1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Suomen naisten maajoukkueen valmentajana toiminut Glenn Lindholm siirtyy Kiinan hiihtojoukkueen valmentajaksi

Oberstdorfin MM-hiihdoissa naisten viestipronssia suojattiensa kanssa juhlinut Glenn Lindholm valmentaa tulevana talvena Kiinan hiihtojoukkuetta. Lindholm kertoo asiasta Yle Sportenin haastattelussa.

Glenn Lindholm vastaa Kiinan joukkueessa hiihtäjistä, jotka ovat keskittyneet pidemmille matkoille. Kuva: Lehtikuva

Naisten hiihtomaajoukkueen toisena valmentajana toiminut Glenn Lindholm jätti pestinsä viime talven jälkeen. Tuolloin hän kertoi jatkavansa uraansa ulkomailla, mutta osoitetta ei vielä paljastettu.

Nyt Lindholm kertoo Yle Sportenin haastattelussa, että hän on yksi niistä ulkomaisista valmentajista, jotka auttavat Kiinaa sen talviurheiluprojektissa. Hän toimii Kiinan maastohiihtomaajoukkueen uutena valmentajana.

– Tavoitteemme on olla niin hyviä kuin mahdollista helmikuussa Pekingin olympialaisissa. Kotikentällä, kuten voidaan sanoa, Lindholm kertoi Sportenille.

Lindholm vastaa hiihtäjistä, jotka satsaavat pidemmille matkoille. Hänen mukaansa kiinalainen valmennussysteemi on hieman erilainen, sillä ryhmällä ei ole päävalmentajaa. Kaikki tekevät työtä yhdessä ja valmentajat keskittyvät eri ryhmiin.

Lindholm ei kuitenkaan voi kertoa, ketkä kuuluvat hänen ryhmäänsä.

– En voi kertoa nimiä. Minulla ei ole siihen lupaa. Olen kuitenkin melko varma, että yksi heistä kilpailee olympialaisissa.

Lindholm on vaitelias myös tavoitteista.

– Emme puhu niistä julkisesti.

Glenn Lindholm luotsasi kiinalaishiihtäjiä jo aiemminkin, kun Kiinan maajoukkue teki yhteistyötä Vuokatin urheiluopiston kanssa. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Lindholmin mukaan kiinalaishiihtäjien joukosta löytyy lahjakkuuksia, ja jos Kiina jatkaa panostamista vuoden 2026 olympialaisiin asti, siellä on vielä paremmat mahdollisuudet menestyä.

Lindholm on toiminut Suomessa henkilökohtaisena valmentajana, liittovalmentajana, aluevalmentajana sekä maajoukkueen valmentajana. Hän katsoo kulkeneensa tämän tien nyt loppuun ja kaivanneen muita haasteita.

– Tämä oli oikeastaan aika luonnollinen askel eteenpäin – työskennellä ulkomailla. Tämä ei ollut helppo valinta, olisi ollut hienoa kokea olympialaiset myös Suomen maajoukkueen kanssa. Mutta silti tämä on minulle “once in a lifetime” (kerran elämässä). Ei kovin moni saa tällaista mahdollisuutta.

Kiinalaishiihtäjien kanssa toimiminen ei ole Lindholmille täysin uutta, sillä Vuokatin urheiluopiston valmennuspäällikkönä hän vastasi jo vuonna 2017 yhteistyöstä kiinalaishiihtäjien kanssa. Lindholmin mukaan tämä yhteistyö vaikutti ratkaisevasti siihen, että hänen kanssaan neuvoteltiin tästä sopimuksesta.

– Olen tullut heidän kanssaan hyvin toimeen ja omaksunut heidän työkulttuurinsa. Olen myös osoittanut, että pystyn hoitamaan tämän työn.

Lue myös:

Teemu Pasasesta hiihtomaajoukkueen päävalmentaja – naisten valmennukseen yllätysveto

Kiina toi olympiatoivonsa Vuokattiin harjoittelemaan – kulttuurieroista hiotaan vielä rosoja pois