1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

SM-liigasta tunnettu Martin Berger, 24, ei saa pelata, koska hän saattaisi kuolla kaukaloon – sydänvika oli tiedossa, mutta uran päätös tuli shokkina

Martin Berger oli 18-vuotias, kun hän kuuli pysäyttävän uutisen koulun terveystarkastuksen jälkeen. Sydämen vajaatoiminnasta kärsivä jääkiekkoilija sai vielä silloin peliluvan, mutta tänä syksynä ura päättyi kuin seinään.

"Se on suoraan henki pois"
"Se on suoraan henki pois"

Uuden kauden alku on jääkiekkoilijalle aina jännittävää aikaa. Martin Bergerille se tarkoittaa tällä kertaa täyttä elämänmuutosta.

Berger oli 18-vuotias, kun koulun terveystarkastus alkoi muuttaa hänen uranäkymiään. Silloin elettiin vielä vahvaa nousukautta, sillä nuori turkulainen oli juuri nousemassa SM-liigapelaajaksi.

Pelaaminen Turun Palloseuran edustusjoukkueessa oli kuitenkin uhattuna.

– Normaalissa koulun terveystarkastuksessa kuului lisälyöntejä. Asiaa tutkittiin ja löydettiin pieni häikkä sydämessä, sydämen vajaatoiminta, Berger muistelee.

– Silloin jo ilmoitettiin, että en pystyisi enää pelaamaan. Lopulta pelaamiseen annettiin kuitenkin vielä mahdollisuus ja puhuttiin enemmän, että ura olisi ohi viimeistään joskus kolmekymppisenä.

Martin Berger pelasi SM-liigassa seitsemän kautta. KooKoo jäi hänen viimeiseksi seurakseen. Kuva: Miikka Jääskeläinen/AOP

Berger sanoo sulkeneensa ikävän uutisen pitkälti mielestään. Katse pysyi tiukasti jääkiekkounelmassa ja siihen riitti lääkäriltä tullut pelilupa.

Puolustaja pelasi liigaotteluita lopulta seitsemällä kaudella. TPS:n jälkeen hän lähti Kouvolaan ja pelasi kolme viimeistä kautta KooKoossa.

Sopimus oli tällekin kaudelle, mutta kesällä tilanne muuttui ratkaisevasti.

– 18-vuotiaasta eteenpäin minua on tutkittu kahdesti vuodessa. Kahden vuoden välein on katsottu vielä tarkemmin magneetilla. Heinäkuussa oli normaali kontrollimagneetti ja siinä näkyi, että nyt on tapahtunut liian suuri muutos. Aletaan olla siinä vaiheessa, että enää ei kannata pelata ammatikseen jääkiekkoa, Berger kertoo.

Jo vuosien ajan oli tiedossa, että todennäköisesti ura päättyisi keskimääräistä aiemmin. Se miten nopeasti portit lopulta suljettiin, pysäytti asemansa liigapelaajana vakiinnuttaneen Bergerin.

– Viime vuodet olivat menneet hyvin, eikä sydämessä ollut tapahtunut mitään. Silloin oli vielä toivoa ja olin koko ajan menossa hyvään suuntaan. Mietin koko ajan tulevaa. Kyllä se puskista tuli.

"Tapahtui juttuja, jotka saivat kuvan räväkämmäksi"

Bergerille ehti kertyä runsaat 200 liigaottelua. Hän nousi yhä tunnetummaksi pelaajaksi, vaikkakin osin vääristä syistä.

Viime kauden seitsemän ja sitä edellisen kuusi tehopistettä kalpenivat rangaistusminuuttien rinnalla. Berger oli SM-liigan jäähytilaston ykkönen kahdella viime kaudella yhteensä 326 minuutillaan.

Ennen kaikkea hänelle muodostui oma maineensa yhtenä SM-liigan pelätyimmistä taklaajista.

– Jos kysyisi isältä tai juniorivuosien valmentajilta, niin olin varmasti ihan täsmälleen samanlainen pelaaja. Ehkä se vain näkyi sitten, kun nousin isompiin ympyröihin. Tapahtui juttuja, jotka saivat kuvan räväkämmäksi ja pahemmaksi. Olin aina tuon tyylinen. Tykkäsin pelata kovaa, hän sanoo.

Turkulaislähtöinen puolustaja oli SM-liigan kahden edellisen kauden jäähykuningas. Kuva: Markku Hyttinen / AOP

Bergerin viittaamat "jutut" saivat ajoittain paljonkin palstatilaa. Pelikiellot olivat välillä tuntuvia, sillä taklaukset eivät aina osuneet kohdilleen.

Vuonna 2019 Berger suoritti omanlaisensa hattutempun taklatessaan ensin vastapelaajaa kovaa, tapeltuaan sitten toisen kanssa ja poistuttuaan kaukalosta lopulta keskisormi pystyssä. Viime vuoden alussa hänen otteensa kaukalossa suututtivat milloin vastustajien valmentajat, milloin katsojat.

– Se oli valttikorttini pelaajana. Jotkut näkivät sen huonompana juttuna, jotkut parempana, mutta se oli oma tyylini. Näen sen niin, että tuolla tyylillä olisin pystynyt pelaamaan vielä paremmissakin sarjoissa. Se nyt on jossittelua, mutta ihan varmasti se oli osa brändiäni.

Kaukalossa ja sen ulkopuolella tapahtuneet törttöilyt koettelivat uraa, joka paikoitellen näytti lupaavalta. Berger muun muassa voitti A-nuorten Suomen mestaruuden ja oli mukana Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen ringissä.

SM-liigan valokeilassa maine kasvoi kuitenkin hallitsemattomaksi. Berger ei halunnut ottaa taka-askelia, mutta joutui pakostakin hillitsemään itseään.

– Olisin varmasti lyönyt lisää löylyä kiukaalle, mutta silloin tuli paljon ohjeita. Sanottiin, että kannattaa vähän miettiä. Se oli seuralle tärkeää, että pysytään joukkueen säännöissä, eikä sooloilla. Oli myös niitä tilanteita, joissa olisin voinut ajaa yli tai tehdä jotain toisin peleissä, mutta mietin kaksi kertaa.

Jos se aortta repeää, silloin on liian myöhäistä kaikkeen. Se on suoraan henki pois ja silloin on turha jossitella enää.

Martin Berger

Berger löysi oman tyylinsä ja ehti luoda itselleen tunnistettavan, vaikkakin kyseenalaisen, pelaajabrändin. Nyt pelit ovat paketissa odotettua aiemmin ja 24-vuotias ilmaisee harmituksensa yleiseen keskusteluun, joka muuttaa jääkiekkoa pelinä.

– Katsoin pienenä kaikkien kovien pelaajien videoita. Jotkut ovat varmaan katsoneet hienoja maaleja ja kikkailua, joten ehkä he ovat sitten puolestaan kasvaneet siihen. Sitä kautta se oma tyyli varmaan tulee, hän pohtii.

– Julkisuudessa usein aina kysellään asioita niiltä, joita on taklattu. Kauheasti ei kuitenkaan tule niiden mielipiteitä, jotka taklaavat, ainakaan siten kuin he haluaisivat. Näin päädytään helposti puolustamaan sitä taklatun roolia.

Bergerin tavaramerkkinä kaukalossa olivat painavat taklaukset. Kuva: Mika Kylmäniemi / AOP

Jäähyväiset jäivät mieleen

Seinä ei lopulta tullut vastaan pelikieltojen, kohujen tai pelillisten rajoitteiden takia. Berger ei koskaan ehtinyt parhaaseen peli-ikään, joten uran päättymisen hyväksyminen on vaikeaa.

Sydänvaivat ovat olleet tiedossa, mutta eivät silti mielessä. Sama pätee tulevaisuuden suunnittelemiseen nyt.

– Ei sitä tunne, eikä sitä huomaa, mutta siinä on riski, että jos aortta repeää, silloin on liian myöhäistä. Se on suoraan henki pois ja silloin on turha jossitella enää. Nyt oli vielä hyvä aika lyödä pillit pussiin ja katsoa, mitä muuta elämässä voi tehdä.

Berger hyvästeli SM-liigakaukalot uuden kauden avauskierroksella. Silloin hän pääsi vielä pitämään kiitospuheen kouvolalaisyleisölle ja pudottamaan KooKoon ottelun avauskiekon.

Kunniakierros ja seisaalleen nousseen yleisön suosionosoitukset tekivät vaikutuksen.

– Se oli upea hetki. Se jää varmaan päällimmäisenä mieleen tästä jääkiekkourasta. Tuollainen tapahtuma ja jengi seisoo siellä... Oli se hieno hetki.

Se, mitä seuraavaksi tapahtuu, ei vielä ole tiedossa. Berger on palannut Turkuun ja miettii nyt, mitä haluaisi elämässään tehdä.

– Turussa on hyvät ystävät ja kaikki, joiden kanssa olen aina hengaillut. Ei tämä siis tavallaan niin ihmeellinen hetki ole. Kuitenkin aina on pelannut jääkiekkoa ja elänyt sen mukana, pitänyt itsensä hyvässä kunnossa, urheillut ja tehnyt kaikkea kivaa mikä liittyy jääkiekkoon. Pala lähti elämästä, isokin pala, mutta se täytyy paikata jollain.

Lue myös:

24-vuotias puolustaja joutuu päättämään jääkiekkoilijan uransa – vakava sydänsairaus eteni nopeasti: "Olisin vielä nauttinut pelaamisesta"

KooKoon pahapoika Berger sai viiden ottelun pelikiellon, KalPa-hyökkääjä ei saanut lisärangaistusta

Martin Berger ei sulattanut tuomiota – keräsi yhteensä 32 jäähyminuuttia