1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ammattilaisnyrkkeily

Usykin voitto pilasi isojen poikien rahakkaat suunnitelmat – Nyrkkeilyvalmentaja: "Joshuan kosto nähdään ehkä alkuvuodesta"

Raskaansarjan ottelu ratkesi yksimielisesti tuomariäänin. Pekka Mäki sanoo, että uusinnassa nähdään ihan erilainen Joshua.

Oleksandr Usyk yllätti Anthony Joshuan Tottenhamin jalkapallostadionilla Lontoossa. Kuva: Neil Hall / EPA

Ukrainan Oleksandr Usykin voitto Britannian Anthony Joshuasta nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestaruusottelussa ei ihmetyttänyt Suomen nyrkkeilyliiton lajipäällikköä Pekka Mäkeä.

Hän sanoo ennakoineensa tasaista, mutta ei kovinkaan viihdyttävää ottelua.

– Näkyi, ettei Joshua päässyt missään vaiheessa jyvälle Usykista, joka on vasuri ja vähän vikkelämpi. Isokokoinen Joshua taas näytti ottelussa kömpelöltä, Mäki toteaa.

Ottelu ratkesi kokeneen nyrkkeilyvalmentajan mukaan juuri Usykin aktiivisuuteen ja lyöntien määrään. Ukrainalainen voitti ottelun 12 erässä luvuin 117–112, 116–112 ja 115–113.

– Siellä oli näyttäviä iskuralleja Usykin puolelta. Paljon tasaisia eriä, joita on vaikea arvostella. Näyttävillä spurteilla tuomareiden on helppo kääntää pisteet aktiivisemmalle, vaikka molemmat osuvat tasaisesti. 12 erän ottelussa tulos voi helposti keikahtaa suuntaan tai toiseen.

Tarkassa ja taktisessa ottelussa varmisteltiin asemia. Mäki sanoo, ettei Joshua laittanut peliin kaikkeaan.

– Varsinaista sotaa siinä ei alkanut missään vaiheessa.

Brittien unelmaottelu siirtyi

Joshua puolusti kamppailussa WBA-, IBF- ja WBO -liittojen raskaansarjan mestaruusvöitä.

Mäen mukaan Usyk meni voitollaan pilaamaan raskaansarjan liittojen hienoja kuvioita. Yleisö janoaa superottelua kahden britin, Joshuan ja Tyson Furyn välille, joka siirtyy nyt hamaan tulevaisuuteen.

Joshuan promoottorin mukaan uusintaottelu otellaan todennäköisesti helmi- tai maaliskuussa Britanniassa. Tällä välin Fury kohtaa Deontay Wilderin kolmannen kerran Las Vegasissa. Samana iltana Robert Helenius kohtaa uusintaottelussa puolalaisen Adam Kownackin.

– Joshuan kosto nähdään ehkä alkuvuodesta. Kuka tietää, minkälainen trilogia tästä saadaan vielä aikaiseksi, Mäki pohtii.

Jättiottelun vastustajana Usyk ei kelpaisi Furylle, jonka mukaan ukrainalaista ei tunneta Yhdysvalloissa tarpeeksi hyvin.

– Pitää muistaa, että ammattinyrkkeilyssä pyritään kuitenkin myymään lippuja, keräämään kiinnostusta ja julkisuutta, Mäki sanoo.

– Joshuan kunniaksi on sanottava se, että hän olisi voinut ottaa helpommankin vastuksen. Mutta hän valitsi tosi kovan riskin ja ison haasteen. Ehkä uusinnassa vyö palaa takaisin Britteihin.

Lue lisää:

Oleksandr Usyk yllätti Anthony Joshuan MM-titteliottelussa: "Tämä on sotaa – uusintaottelu on tulossa"