka sanoo.

– Jokereilla oli se paljon loukkaantumisia ja toipilaita. Silloin palikat eivät menneet oikeastaan yhtään kohdilleen.

Nicklas Jensen on tehnyt alkukaudella viisi maalia. Kuva: Lehtikuva

Jokerien urakka KHL:ssä on päättynyt aina viimeistään pudotuspelien toisella kierroksella. Jortikka toivoo, että Jokereilla olisi tänä vuonna rahkeita edetä myös pidemmälle.

– Tietysti se on kylmä tosiasia, että TsSKA ja SKA ovat aina ne peikot. Dynamo on myös mukana ja kilpailu on kovaa. Välillä tuntuu, että monet eivät Suomessa ymmärrä, kuinka kova sarja tuo KHL on. Siellä voi hävitä periaatteessa kenelle tahansa, jos suoritus ei ole ihan tapissa.

– Toiselta kierrokselta eteenpäin pääseminen on kovan työn takana. Vaikea sanoa, sillä paljon riippuu siitä, millaisia joukkueita tulee vastaan, Jortikka pohtii, kun häneltä kysyy Jokereiden potentiaalista edetä tänä vuonna pidemmälle.

Jokereiden GM Jari Kurrin puheista käy kuitenkin ilmi, ettei seurassa tyydytä ainoastaan hyviin runkosarjasijoituksiin. Kurrin mukaan pudotuspeleissä on otettava "pieni steppi" eteenpäin.

– Ei riitä, että pääsemme pudotuspeleihin ja putoamme ensimmäisellä kierroksella. Meidän täytyy ottaa urheilupuolella uusia steppejä, Kurri kertoi Ylelle viime viikolla.

Lue myös:

Hienossa vireessä oleva Jokerit nousi KHL:n länsilohkon kärkeen

Jokerit venytti voittoputkeaan KHL:ssä – "Mörkö" Anttila moitti Havaiji-kiekkoa

Jokerit venytti voittosarjansa viiteen otteluun