1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. pesäpallo

Jyväskylän Kirittäret venyi ratkaisevalla hetkellä, mutta juhlitaanko Porissa vihdoin SM-kultaa?

Yle Urheilun pesäpalloasiantuntija Aino-Kaisa Mantere uskoo Pesäkarhujen hyötyvän enemmän viikon mittaisesta tauosta. Kirittärien Emma Körkön mukaan finaaliratkaisut käydään pään sisällä.

Mari Mantsinen on loistanut Kirittärien lukkarina. Tiia Peltoselta ja muiden Pesäkarhujen pelaajien on löydettävä uusia kikkoja vaihtotilanteisiin. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Naisten ja miesten Superpesiksen neljännet loppuottelut lauantaina 25.9. Yle Puheella klo 13.50 alkaen. Otteluita seurataan hetki hetkeltä Ylen verkossa.

Selkä seinää vasten kolmannessa finaalissa ollut Jyväskylän Kirittäret venyi ensimmäistä kertaa finaalisarjassa otteluvoittoon viime viikon sunnuntaina, kun se kukisti Porin Pesäkarhut huimalla ulkopelillään 2–0 (1–0, 4–0).

Loistavasti ulkona pelanneet jyväskyläläiset saivat riittävän määrän tilanteita ja veivät voiton tylyillä suorituksillaan. Suomen mestaruus oli katkolla Pesäkarhuille, joka oli voittanut kaksi ensimmäistä finaalia.

– Hävittyjen otteluiden jälkeen pelinjohtaja Nalle Viljanen oli varmasti katsonut paljon videoita. Siellä oli käyty yksittäisten pelaajien lyöntiratkaisuja läpi todella tarkasti. Silloin pelaaja saa suorittaa, eikä hänen tarvitse suuresti miettiä lyöntejään, Yle Urheilun pesäpalloasiantuntija Aino-Kaisa Mantere sanoo.

Kirittäret toki reagoi Pesäkarhujen ulkopeliin myös ottelun aikana, mutta muutti selvästi peluutustaan viime sunnuntain kamppailuun.

– Kirittäret teki selviä muutoksia peluutuksessa. Etenkin takatilanteessa hyökkääminen on muuttunut paljon finaalisarjan aikana.

Kirittärien viime sunnuntainen voitto ei ollut sinänsä yllätys. Mantereen mukaan Kirittärien venymiskyky ratkaisevalla hetkellä juontaa kuitenkin juurensa runkosarjaan, jonka jyväskyläläiset voittivat jälleen selvästi.

– Useammalta pelaajalta nousi esiin hävittyjen finaalien jälkeen, että oman pelin pitäisi riittää voittoon. He kyllä tietävät, että pystyvät olemaan todella hyviä, Mantere viittaa Kirittärien itseluottamukseen.

Kirittärien Kati Tanhua syöksymässä pesään. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Pesäkarhut johtaa sarjaa 2–1 ja sillä on ainutlaatuinen mahdollisuus katkaista 19 vuotta ilman Suomen mestaruutta kestänyt putki. Pesäkarhut on juhlinut 2000-luvulla 17 kertaa SM-mitalia, mutta voittanut ainoastaan kerran Suomen mestaruuden.

Viime viikolla Pesäkarhuilla olikin mahdollisuus palata mestaruuskantaan, mutta tuolloin joukkueen sisäpeli jäi vaisuksi etenkin nollatilanteen osalta. Pesäkarhut onnistui ainostaan yhdeksän kertaa kolmestakymmenestä tilanteesta.

Henna Juka on pelannut muuten valtavan hienosti, mutta silloin hän ei meinannut päästä kentälle. Pesäkarhut oli sen jälkeen ongelmissa.

Pesäkarhut sai nihkeän sisäpelinsä takia ainoastaan neljä kolmostilannetta ja jäi ilman juoksuja.

– Nollatilanteessa se oli oikeastaan Pesäkarhujen huonoutta, mutta ykköstilanteessa Kirittäret teki upeita ulkopelisuorituksia. Ottelu lopulta kulminoitui siihen, että Porilta ei löytynyt kentällemenijöitä.

Mantere uskoo porilaisten hyötyvän hieman enemmän viikon mittaisesta tauosta. Joukkue on saanut keskustella rauhassa mahdollisesta mestaruusta ja voinut karistaa viimeisetkin paineet niskastaan.

– Jos heillä oli sunnuntaina paineita, niin nyt ne on varmasti keskusteltu läpi, sillä heillähän on vielä kaksi ottelupalloa jäljellä. Turhat paineet ovat varmasti lähteneet.

Emma Körkkö on lyönyt Kirittärille tärkeitä juoksuja. Viime sunnuntaina hän kotiutti kaksi naista yhtä monesta kolmostilanteesta. Kuva: Lehtikuva

Henkinen tila voi kääntyäkin porilaisten eduksi, jos ja kun se saa Porissa äänekkään kotiyleisön tuekseen. Esimerkiksi toista finaalia Porissa seurasi kaikkiaan 1400 katsojaa.

– Yleisö ottaa Porissa joukkueensa aivan omakseen ja jo edellisessä finaalissa oli aivan mahtava meininki. Yleisö huutaa valtavasti ja pelaajista näkee, että he nauttivat siitä todella paljon. He pitävät myös pientä showta yleisölle ja siellä on pientä vuoropuhelua. Näkisin, että Pori voi saada siitä kovasti voimaa. Se on Porin lisäase, todella vahva sellainen.

Mantere uskoo, että ottelu ratkeaa lopulta sisällä ja vaihtotilanteissa, sillä kummankin joukkueen ulkopeli on ollut finaalisarjassa todella hyvällä tasolla.

– Molemmilla on hyviä kotiuttajia, joten se ratkaisee, kumpi luo enemmän kolmostilanteita. Silloin saa yrittää useamman kertan naista kotiin, Mantere tiivistää.

Kirittärien mystinen tunnetila - "Ratkaisut käydään pään sisällä"

Kirittärien pelinjohtaja Jussi "Nalle" Viljanen myöntää joukkueensa muuntaneen pelaamistaan ja ruuvanneen sitä melkoisesti avausfinaalista. Aiemmin jyväskyläläisiltä nähtiin paljon ohitusnäpyjä, viimeksi lyönnit ovat pienenneet.

– Tunnetilan pitäminen viime sunnuntailta ja asian ytimessä oleminen ovat tärkeitä. Varsinkin sisäpelissä on asioita, joissa voimme olla vielä parempia.

Jussi "Nalle" Viljanen. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Mihin viikonvaihde ratkeaa?

– Annan kliseisen vastauksen; se joukkue kumpi tekee vähemmän virheitä, on vahvoilla. Voittaminen vaatii myös huippusuorituksia, kun palloa pitää pystyä lyödä väleihin. Läpilyönneille kumpikin joukkue on katsonut paikkoja ja molemmat miettivät, keille pelaajille laitetaan paineita. Huippulukkarit pystyvät ottamaan tiettyjä lyöntejä pois, muistuttaa Nalle Viljanen.

Kirittärien Emma Körkkö oli sivussa pudotuspelien alussa, nousi myöhemmin Jokeri-paitaan ja huhki jo viime viikonloppuna ulkokentällä räpylä kädessä ja syöksyi jopa kentällä.

– Kunto on hyvä siihen nähden, mitä se on ollut jossain vaiheessa. Joukkueena sitkeys, jota olemme esittäneet viime kausina, on korostunut entisestään. Latteus tunnetilassa on ajanut meidän tähän tilanteeseen, ihan kuten Mansea vastaan. Nyt olemme jutun juonessa taas kiinni.

- Kärsivällisyys, sitäkin pitää löytyä. Vastustajan tekee aina välillä hyviä suorituksia. Nämä ratkaisut (finaaleissa) käydään pään sisällä. Omaa hyvää juttua jauhetaan ja uskotaan siihen, linjaa Körkkö Kalle Pallosen haastattelussa.

Lue myös:

Jyväskylän Kirittäret pimensi Pesäkarhujen sisäpelin – sarjan ratkaisu venyy ensi viikolle

Kommentti: Superpesiksen kohujoukkue Manse PP törmäsi yllättävään ongelmaan – KPL:n pitää silti ratkaista monta kysymystä

Joensuun Maila pestasi kuusinkertaisen Suomen mestarin pelinjohtajaksi –"Elämässä pitää koettaa tehdä sellaisia asioita, joista tykkää"