1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Helmarit

Helmarit toipui nopeasti Slovakian tasoitusmaalista – 2–1-voitto toi tärkeät avauspisteet MM-karsinnassa: "Ei ehkä kauneinta peliä meiltä"

Suomen jalkapallon naisten maajoukkue kaatoi Slovakian Turussa pelatussa MM-karsinnassa. Toisen maalin viimeistellyt Ria Öling ja puolustaja Natalia Kuikka olivat tyytyväisiä voittoon, mutta eivät välttämättä siihen, miten se tuli.

Suomi otti tärkeän voiton MM-karsinnassa
Suomi otti tärkeän voiton MM-karsinnassa

Suomi sai haluamansa alun MM-karsintoihin, kun se voitti Slovakian 2–1 (1–0) Turussa pelatussa ottelussa. Voitto oli Suomelle äärimmäisen tärkeä, jotta se pystyisi taistelemaan paikasta MM-kisoihin.

Ottelu eteni ensimmäisellä jaksolla hyvin Suomen käsikirjoituksen mukaisesti, sillä Suomi pystyi prässäämään Slovakiaa ylhäältä asti ja hallitsi sekä ottelua että palloa. Slovakialla oli vaikeuksia saada pallollista peliään toimimaan ja sen vierailut hyökkäyspäässä jäivät vähäisiksi.

Suomen ensimmäisen maalin viimeisteli Adelina Engman, joka sai Emmi Alaselta ottelun 37. minuutilla hyvän syötön puolustuslinjan taakse. Engmania ei haitannut edes se, että hän ajautui pieneen kulmana, sillä hän laukoi pallon takuuvarmasti maaliin.

Toisella jaksolla Slovakia pelasi rohkeammin ja otti enemmän riskejä Tällä se sai myös otetta peliin. Maria Mikolajova onnistui 63. minuutilla ohittamaan Suomen puolustuksen oikealta laidalta ja laukoi pallon takayläkulmaan ohi hämmentyneen Tinja-Riikka Korpelan.

Suomi toipui Slovakian tasoituksesta nopeasti, sillä vain viisi minuuttia myöhemmin Ria Öling iski pienestä kulmasta pallon maaliin. Esityön osumaan teki Sanni Franssi.

– Oli tosi hyvä tunne, kun tein sen maalin, sillä minä vähän mokasin siinä heidän maalissaan, Öling myönsi Yle Urheilulle ottelun jälkeen ja kertoi pelanneensa itsensä ulos Mikolajovan nousussa.

Myös puolustaja Natalia Kuikka oli huojentunut, kun kuuli loppuvihellyksen, sillä Slovakia oli pannut Suomen koville viimeisen vajaan puolen tunnin pelin aikana.

– Puolustimme paljon ja saimme voiton. Se oli tärkeintä. Olen ylpeä joukkueesta, sillä vaikka tuli se takaiskumaali, niin silti nousimme siitä, Kuikka kehui.

Ottelua seurasi vajaa 2 500 katsojaa. Turkulaisyleisö palkitsi joukkueen pitkillä aplodeilla ottelun jälkeen ja joukkue otti ilon irti siitä, että vuoden tauon jälkeen se pääsi jälleen pelaamaan katsojien edessä.

– Oli tosi hyvä tunnelma ja oli ihanaa, että oli yleisöä paikalla. Vaikka peli ei ollut ehkä kauneinta meiltä, mutta voitto tuli ja se oli myös yleisön ansiota, Öling sanoi.

Päävalmentaja Anna Signeul kertoi ennen ottelua, että hän haluaa Suomen pelaavan muun muassa nopeatempoista peliä. Kuikan mukaan Suomi ei tällä kertaa aivan pystynyt pelaamaan niin kuin päävalmentaja olisi halunnut.

– On siinä vielä töitä, etenkin pelinopeudessa. Mutta pelirohkeudesta se ei ole kiinni. Uskallamme pelata vaikeita pallojakin, ja vaikka ne eivät aina menisikään omille, niin sitten vain puolustetaan yhdessä, Kuikka sanoi.

Australiassa ja Uudessa-Seelannissa pelattaviin vuoden 2023 MM-kisoihin karsii 51 maata ja karsinnoissa on yhdeksän lohkoa. Lohkovoittajat pääsevät suoraan kisoihin ja lohkokakkoset jatkokarsintaan.

Ruotsi on Suomen lohkon ykkössuosikki, mutta kakkospaikka on Suomelle vähimmäistavoite. Tämän päivän tappio oli Slovakialle jo karsinnoissa toinen, sillä se hävisi avausottelunsa kotonaan Ruotsille. Lohkossa pelaavat myös Georgia ja Irlanti.

Päivitys kello 20.44: Lisätty pelaajien kommentit.

Lue myös:

Näin Helmarit otti tärkeän avausvoiton MM-karsinnassa

Helmareilla on MM-karsinnan avauksessa heti liki pakkovoiton paikka, jos se mielii kisoihin – päävalmentaja ja asiantuntija avaavat, miten Slovakia kaadetaan