1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Afganistan

Mittava pelastusoperaatio onnistui – Afganistanin tyttöjen jalkapallomaajoukkueen pelaajat saivat turvapaikan Portugalista

Soccer Balls -pelastusoperaatio yhdisti maailmaa. Onnistuneen pelastustehtävän myötä 80 Afganistanista pois pyrkinyttä ihmistä sai turvapaikan.

Afganistanilaiset tytöt kuuntelevat valmentajan neuvoja. (Arkistokuva) Kuva: 2010 AFP

Afganistanin tyttöjen jalkapallomaajoukkue ja heidän perheensä ovat saaneet turvapaikan Portugalista. Pitkään suunniteltu pelastusoperaatio saatiin toteutettua sunnuntaina. Soccer Balls -operaatioksi nimetty pelastustehtävä koki matkan varrella paljon vastoinkäymisiä, mutta onnistui lopulta.

Tyttöjen maajoukkue liikkui viikkoja ympäri Afganistania, kunnes sunnuntaina tuli tieto, että charter-lento vie heidät turvaan.

– He jättivät kotinsa ja kaiken. He eivät voi käsittää, että he ovat nyt turvassa, Afganistanin naisten jalkapallomaajoukkueen kapteeni Farkhunda Muhtaj kertoi uutistoimisto AP:lle kotoaan Kanadasta.

Ennen joukkueen evakuoimista Muhtaj oli useiden viikkojen ajan kommunikoinut tyttöjen kanssa ja järjestellyt pelastusoperaatiota.

Sen jälkeen kun USA veti sotilasjoukkonsa pois Afganistanista, olivat 14–16-vuotiaat pelaajat perheidensä kanssa yrittäneet päästä pois maasta. He pelkäsivät henkensä edestä Taliban-liikettä, joka nousi valtaan USA:n joukkojen lähdettyä.

Soccer Balls -pelastusoperaation koordinoivat monikansalliset toimijat, joiden joukossa oli muun muassa entisiä USA:n sotilaita. Operaatiossa oli mukana useita maita kuten USA, Australia ja Ranska. Operaation aikana tehtiin myös yhteistyötä talibanien kanssa.

– Kaiken piti tapahtua todella nopeasti, sillä meillä oli lähteemme mukaan vain noin kolmen tunnin aikaikkuna, jonka aikana operaatio piti toteuttaa, CIA:n ja ilmavoimien entinen työntekijä Nic McKinley paljasti.

Onnistuneen Soccer Balls -pelastusoperaation seurauksena kaikkiaan 80 ihmistä sai turvapaikan Portugalista.

– Maailma yhdistyi näiden tyttöjen pelastusoperaatiossa, sanoi operaation koordinoinnissa mukana ollut entinen Yhdysvaltain edustajainhuoneen kansliapäällikkö Robert McCreary.

Soccer Balls -pelastusoperaatio kohtasi matkan varrella useita vastoinkäymisiä. Operaatio epäonnistui ennen sunnuntaita useita kertoja muun muassa itsemurhapommituksen takia.

Lue myös:

Tyttöjen jalkapallomaajoukkue pakoilee peloissaan Talibania Afganistanissa – Takana on jo viisi epäonnistunutta evakuointiyritystä

Tyttöjen jalkapallomaajoukkue pakoilee peloissaan Talibania Afganistanissa – Takana on jo viisi epäonnistunutta evakuointiyritystä

Ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat Talibania vakavista rikkomuksista – huoli naisten sulkemisesta yhteiskunnan ulkopuolelle kasvaa