1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

68-vuotias ranskalainen Luc Tardif valittiin Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtajaksi – "Liitossa alkaa nyt uusi aika"

Luc Tardif voitti puheenjohtajavaalin viimeisellä kierroksella saksalaisen Franz Reindlin. Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan mukaan Tardiff tuo kansainväliseen liittoon lisää läpinäkyvyyttä ja avoimuutta.

Luc Tardif on toiminut IIHF:n hallituksessa vuodesta 2012 lähtien. Kuva: All Over Press

Rene Faselin 27 vuotta kestänyt valtakausi Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtajana päättyi lauantaina, kun ranskalainen Luc Tardif, 68, äänestettiin liiton uudeksi puheenjohtajaksi.

– Kyllä Luc on sydämeltään ja historialtaan jääkiekkomies isolla J-kirjaimella, sanoo Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela.

– Hän on monipuolisen osaamisen omaava henkilö, joka on tehnyt erinomaista työtä Kansainvälisen jääkiekkoliiton taloudesta vastaavana hallituksen jäsenenä.

Tardif voitti Pietarissa järjestetyssä kongressissa puheenjohtajavaalin viimeisellä kierroksella saksalaisen Franz Reindlin, 66, äänin 67–39. Aiemmilla kierroksilla putosivat valkovenäläinen Sergei Gonstharov, tshekki Petr Briza ja tanskalainen Henrik Bach Nielsen.

Kanadassa syntynyt Tardif tuli Eurooppaan vuonna 1975 ja pelasi jääkiekkoa Belgiassa ja Ranskassa. Ranskan ja Kanadan kaksoiskansalainen oli vuodesta 2000 Ranskan jääurheiluliiton jääkiekko-osaston puheenjohtaja.

"Tuonut talouteen läpinäkyvyyttä"

Nummelan mukaan Kansainvälisessä jääkiekkoliitossa alkaa nyt uusi aika.

– Avoimemman keskustelukulttuurin aika, jossa hallitus toimii hyvin pitkälti joukkueena – toki puheenjohtajan johdolla. Tardiff on tuonut on talouteen paljon läpinäkyvyyttä ja avoimuutta. Luulen, että nyt kaikissa funktioissa läpinäkyvyys ja keskustelukulttuurin parantaminen tulevat näkymään.

Väistyneen puheenjohtajan Faselin viimeinen vuosi muistetaan muun muassa halailukuvista Valko-Venäjän diktaattorin Aljaksandr Lukašenkan kanssa. 27-vuotta kestäneen uran aikana jääkiekko on mennyt eteenpäin isoja harppauksia, vaikka uran päätös oli kaikkea muuta kuin kunniakas.

Faseliin verrattuna Nummela suhtautuu Tardiffiin odottavasti.

– Aika näyttää. Pidän Tardiffia keskustelevana ja kuuntelevana johtajana. Luulen että liitossa on odotettavissa vieläkin parempaa hallintokulttuuria kuin tähän mennessä on ollut.

Ranskan liiton perustaja

Jääkiekko sai oman liittonsa Ranskassa vasta vuonna 2006. Tardif on johtanut sitä siitä lähtien ja nostanut lajin asemaa maassa. IIHF:n hallituksessa hän on ollut vuodesta 2012.

Faselin lisäksi toinenkin pitkä ura päättyi Pietarissa, kun myös varapuheenjohtaja Kalervo Kummola jätti paikkansa. Kummola toimii IIHF:n hallituksen jäsenenä vuodesta 1998 ja varapuheenjohtajana vuodesta 2003.

Lue myös:

Miten Suomen vaikutusvallalle käy, kun Kummola jättää kansainvälisen jääkiekon johtotehtävän? Puheenjohtajaksi ehdolla suomalaisille tuttu henkilö

Kun Kalervo Kummola aloitti SM-liigan johdossa, Suomessa oli vain yhdeksän jäähallia – uran lopulla rautakanslerista kuoriutui ihmisoikeustaistelija