1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. F-liiga (miehet)

Salibandyn liigakausi on alkanut ikävästi kahdella tällillä – Classicin Jussi Piha vaatii betoniseiniin pehmusteita ja lääkäriä pakolliseksi otteluihin: "Avun pitää olla lähellä"

Kauden alun kahdessa onnettomuudessa lääkäriä on jouduttu etsimään katsojien joukosta. Seuroilta on tähän mennessä vaadittu vain ensiaputaitoisen henkilön läsnäoloa ottelutapahtumissa.

Viime sunnuntain ottelussa Karhujen Juuso Ahola törmäsi Erä-Viikinkien Nemo Sipilään. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Miesten salibandyn pääsarjan F-liigan kausi on alkanut ikävästi kahdella sairaalareissua vaatineella onnettomuudella, jossa pelaajan pää on saanut voimakkaan osuman.

Perjantain ottelussa Classicin Krister Savonen kärsi aivotärähdyksen törmättyään Tapiolan urheiluhallin betoniseinään ottelussa Oilersia vastaan. Myös viime sunnuntain ottelu Karhujen ja Erä-Viikinkien välillä keskeytettiin, kun Ervi-vahti Nemo Sipilä kaatui lattiaan vastustajajoukkueen pelaajan kanssa tapahtuneen voimakkaan törmäyksen jälkeen.

Kummassakin tilanteessa lääkäri kuulutettiin paikalle katsojien joukosta. Kumpikin pelaaja kotiutettiin sairaalasta vielä saman päivän aikana.

Classicin maajoukkuehyökkääjä Jussi Piha sanoo, että perjantaina ensimmäinen reaktio pelästyminen.

– Normaalisti odotellaan ja toivotaan, että kyseessä on pieni kolhu ja sieltä noustaan ylös.

– Nyt kestikin vähän kauemmin. Onneksi (Classicin pelaaja) Salinin Eemeli meiltä on sairaanhoitaja koulutukseltaan ja pystyi heti arvioimaan tilannetta.

Piha sanoo, että mieleen tuli samanlaisia ajatuksia kuin kesän EM-kisojen ottelussa, jossa Tanskan pelaaja Christian Eriksenin sydän pysähtyi hetkeksi.

Pehmusteet kuntoon ja lääkäri peleihin

Ylen tietojen mukaan Salibandyliiton hallitus aikoo tiistain kokouksessaan käsitellä kuluneen viikon tapahtumia. Esillä on tiettävästi ainakin pehmusteiden hankkiminen halleihin, joissa seiniä tai pylväitä on kaukalon läheisyydessä. Päädyt tai sivuseinät ovat Tapiolan urheiluhallin lisäksi liian lähellä muun muassa Jyväskylän monitoimitalolla.

– Pehmusteet ovat ehdoton. Ne pitää laittaa kuntoon joka paikassa, Piha sanoo.

Huomiota on herättänyt myös Classicin uusi areena Lempäälässä, jossa katsomoelementit on rakennettu hyvin lähelle kaukalon laitaa.

Pihan mukaan paikalla otteluissa olisi ehdottomasti oltava myös lääkäri. Hän myöntää olettaneensa näin aina olleenkin, vaikka liiga on vaatinut seuroilta vain ensiaputaitoisen henkilön läsnäoloa.

– Puhutaan huippu-urheilusta, jossa mennään kovaa ja vauhtia on. Avun pitää olla lähellä. En tiedä mitkä kustannukset ovat, mutta voidaanko tuota asiaa miettiä edes kustannusten kautta?

Piha kertoo kuulleensa ajatuksen kaukaloiden pienentämisestä kaikista ahtaimmissa halleissa.

– Pelaajien toive on ehkä se, ettei pelikenttää lähdettäisi muokkaamaan, koska peli muuttuisi liikaa. Jos seinät ovat lähellä, niin aika paljon täytyy kaventaa kenttää, jotta se auttaisi laitojen ulkopuoellla. Kentän pienentäminen vaikuttaa myös kontaktien määrään.

Peli muuttunut fyysisemmäksi

Salibandyn huippupelit ovat menneet fyysisyydeltään paljon eteenpäin, mikä Pihan mukaan kumpuaa vuosien takaa.

– Ruotsin liigassa ja kansainvälisissä otteluissa tuomarilinja on ollut huomattavasti sallivampaa kuin aikoinaan salibandyliigassa. Sieltä lähdettiin muuttamaan linjaa vapaammaksi ja korostamaan fyysistä peliä.

Piha toivoo lisää keskustelua säännöistä ja kontakteista koko lajilta. Pelaajat ovat voimakkaampia ja nopeampia. F-liigan kärkipeleissä ollaan samalla tasolla kuin kansainvälisissä peleissä.

– Tarvitseeko pallottomaan pelaajaan ottaa kontaktia? Tarvitseeko pelaajan olla valmiina ottamaan selästä kontaktia laidan lähellä tai muutenkaan?

Kyse ei Pihan mukaan ole kunnioituksen puutteesta, vaan tilanteiden paremmasta ymmärtämisestä.

– Kukaan pelaajista ei halua että mitään (vakavaa) sattuu. Mutta ymmärrys siitä, minkälaiset kontaktit saattavat johtaa vaaratilanteisiin, jotka voivat tuntua harmittomilta – siitä emme ehkä ole selvillä.

Lue lisää:

Salibandyn maajoukkuemies Krister Savonen sai perjantain liigaottelussa aivotärähdyksen, pääsi sairaalasta kotiin samana iltana

EräViikinkien maalivahti kiidätettiin salibandyottelusta sairaalaan – lääkäri löytyi katsomosta, mutta F-liiga ei siihen velvoita