Hyppää sisältöön

Kommentti: Miltä tuntuisi, jos sinut suljettaisiin työpaikallasi “koirankoppiin”? Eräässä ammatissa niin tapahtuu joka vuosi

Monet jääkiekkoilijat joutuvat kohtaamaan ammatissaan työpaikkakiusaamista. Tapaukset eivät nouse usein julkisuuteen, sillä pelaajat pelkäävät uransa olevan vaarassa, jos he nostavat epäkohtia esiin. Tilanne on kaukana terveestä työkulttuurista, kirjoittaa Jussi Paasi. 

TPS:n ja Lauri Korpikosken sukset ovat ristissä. Tapaus on ollut jääkiekon SM-liigasyksyn kuuma puheenaihe. Kuva: Jaakko Stenroos/All Over Press

Maanantaiaamu. Saavut normaalisti työpaikallesi. Toimistolla tapaat tutut kollegat. Kupillinen kahvia, viikonlopun kuulumiset, hommat käyntiin.

Sitten pomo kävelee yllättäen luoksesi. Hän kertoo, ettet ole enää tervetullut töihin. Emme tarvitse palveluksiasi, olisi parempi, jos etsisit jostain muualta nopeasti hommia, viesti kuuluu. Sen kummempia perusteluja johtajalta ei heru.

Haluaisit itse kuitenkin jatkaa kyseisessä työpaikassa, johon sinulla on määräaikainen sopimus. Sitä on jäljellä vielä puolitoista vuotta. Omasta mielestäsi hommat ovat sujuneet vähintäänkin kelvollisesti. Pomon kanssa välit eivät ole olleet erityisen hyvät, mutta työkaverit pitävät sinusta ja sinä heistä.

Mitään ei ole kuitenkaan tehtävissä. Työpöytäsi tyhjennetään. Sinulla ei ole enää pääsyä toimistolle. Saat viereisen varastotilan nurkasta pienen pöydän, jonne tietokoneesi ja tavarasi kannetaan. Sinut eristetään täysin muista työntekijöistä. Saat yhä palkkaa, mutta et saa tehdä työtäsi.

Kuulostaako täysin utopistiselta skenaariolta? Mielivaltaiselta työpaikkakiusaamiselta? Suomessa ei noin voisi tapahtua!

Jääkiekkoilijan ammatissa noin voi tapahtua. Ja myös tapahtuu, tälläkin hetkellä. Kun edellä kuvatussa työpaikassa vaihtaa toimiston jäähalliksi, on tarina valitettavan monen kiekkoilijan kohdalla täyttä totta.

Tuorein tapaus jäävuoren huippu

Koirankoppi. Tuttu paikka monelle jääkiekkoilijalle.

Kaava on useimmiten sama. Pelaaja joutuu valmentajan silmätikuksi. Syy voi olla huonoissa peliesityksissä, tulosvastuun toteutumattomuudessa, tai joskus vain siinä, että suuret egot eivät tule keskenään toimeen. Valmentaja haluaa päästä pelaajasta eroon ja sulkee tämän joukkueen toiminnan ulkopuolelle.

Seuraa pattitilanne. Valmentaja ilmoittaa seurajohdolle, että tämä pelaaja ei enää hänen johtamassaan joukkueessa pelaa. Seura ei voi kuitenkaan antaa pelaajalle potkuja, jos tämä ei ole rikkonut sopimusta. Jääkiekkoilijoiden sopimukset ovat määräaikaisia, eikä niitä voi Suomessa noin vain irtisanoa. Toisin kuin vaikkapa NHL-liigassa, pelaajaa ei Suomessa saa myydä toiseen seuraan ilman pelaajan suostumusta.

Tilanne saattaa ratketa sillä, että pelaaja etsii agenttinsa kanssa itselleen uuden työpaikan. Valitettavan usein käy kuitenkin toisin. Seuraa pitkittynyt riita, jossa kaikki osapuolet lopulta häviävät. Pelaajan ura keskeytyy, pahimmassa tapauksessa ajautuu sivuraiteelle tai jopa päättyy. Seura kärsii mainehaitan, henkilösuhteet tulehtuvat. Ja niin edelleen. Ainoastaan juristit voittavat.

Tuorein esimerkki on Turun Palloseuran ja Lauri Korpikosken välinen tilanne. Iltalehti nosti tapauksen esiin (siirryt toiseen palveluun) ja Ilta-Sanomat avasi myöhemmin selkkausta lisää (siirryt toiseen palveluun). TPS haluaa purkaa Korpikosken sopimuksen, mutta Korpikoski ei halua purkaa sopimusta. Korpikosken mielestä TPS yrittää savustaa häntä ulos joukkueesta muun muassa erottamalla hänet kapteenistosta. Kokenut Korpikoski, 35, kuuluu liigan kovapalkkaisimpiin pelaajiin ja hänen sopimuksensa on voimassa kevääseen 2024.

Lauri Korpikoskea ei ole nähty kaukalossa viime marraskuun jälkeen. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Korpikosken tapaus on vain jäävuoren huippu. Ja se on noussut otsikoihin pitkälti siksi, että Korpikoski on kokenut, miljoonia tienannut jääkiekkoilija. Hän ei ole suostunut kohteluun, johon monet kiekkoilijat suostuvat, koska muuta vaihtoehtoa ei käytännössä ole.

Hankalat tapaukset muistetaan

Jututin tätä kommenttia varten useita pelaajia ja valmentajia. Osa heistä on jo lopettanut uransa, osa pelaa ja valmentaa yhä. Viesti tuli kuin yhdestä suusta. Kyse on Suomessa laajasta ilmiöstä.

– Joka kausi SM-liigassa on näitä tapauksia, joissa pelaajaa yritetään savustaa seurasta ulos, uransa jo päättänyt kiekkoilija tiivistää.

Eräs pelaaja kertoi kokemuksensa muutaman kauden takaa. Päävalmentaja oli keväällä tullut ilmoittamaan, että ensi kaudella pelaajan palveluksia ei enää kaivata, vaikka sopimusta oli jäljellä vielä vuoden verran. Sen jälkeen kyseinen pelaaja suljettiin ulos joukkueen toiminnasta. Häntä ei päästetty harjoituksiin eikä pukukoppiin. Asetelmasta täysin sietämättömän teki pelaajan näkökulmasta se, että hänen piti kaikesta huolimatta yrittää noudattaa sopimustaan. Muuten seura olisi saanut sopimusrikkeestä syyn potkujen antamiseen.

Palkanmaksu jatkui, mutta pelaaja joutui lopulta olemaan kuukausia sivussa ammattinsa harjoittamisesta. Hänet savustettiin ulos hitaasti. Lopulta pelaaja päätyi ulkomaille pelaamaan, vaikka olisi halunnut jäädä Suomeen.

Monet vastaavat tapaukset eivät nouse julkisuuteen, sillä nuorilla ja kokemattomilla kiekkoilijoilla ei ole mahdollisuutta toimia Korpikosken tavoin. Jos pankkitilillä ei ole riittävästi nollia, ei työtaisteluun kannata ryhtyä. Hankalat tapaukset kyllä muistetaan.

– En tietenkään voinut nostaa tapauksestani mitään meteliä, sillä se olisi vaikeuttanut töiden saamista jatkossa, pitkän uran tehnyt pelaaja sanoo.

Venäjän malli haluttiin Suomeen

Venäjän KHL-liigassa homma toimii eri tavalla kuin Suomessa. Jos pelaaja saa potkut ennen kauden alkua, maksetaan sovitusta kausipalkasta 25 prosenttia. Jos seura päättää hankkiutua eroon pelaajasta ennen siirtorajan umpeutumista, kiekkoilija kuittaa puolet kauden palkastaan. Siirtorajan jälkeen tapahtuvat potkut eivät enää vaikuta ansioihin. Silloin pelaaja saa täyden palkan.

Yksinkertaiselta vaikuttava malli on tosin käytännön tilanteissa joskus osoittautunut vähemmän yksinkertaiseksi. Eräs pelaaja kertoi, kuinka joutui vääntämään KHL-seuran kanssa pitkään, jotta paperilla sovitut asiat lopulta lähes toteutuivat.

Samantyyppistä mallia yritettiin tuoda myös SM-liigaan. Liiga ja jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistys neuvottelivat viime kauden aikana uuden yleissopimuksen. Seurojen toimitusjohtajat olisivat halunneet pelaajasopimuksiin pykälän, jonka turvin potkut voitaisiin antaa kesken kauden, tiettyä korvausta vastaan.

Ehdotus ei mennyt läpi.

– Se olisi vienyt viimeisimmänkin inhimillisyyden tästä touhusta, eräs SM-liigaseuran edustaja sanoo.

Itse ongelmaa ei kuitenkaan ole vielä ratkaistu.

– Koirankoppikulttuuri ja joukkueesta savustaminen on täyttä työpaikkakiusaamista, mutta sen on vain katsottu jotenkin kuuluvan kiekkoilijan työhön. Ja se vasta sairasta onkin. Eihän missään normaalissa työssä voisi tapahtua vastaavaa, pitkän uran pelannut jääkiekkoilija sanoo.

Kuuntele lauantain jääkiekkokierros

Lue myös:

.
.