1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Korisliiga

Huippulupaus Max Besselink palaa Korisliigaan ollakseen joukkueensa ykkösmies, asiantuntija haluaa rauhaa hänen ympärilleen: "Turbulenssia ilmassa"

BC Nokia on perustellut Besselinkin siirtoa kotimaan liigaan sillä, ettei hän nauttinut yliopisto-opiskelusta. Ratkaisu oli asiantuntija Ilpo Rantasen mukaan iso yllätys.

Max Besselinkin, 19, koripalloura jatkuu Korisliigassa ja BC Nokian paidassa. Viime kaudella hän pelasi Helsinki Seagullsissa. Kuva: Mikko Koski / Yle

Tiistaina BC Nokia lähetti tiedotteen 19-vuotiaan koripallolupauksen Max Besselinkin siirtymisestä nokialaisjoukkueeseen.

Yhden Suomen lupaavimmista koripalloilijoista piti pelata Yhdysvaltojen yliopistosarjaa Santa Clarassa, mutta hän palasi Suomeen ennen kauden alkua. Besselink kävi yliopistossa kesäkoulua, mutta Nokian päävalmentajan Greg Gibsonin mukaan pelaaja ei nauttinut opiskelusta ja päätti siirtyä ammattilaiseksi.

Koripalloasiantuntija Ilpo Rantanen sanoo kyseessä olevan iso yllätys.

– Puhutaan kuitenkin kaverista, joka isoin odotuksin lähti kesällä jenkkiyliopistoon. Edelleen puhutaan mahdollisesti tulevasta NBA-pelaajasta, Rantanen muistuttaa.

– Tietysti kertoo siitä, että Nokia on mitä ilmeisimmin hänen veljensä (Michaelin) kanssa tehnyt hyvää työtä ja vetovoimaa riittää. Se on ollut hyvä ponnahduslauta pelaajille, jotka Yhdysvalloista palaavat, mutta harva sieltä ihan näin nopeasti palaa.

"Vaikea uskoa, ettei tiedetä mitä ollaan tekemässä"

Asiantuntijan mukaan pelaajakehityksen kannalta tilanne on jossain vaiheessa syytä rauhoittaa.

– Voisi ajatella, että kohta on aika purkaa matkalaukut ainakin hetkeksi aikaa johonkin, jotta kehitystä voi tapahtua ja tilanne hänen ympärillään voi stabiloitua.

Besselinkin vanhemmat ovat tehneet hienot koripallourat ja taustavoimat ovat Rantasen mukaan muutenkin hyvät. Perinteisesti NBA-ovet aukeavat yliopistosarjojen kautta. Seura ei ole kertonut julkisuuteen sopimuksen yksityiskohtia, kuten kestoa.

– On vaikea uskoa, ettei (Nokialla) tiedettäisi, mitä ollaan tekemässä. Kun kaikkea ei tiedetä, ulospäin näyttäytyy siltä, että hieman turbulenssia tässä nyt on.

Vastuuta tarjolla

Rantanen kertoo Besselinkin olleen viime kaudella nimekkäässä ja kokeneessa Helsinki Seagullsissa 8. tai 9. mies.

– Nuori pelaaja, jonka jokainen positiivinen suoritus on se, mihin yleisö kiinnittää huomiota. Hän saa paljon anteeksi sillä, ettei ole joukkueen go-to-guy.

Nokialla tilanne on päinvastainen.

– Nokia on viime vuodesta kokenut pelaajamenetyksiä, eikä ole vakuuttanut harjoitusotteluissa. Besselinkin rooli tulee olemaan erittäin iso. Nyt hänellä on ainakin paikka olla aikuisten sarjassa vastuuta kantava pelaaja.

Besselinkistä haetaan Rantasen mukaan kokonaisvaltaista pelaajaa.

– Hän on urheilullinen ja pystyy äärimmäisen näyttäviin suorituksiin.

Lue lisää:

Koripallon suurlupaus Max Besselink siirtyy Nokialle, jättää yliopistokoripallon USA:ssa: "College ei ole jokaista varten"

Max Besselink teki keväällä päätöksen, joka hämmästytti koripalloväkeä – suurlupaus lähtee nyt Yhdysvaltoihin: "Uskon, että pystyn pelaamaan NBA:ssa"