1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Olli Jokinen sanoo suorat sanat Jukurien pelaamisesta alkukaudella – "Pitkässä juoksussa tämä ei ole voittavaa lätkää"

Mikkelin Jukurien päävalmentajalla Olli Jokisella on luvassa tunteikas ilta Helsingin jäähallissa. Jukurit kohtaa Jokisen entisen seuran Helsingin IFK:n, jota valmentaa Jokisen ystävä Ville Peltonen.

Jukurien valmentaja Olli Jokinen pitää vaatimustason korkealla Mikkelissä. Kuva: Matias Honkamaa / Lehtikuva

HIFK ja Jukurit kohtaavat tänään Helsingin Jäähallissa kello 18.30.

Kasvattajasarjaksi kutsuttua jääkiekon SM-liigaa on markkinoitu kiekkolegendojen, karismaattisten valmentajien Olli Jokisen ja Ville Peltosen kasvoilla.

Tiistaina hyvät ystävät tuovat omat joukkueensa kiekkopyhättö Nordikselle. Varsinkin Jokiselle ottelu on erityinen, kun hänen luotsaamansa Jukurit haastaa Peltosen valmentaman Helsingin IFK:n.

– Vastassa on rakas seura, jossa olen pelannut ja jota olen omistanutkin. Varmasti on tunteikas peli minulle, Jokinen kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Jukurit kohtasi harjoituskaudella HIFK:n kerran vieraissa. Olli Jokinen, 42, myönsi olonsa olleen erikummallinen, kun kaikki hänen tuttunsa olivat punaisissa takeissa ja hänellä itsellään oli sininen takki yllä.

– Hienoa päästä tuttuun halliin, ja meidän pelaajat pääsevät pelaamaan loistavien fanien edessä. Tunnelmaa varmasti riittää.

Harjoitusottelussa HIFK oli parempi maalein 5–4. SM-liigan runkosarjassa HIFK on tällä hetkellä kuudentena, kun Jukurit on viimeistä edellisenä.

Olli Jokinen (vas.) ja Ville Peltonen pelasivat maajoukkueessa samassa ketjussa huikealla tasolla muun muassa Torinon olympialaisissa. Kuva: Bartomiej Zborowski / EPA

Pelaajana Jokinen edusti HIFK:ta kolmen kauden aikana (1996–1998, 2004–2005) yhteensä 108 pääsarjaottelun verran. Kevät 1998 huipentui Suomen mestaruuteen.

– Itselleni fiilis on erilainen siinä mielessä, etten ole paljon Nordiksen vierasaitiossa ollut. Liigaurani alkoi KalPassa, mutta silloin rahkeeni eivät vielä riittäneet vieraspeleihin. Kerta se on ensimmäinenkin, tuumii Jokinen ottelun aattona.

HIFK:n kotiottelussa Helsingin jäähallin pääsisäänkäynnin yhteydessä on tiistaina nähtävillä kokoelma Olli Jokisen aitoja pelipaitoja hänen uransa varrelta. Paitoja on yhteensä reilut parikymmentä ja ne ovat osa Gabi Hakasen suurta paitakokoelmaa.

Pisteitä tuli huonolla esityksellä, paremmalla taas ei

Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen on ollut hieman hämillään joukkueensa alkukaudesta. Viidestä sarjaottelusta on tuloksena kuusi pistettä ja vain yksi voitto varsinaisella peliajalla.

– Fiilikset ovat aika kaksijakoiset. Harjoituskaudella suunta oli oikea koko ajan ja pystyimme joukkueena kehittymään arjessa. Sitten tuli kolme heikkoa peliä kauden alkuun, mutta pystyimme silti tuloksellisesti kaivamaan niistä viisi pistettä.

– Kahdessa edellisessä ottelussa suuntamme on ollut sen sijaan pelillisesti oikea, mutta tulos ei ole ollut siellä ja olemme hävinneet ne ottelut, Jokinen hämmästelee.

Jokinen ei aio painaa punaista paniikkinappulaa, vaan vannoo kärsivällisyyden ja päivittäisen, oman perustekemisen nimeen. Aina pitää katsoa myös tuloksien taakse.

Päävalmentaja Olli Jokinen taktiikkataulun äärellä Jukurien harjoituksissa elokuussa 2021. Kuva: Esa Huuhko / Yle

– Pitää jaksaa uskoa, että tiukat pelit kääntyvät voitoksi jossain vaiheessa. Prosessi on kesken. Niin peliä kuin pelaajia pitää kehittää päivittäin. Suuntamme on ihan oikea.

– Valmentajilta ja pelaajilta vaaditaan paljon työntekoa ja sietämistä. Samaan aikaan pitää tunnistaa se, että myös muut liigajoukkeet tekevät näitä samoja asioita ja kehittyvät, Jokinen muistuttaa.

Jokinen sanoo, ettei alkukausi ole tuonut eteen juurikaan yllätyksiä, vaikka liigatason päävalmentajan tehtävä on hänelle uusi. Jotkut alkukauden vastustajat ovat toki tuoneet pieniä yllätysvivahteita kaukaloon pelaamisellaan.

– Ei ole tullut vielä mitään isoa tai mullistavaa eteen valmentajana, että olisi mennyt pasmat sekaisin.

Jukureilla komeettavahti, tehokkuus riippakivenä

Alkukauden suuri ilonaihe Jukureille on ollut maalivahtipelaaminen. KooKoosta siirtynyt, 195-senttinen ja liki satakiloinen Oskari Salminen komeilee tässä vaiheessa koko SM-liigan maalivahtitilaston ykkösenä kovalla torjuntaprosentilla 94,35.

– Salminen on ollut loistava ja antanut neljässä pelaamassaan ottelussa joukkueelle aina voitonmahdollisuuden, kehuu Jokinen.

Oskari Salminen on noussut Jukurien luottomaalivahdiksi. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press

Valmennus tietää, että Jukureilla on paljon parannettavaa ja suuntaa rehellisesti katseensa myös kipukohtiin. Jukurien paras pistemies löytyy pistepörssistä sijalta 52. Tshekkihyökkääjä Simon Stransky on koonnut viidessä ottelussa pisteet 2+2=4/+3.

– Tehokkuus maalipaikoissa on ollut meille ongelma, mutta niin se on ollut kyllä vastustajillekin. Luvattoman paljon olemme antaneet maalipaikkoja vastustajillle. Tiedostamme nämä kaksi ongelmaa.

– Emme voi vain antaa joka ilta vastustajalle yli viittätoista maalipaikkaa. Pitkässä juoksussa tämä ei ole voittavaa lätkää, jyrisee Jokinen.

Jukurien pelaamisesta ja pelaajista paistaa avausotteluiden perusteella vahva sitoutuminen, joka ei ole ollut mikään sarvipäiden tavaramerkki aiempina kausina.

Positiivisena signaalina Jokinen näkee mikkeliläisjoukkueen tasakentällisin pelaamisen, jossa se on viime peleissä pystynyt pelaamaan kiekkoa alueille, josta voi jo alkaa lapioida täysosumia. Joukkue on Jokisen mukaan lopettanut laitojen reunoilla pyörimisen ja menee vahvemmin maalille.

"Erikoistilanteet kaikki kaikessa"

Ylivoima- ja alivoimapelaamisessa Jukurit on SM-liigan tilastoissa kymmenentenä. Se ei tyydytä Jokista.

– Erikoistilanteet ovat kaikki kaikessa. Niin Ässiä kuin TPS:ää (kaksi edellistä tappiopeliä) vastaan meille tarjottiin ratkaisuvaiheessa ylivoimaa, mutta emme tarttuneet siihen.

Jokinen näkee, että hyökkäysalueella kaikki liigajoukkueet pelaavat paljon siniviivan kautta, koska alhaalla on aina vastassa melkoinen sumppu puolustavia pelaajia.

– Myös pakkipäästä pitää löytyä tehokkuutta. Kiekkoa pitää toimittaa tolppien väliin, ja miesten on mentävä maalille.

Jukuri-puolustajista maalinteossa on toistaiseksi onnistunut vain kertaalleen Libor Zabransky. Liigajoukkueista vain Tapparan ja SaiPan puolustajat ovat tehneet yhtä vähän täysosumia.

Jokinen ei huuda vahvistuksien perään

Olli Jokisen arkeen kuuluu Mikkelissä pelaajien kehittäminen. Jos ja kun joku avainpelaaja joutuu sivuun loukkaantumisen takia, niin sitä aukkoa ei Jukureissa korvata täsmähankinnoilla.

– Turha tässä on itkeä vahvistuksien perään. Tilanne on tiedostettu. Kaneja ei täällä pysty vetämään hatusta. Joku kun tippuu pois, niin tilanne on jollekin toiselle pelaajalle mahdollisuus. Niin se menee urheilussa.

Jukureiden päävalmentaja Olli Jokinen Kuva: Petri Vironen / Yle

Positiivisena seikkana Jokinen kokee sen, että Jukurien urheilupomon puhelin on soinut koko kesän ja myös kauden aikana.

– On tänne tulijoita. Nyt pitää huolehtia, että pelataan hyvä kausi ja kehitetään edelleen kaikkea toimintaa niin, että tulijoita riittää ensi kaudeksikin.

Nuori Olli Jokinen lähti maailmalle kesällä 1998 ratkaistuaan sitä ennen huhtikuussa Suomen mestaruuden HIFK:lle. Kuinka hän on muuttunut 23 vuodessa?

– Pojasta on kasvanut mies, perheenisä ja aviomies. Ja saanut elämänkokemusta ja arjen arvot kuntoon. Aika paljon olen kasvanut, myöntää kiekkovalmentajan hommista täysin palkein nauttiva Jokinen.

Lue myös

Olli Jokinen on Jukureissa pelaajien nöyrä palvelija, mutta päivittäisen arjen rima on korkealla: "Haluamme keväällä suoran pudotuspelipaikan"

Kommentti: Valokeilaan päässyt Jukurit lähtee kauteen historiansa kovimmalla ryhmällä – näihin kiviin Olli Jokisen ryhmä voi kompastua