Hyppää sisältöön

Nuori brittikuljettaja otti hurjan riskin ja menetti uransa ensimmäisen F1-voiton – asiantuntija selittää, mikä erotti Hamiltonin Norrisista

Asiantuntija Jukka Mildhin mukaan Valtteri Bottaksen esitys oli kokonaisuuteena vaisu. 16. lähtöruudusta startannut Bottas kipuili pitkään jämäsijoilla, mutta vesikelin onnenkantamoinen pelasti muutoin pannukakuksi muodostuneen kisan.

Lewis Hamilton lohdutti pettynyttä Lando Norrisia Venäjän GP:n jälkeen. Kuva: 2021 Formula One World Championship Limited / Getty Images

Brittikuljettajien vallanvaihtoa ei nähty vielä sunnuntaina Sotshissa.

Venäjän sunnuntain F1-osakilpailu jää historian kirjoihin ennen kaikkea Mercedeksen Lewis Hamiltonin historiallisen sadannen voiton takia. Moottoriurheiluväen sympatiat menivät kuitenkin McLarenin Lando Norrisille, jonka ensimmäisen voiton rankkasade ryöväsi kisan viimeisillä kierroksilla.

– Dramaattinen kilpailu, Norris teki uskomattoman hyvän suorituksen koko kisan ajan, ennen kuin koko homma kirjaimellisesti vesittyi sateeseen, Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh kehuu.

Mildhin mukaan Hamiltonin kokemus oli valttia kahden brittikuljettajan keskinäisessä kädenväännössä kilpailun lopussa.

Kuljettaja on lopulta ainoa, joka pystyy arvioimaan tilanteen renkaiden vaihtamisen suhteen sateen yllättäessä. Jokainen talli oli valmiudessa renkaiden vaihtoon ja Hamilton onnistui tällä kertaa vetämään pisimmän korren rengaslotossa. Hamilton meni varikolle vaihtamaan sateeseen sopivat renkaat, kun Norris jäi radalle.

Sadekaaos pudotti uransa avausvoittoa kohti matkanneen McLarenin Lando Norrisin kärjestä. Muiden vaihtaessa kuivan kelin renkaat pois, jatkoi Norris sinnikkään uskaliaasti "slickseillä". Kuva: 2021 Getty Images

– Hamilton otti ohjakset käsiin ja hoiti vaihdon ennen Norrisia, jonka taktikointi epäonnistui pahemman kerran. Häneltä loppuivat kierrokset kesken, Mildh arvioi.

Olot Sotshissa olivat koko viikonlopun vaikeat. Yhtäkkinen säätilan muutos ja sitä kautta ajamisen rytmin muuttuminen pakottavat kuljettajat tekemään nopeita ja vaikeita päätöksiä. Norris epäonnistui ja Hamilton korjasi potin.

Ei niinkään aloittelijan virhearvio

Sensaatiomaisesti paalupaikalta kilpailuun lähtenyt Norris oli matkalla kohti uransa avausvoittoa. Sateen sekoitettua asetelmat hän putosi lopulta sijalle seitsemän. Uhkapelaaminen renkailla kostautui nuorelle britille pahemman kerran.

– Kokeneempi kuljettaja olisi ehkä ottanut erilaisen lähestymistavan, mutta mielestäni Norris ei tehnyt alokasmaista virhearviota. Se oli hänen oma päätöksensä. Hänellä oli aika kova luotto itseensä, vaikka hänellä ei ollut mitään mahdollisuutta arvioida sateen yltymistä.

Mildh painottaa, että tilannetta on myös todella vaikea ohjata varikolta käsin.

– En näe tässä suurta virhettä, mutta ehkä siinä olisi voinut pelata varmemman päälle. Hieno kisa kuitenkin, riskejä pitää välillä ottaa ja tällä kertaa se ei onnistunut, Mildh paaluttaa.

Katso alta tilanne, jossa Hamilton kuittaa Norriksen jatkuvien spinnailujen jälkeen.

Sade pelasti suomalaisten kisan

Ennen sateen alkamista letkan häntäpäässä ajaneet suomalaiskuljettajat Valtteri Bottas ja Kimi Räikkönen reagoivat muuttuneeseen tilanteeseen nopeasti. Välikelin renkaisiin vaihtaminen varhaisessa vaihessa nosti parivaljakon kilpailussa pistesijoille, Bottaksen viidenneksi ja Räikkösen kauden parhaaseen sijoitukseen kahdeksanneksi.

– Kimi teki hienon suorituksen kaiken kaikkiaan. Hän paransi asetelmiaan jo lähdössä nousemalla kympin sakkiin, Mildh sanoo.

Mercedes onnistui ottamaan oppia lauantain aika-ajon sekoiluista, jolloin Hamiltonin törmäilyt ja epäonnistunut ajoitus rengasvalinnoissa vesittivät molempien kärkitallin kuljettajien suoritukset.

Bottaksen kilpailu oli pitkään muodostumassa pannukakuksi, kun suomalainen ei onnistunut pitämään aggressivisesti ohi pyrkiviä kuljettajia takanaan. Mildhin mielestä Bottas antoi aivan liian helposti periksi kaksinkamppailuissa ja ohitustilanteissa.

– Tänään Mercedeksen taktikoinnit onnistuivat ja he ottivat paljon pisteitä. Se ei kuitenkaan anna koko kuvaa Bottaksen kilpailusta, joka oli jostain syystä pitkälti vaisu. Sateessa homma kuitenkin toimi, mutta kokonaiskuvassa olisin odottanut häneltä vahvempaa suoritusta, Mildh tuumaa.

Valtteri Bottas yritti pysähtyä välikelin renkaiden vaihtoon jo kierrosta aiemmin, joten viides sija jättää jossiteltavaaa suuntaan jos toiseenkin. Kuva: Getty Images

Mikä tekee Hamiltonista niin ainutlaatuisen?

Hamilton tunnetaan äärimmäisen kovana kilpailijana, joka on tehnyt todella määrätietoista työtä koko uransa ajan. Venäjällä moninkertainen maailmanmestari sai jälleen uuden sulan hattuunsa nousemalla ensimmäiseksi sadan osakilpailuvoiton F1-kuljettajaksi.

Mildhin mukaan lauantain aika-ajon haparoinnista huolimatta Hamiltonin menestyksen taustalla on kyky välttää virheitä. Kokeneen britin ammattimaisuus ja tilanteiden nollaaminen on myös mennyt hurjasti eteenpäin vuosien saatossa.

– Mestaruudetkin kertovat siitä, mutta hänen kykynsä kehittyä ja hallita tilanteita on täysin poikkeuksellinen. Hänen suorittamisensa on varmaa ja kehittyy koko ajan.

Hamilton on maailmanmestaruustitteleissä vielä tasoissa saksalaislegenda Michael Schumacherin kanssa. Britin huikean uran kahdeksas mestaruus voi tulla jo tänä vuonna, mutta kaikkensa Hamilton saa sen eteen tehdä.

Red Bullin Max Verstappen tarjoaa tänä vuonna kovat panokset MM-kilpailuun, sillä hollantilaisen Hamiltonille antama vastus on Mildhin mukaan pahin sitten Nico Rosbergin. Tällä hetkellä tasaisessa kärkitaistossa vain kaksi pistettä erottaa kaksikon toisistaan.

Viimeisestä lähtöruudusta toiseksi kivunnut Max Verstappen osoitti, miksi hän on todellinen uhka Hamiltonin kahdeksannelle mestaruudelle. Kuva: 2021 Getty Images

Kisoja on ajamatta vielä seitsemän, niistä seuraavana kahden viikon päästä Turkissa on jälleen odotettavissa kova kilpailu. Vaikka McLaren on onnistunut viime kisoissa kiilaamaan jalkaansa oven väliin kärjen osalta, Mildh uskoo tilanteen stabiloituvan tulevassa kisassa.

– Normaaleissa olosuhteissa ilman sadetta nämä kaksi kuljettajaa (Verstappen ja Hamilton) jatkavat kärjessä. Peli nousee nyt seuraavalle asteelle ja tallien tekemät taktiset päätökset tehokehityksen ja auton suorituskyvyn parantamisen suhteen ovat keskiössä. Nyt vaaditaan teknisesti varmaa tekemistä, sillä viimeisten kisojen suhteen peli on nyt avattu, Mildh päättää.

Lue myös:

Venäjän GP:ssä uskomatonta draamaa, kaatosateen rengasruletin jälkeen Hamilton ajoi historialliseen voittoon – Bottas ja Räikkönen pisteille

Sotshin kaatosade pilasi Norrisin kilpailun, Hamiltonista ensimmäinen sadan voiton kuljettaja – kertaa tästä erikoisen Venäjän GP:n tapahtumat

Bottas sai lähtöruuturangaistuksen – starttaa kisaan kuitenkin Verstappenin edeltä