1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Kohuja aiheuttanut Oleg Znarok palaa Venäjän päävalmentajaksi – "Hänellä on auktoriteettia NHL-pelaajien keskuudessa"

Oleg Znarok on nimitetty Venäjän miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajaksi. Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtaja Vladislav Tretjak ilmoitti asiasta perjantaina.

Oleg Znarok on valmentanut kaksi edellistä kautta KHL:ssä Spartak Moskovaa. Kuva: Mikhail Metzel/TASS/All Over Press

Oleg Znarokin sopimus Venäjän jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana on yhden vuoden mittainen, joten hän valmentaa joukkuetta sekä Pekingin olympialaisissa että Suomessa pelattavissa MM-kisoissa. Entinen päävalmentaja Valeri Bragin jatkaa joukkueen apuvalmentajana.

– Znarokilla on auktoriteettia NHL-pelaajien keskuudessa ja toivomme, että hän yhdistää joukkuetta, liiton puheenjohtaja Vladislav Tretjak totesi medialle.

– Hän on karismaattinen ja on aiemmin johdattanut maajoukkueen maailmanmestaruuteen vuoden 2014 MM-kisoissa Minskissä.

Znarok muistetaankin Suomessa hyvin Minskin MM-kisoista, sillä hän näytti Ruotsin ja Venäjän välisessä välieräottelussa kurkunleikkausta osoittavaa käsimerkkiä Ruotsin kakkosvalmentaja Rikard Grönborgille. Znarok joutui tempauksen takia seuraamaan MM-finaalin katsomosta käsin.

Kurkunleikkaus-episodi ei ole ainoa kohu, jonka Znarok on aiheuttanut, sillä muun muassa vuoden 2016 MM-kisoissa Kansainvälinen jääkiekkoliitto tutki Znarokin epäasiallisia kommentteja kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa.

58-vuotias Znarok on toiminut kaksi edellistä kautta KHL-seura Spartak Moskovan valmentajana. Hän valmensi Venäjän miesten maajoukkuetta Sotshin olympialaisten jälkeen. Tuolloin hänen päätavoitteenaan oli johdattaa joukkueensa kultaan Pyeongchangin olympialaisissa. Siihen tavoitteeseen Venäjän olympiakomitean alainen joukkue pääsikin, mutta tästä huolimatta Znarok siirrettiin syrjään ennen MM-kisoja.

Olympiakullan lisäksi Znarok on valmentanut Venäjän neljästi MM-mitaleille. Vuoden 2014 maailmanmestaruuden lisäksi joukkueet ovat saavuttaneet MM-hopeaa 2015 ja MM-pronssia 2016 ja 2017.

Lue myös:

Venäjällä kuohuu – valmentaja vaihtui juuri ennen jääkiekon MM-kisoja, olympiakultaa voittanut Oleg Znarok siirtyy sivuun

Venäjän kohuvalmentaja uhitteli toimittajalle - IIHF tutkii mauttoman heiton

Venäjän kiekkojohdolle rangaistuksia MM-finaalista

Uusia todisteita kurkunleikkauseleen tahallisuudesta: Znarok ja supertähti Ovetshkin vitsailevat tv-kameroille

Venäjän päävalmentaja vähät välittää toimitsijakiellosta - näin kierretään sääntöjä

Venäjän päävalmentajalta uskomaton selitys kurkunleikkauseleestä!