1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Ei mikä tahansa juhlapeli – Kristian Kuusela ohitti 1000. runkosarjaottelussaan kaikkien aikojen SM-liigan syöttöpörssissä Raimo Helmisen

Jääkiekkoilija Kristian Kuuselasta, 38, tuli perjantaina Suomen pääsarjatason historian ensimmäinen hyökkääjä, joka rikkoi tuhannen pelatun runkosarjaottelun rajapyykin.

Kristian Kuusela saldosi pisteet 0+2 juhlaottelussaan. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Vaikka Tappara esiintyi Rauman vieraskaukalossa, niin kaikki valokeilat kohdistuivat perjantain kierroksella tamperelaisseuran yhteen ja tiettyyn pelaajaan.

Jääkiekon liigahistoriaa tehnyt, pelinumerolla 1000 Äijänsuolla viilettänyt Kristian Kuusela nousi neljäntenä pelaajana kotimaisen pääsarjakiekon 1000 ottelun kerhoon.

Häntä enemmän liigaotteluita ovat pelanneet vain puolustajat Jan Latvala (1230 ottelua, 24 kautta), Markus Kankaanperä (1054, 22 kautta) ja Erik Hämäläinen (1001, 21 kautta).

Äijänsuolla Tappara tarvitsi jälleen kerran kiperässä paikassa Kuuselan palveluksia. Hän syötti taidokkaasti Tyler Morleyn 1–2-kavennuksen ja oli alustamassa myös Morleyn viimeistelemää 3–2-johtomaalia.

Lopulta sekään ei Tapparaa auttanut, kun sitkeä Lukko nousi päätöserässä 5–4-voittoon. Kuusela oli Patrik Virran ohella ainoa kirvesrinta-pelaaja, joka sai plus/miinus -tilastoonsa tappiosta huolimatta luvun +2.

– Ei jäänyt Kuuselan panoksesta Tapparan voitto ainakaan kiinni tänään. Pitkälti hänen oivalluksistaan Tappara nousi toisessa erässä johtoon ja hän oli itse oikeutetusti hakemassa lopussa vielä tasoitusta, huomautti Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Juha Juujärvi.

"Vain voittaminen vie minua eteenpäin"

Kuusela ohitti perjantain kahdella syöttöpisteellään (421) Ilves-legenda Raimo Helmisen (420) kautta aikojen SM-liigan/SM-sarjan syöttöpörssissä.

– Kun päivän mittaan tuli vanhoilta pelikavereilta onnitteluja, niin tajusin, että pitkä pätkä on tullut tehtyä. Toivottavasti jotain on vielä edessä. Kaikki mestaruudet (kolme SM-kultaa, Ruotsin mestaruus, MM-kulta) ovat minulle se juttu. Vain voittaminen vie minua eteenpäin, myönsi Kuusela.

Kuuselan mukaan pitkälle uralle ei löydy mitään salaisuutta. Sen ovat mahdollistaneet pelaajan terveys, halua pelata lajia ja saapua hyvällä mielellä joka päivä hallille. Kuusela kiitteli myös entisiä sekä nykyistä seuraansa, joissa kaikissa hän on saanut aina pelata hyvässä, isossa roolissa.

– Kukaan ei ole täydellinen. Yritän olla aina rehellinen ja antaa 110 prosenttia joka ilta. Hyvä että nyt pystyin edes jotenkin auttamaan joukkuetta. Pientä pilkahdusta näkyi. Ketjukemia alkoi löytyä Tylerin (Morleyn) ja Antonin (Levtchi) rinnalla, tuumi illan juhlakalu Yle Puheelle.

Alkulämmittelyssä (nro 1000) Kristian Kuusela 1000. liigaottelussaan. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen luonnehti Puheen jääkiekkokierroksella Kuuselaa ainutlaatuiseksi pelaajaksi.

– Se, että hän pelasi 1000. runkosarjapelinsä, kertoo jo pelkästään sitkeydestä, fyysisestä ja henkisestä kestävyydestä ja hänen luonteestaan.

– Hän on fiksu ihmisenä ja fiksu myös pelaajana, osaa ennakoida asioita. Uskon, että jokainen, joka on pelannut hänen kanssaan, arvostaa häntä niin pelaajana kuin ihmisenä.

Jalosen mukaan Kuusela ei kohella jäällä, hän tietää koko ajan, mitä pitää tehdä. Hän ikään kuin "säästää" energiaa ja kanavoi sitä hetkelle, jolloin sitä tarvitaan eniten kaukalossa. Se selittää osaltaan sen, että konkari on säästynyt pääosin isoilta loukkaantumisilta.

– Hän ei reagoi jäällä turhaan, vaan osaa oikaista asioita ja on oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Kristian Kuusela toimi juhlapelissään Tapparan kapteenina. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Jalosen mukaan "Krissen" ehkä isoin juttu on se, että mitä tärkeämpi paikka joukkueelle, sitä paremmin hän aina pelaa. Kuusela jos joku tietää, mitä voittaminen vaatii. Hän on tosi kylmänviileä kiekkoilija tiukassa paikassa.

"Kunpa jokainen pelaaja olisi kuin Kristian Kuusela"

Keväällä 2019 Kuusela oli voittamassa Leijonissa maailmanmestaruutta uransa ensimmäisessä MM-turnauksessa.

Bratislavassa Jalonen lausu varsin painavan ja hänelle harvinaisen lauseen lehdistölle; "Kunpa jokainen pelaaja olisi kuin Kristian Kuusela".

– Viittasin silloin ennen muuta Krissen luotettavuuteen. Valmentajat kun arvostavat aina luotettavia pelaajia, eli että he tietävät, mitä pelaajalta jäällä saa vaihdosta ja ottelusta toiseen.

Kuuselan pelikäsitys, pelinlukutaito ja ymmärrys ovat asioita, jotka Jalonen haluaa myös nostaa esille.

– Hän pelaa (voittavaa) lätkää niin kuin sitä pitää pelata - tietysti valmentajien asettamien raamien mukaisesti. Kun pelissä sattuu aina joskus yllättäviä asioita, niin hän pystyy selviytymään niistä laadukkaasti.

Jalonen: Ei vain yhden suunnan hyökkääjä

Kuusela ei ole ollut koskaan luistimilla mikään raketti tai tykkiluistelija.

– Vauhti on ollut hänen pieni heikkoutensa. Hän olisi muuten päässyt varmasti isompiin kaukaloihin (NHL:ään). Taitavasti hän on sen kompensoinut puutteensa taidolla, pelikäsityksellä ja henkisellä vahvuudella, ynnää Jalonen.

Kuusela on koonnut pelaamissaan runkosarjan 1000 ottelusa pisteet 261+421=682. Kaikkien aikojen pistepörssissä hänen edellään ovat Janne Ojanen, Arto Javanainen, Matti Hagman, Reijo Leppänen ja Ville Vahalahti.

Pudotuspelejä Kuusela on tahkonnut kaikkiaan 177. Hän on playoffs-otteluiden kaikkien aikojen paras maalintekijä ja pistemies tehoin 46+70=116.

Kristian Kuusela ja MM-pokaali. Kuva vuodelta 2019 Kuva: imago images / ActionPictures/ All Over Press

Jalonen huomauttaa, että Kuuselan arvoa ei voi mitata vain tehopisteillä.

– Huomasin MM-kisoissa, että kun pitää puolustaa maalin tai kahden johtoa, niin Krisse tietää, mitä tehdä omalla puolustusalueella, miten blokata laukauksia ja mennä linjoille sekä puolustaa mailan kanssa, kehuu Leijonaluotsi.

Liigaura nytkähti Ässä-paidassa

SM-liigassa peräti 20 vuotta uurastaneen Kristian Kuuselan upea ura sai alkunsa kaudella 2002-03 Porin Ässissä, jonne hyökkääjä siirtyi Tapparan junioripolusta. Kuuselan kasvattajaseura on seinäjokelainen S-Kiekko, josta hän siirtyi C-juniori-ikäisenä Tapparaan.

Kuusela saavutti porilaisten riveissä SM-hopeaa keväällä 2006. Myöhemmin Kuusela matkasi Ruotsin Elitserieniin ja oli voittamassa Modon riveissä Ruotsin mestaruutta. Kuusela viimeisteli ratkaisevassa kuudennessa finaaliottelussa ns. mestaruusmaalin.

Vuosina 2007–2011 Kuusela edusti Kärppiä ja voitti avauskaudellaan uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden. Toinen kausi Kärpissä tuotti SM-hopeaa. Espoolaisen Bluesin paitaan Kuusela kantoi kausina 2011–2013.

Syksystä 2013 lähtien Kuusela on edustanut Tapparaa. Hän saavutti vuosina 2014 ja 2015 SM-hopeaa ja oli sen jälkeen voittamassa kahdesti Suomen mestaruutta vuosina 2016 ja 2017. Mitaliputki jatkui mestaruuksien jälkeen vielä hopealla ja pronssilla. Kaikkiaan Kuusela on saavuttanut urallaan yhdeksän SM-mitalia (3-5-1).

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Twitterissä