1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Olli Jokisen valmentama Jukurit ryöstöretkellä – alkukauden sensaatiovahti Oskari Salminen liikaa HIFK:lle

Olli Jokisen luotsaama Jukurit palasi kolmen tappiopelin jälkeen voittojen tielle tehokkaalla avauserällä ja huippuvireisen maalivahdin Oskari Salmisen torjunnoilla.

Jarkko Immonen kokosi HIFK-voitossa pisteet 1+1. Kuva: Tomi Hänninen

Olli Jokisen valmentama Jukurit saapui pahasti siipirikkoisena tiistain vierasotteluunsa, mutta pystyi siitäkin huolimatta maukkaaseen ryöstöretkeen 5–3-voitolla. Voitollaan mikkeliläiset ponnahtivat sarjassa toiseksi viimeiseltä sijalta kahdeksanneksi.

Vierasjoukkueen vakiomiehistöstä puuttuivat Petrus Palmu, Pekka Jormakka, Jani Tuppurainen ja Jesper Piitulainen. Ketjujaan pakon edessä rukannut Jukurit onnistui siirroissaan, sillä nelosketjussa pelanneet Jarkko Immonen (1+1), Simon Stransky (0+2) ja Markus Oden (1+0) vastasivat mainiosti valmennuksen huutoon.

– Olen todella ylpeä pelaajistani, jotka pelasivat tänään logolle ja puolustivat erinomaisesti laadukasta vastustajaa vastaan, voitosta iloinnut Olli Jokinen totesi.

– Ryöstöretki oli suunnitelmissa, ja se toteutui hyvällä maalivahtipelillä sekä todella hyvillä tehoilla. Ei tällä pelaamisella pitkällä aikavälillä pärjää, mutta pitää muistaa, että meillä oli sivussa neljä tärkeää runkomiestä, lisäsi Jukurien vastuuluotsi.

Eriskummallisessa ensimmäisessä erässä HIFK vei laukaukset 32–6, mutta hävisi erän 0–3.

Olli Jokisen ohjeet menivät perille tiistaina HIFK:n vieraana. Kuva: Tomi Hänninen

Jukureiden käsittämättömästä tehosta kertoo jotain, että IFK-maalivahtien torjuntaprosentti oli avauserässä 25! Kolme maalia päästänyt, mutta käytännössä syytön takaiskuille ollut Niilo Halonen torjui yhden kudin, ajassa 17.11 penkin päästä tositoimiin komennettu Michael Garteig nolla.

Karjalaisen pommista ei jäähyä, Jääskä herätteli IFK:ta

Toinen erä oli sekava, rikkonainen ja pelillisesti tasainen. Jukureille ensimmäisessä erässä 2–0-maalin viimeistellyt Otto Mäkinen oli lähellä osua toistamiseen, mutta hänen kutinsa kilahti kolmen maalin johtoasemassa IFK:n maalikehikoon.

Puhutuin tilanne nähtiin, kun HIFK-kolossipuolustaja Miro Karjalainen taklasi Jukureiden Nikita Krivokrasovia päänseudulle, muttei saanut teostaan rangaistusta.

Jukureilla oli todellinen iskun paikka toisen erän loppupuolella, kun se pääsi pelaamaan pitkään kahden miehen ylivoimalla, mutta tuhri loistotilanteensa. Kaiken kukkuraksi Juha Jääskä ampaisi suoraan jäähypenkiltä läpiajoon ja maalintekoon herättäen HIFK:n takaa-ajon 1–3-kavennuksella ajassa 36.02.

Salmiselta gamesaver

Kolmannen erän avausminuutilla Kasperi Kotkansalo toi punaiset vastustajan iholle tällättyään 2–3-kavennuksen. Osuma oli Kotkansalolle kauden neljäs ja hän nousi liigapakkien piste- ja maalipörssin ykköseksi tehoin 4+2.

Oskari Salmisen huippuotteet sen kun jatkuvat SM-liigassa. Kuva: Tomi Hänninen

Jukurit kohenteli kreivin aikaan alkukauden kehnoa ylivoimaprosenttiaan, kun Teemu Pulkkinen survoi vieraille 4–2-osuman. Lukon viime kauden johtotähti Eetu Koivistoinen avasi maalitilinsa HIFK-paidassa, kun hän sai onnekkaasti osuman niminsä, jonka sohi omiin Jukurien ruotsalaispuolustaja Linus Nässen.

HIFK oli todella lähellä tasoitusta 53. minuutilla, kun pirteä mutta ottelun tuhlaajaveikkona kunnostautunut Jere Innala ei pystynyt nostamaan läheltä kiekkoa ohi kaikkiaan 37 torjuntaa esittäneen Oskari Salmisen. Lopussa Jukurien puolustaja Joni Jurmo sivalsi kiekon tyhjiin, avasi liigassa maalitilinsä ja sinetöi 5–3-vierasvoiton.

– Vastustaja oli tietysti tehokas, mutta kyllä tämä oli isku alavatsaan. Oma tehokkuutemme ja ylivoimapeli ei ollut tänään sillä tasolla, millä se pitäisi olla, Ville Peltonen harmitteli.

HIFK-valmentaja Ville Peltonen ei tahtonut uskoa avauserän jälkeistä tilannetta valotaululta. Kuva: Tomi Hänninen

Helsingin IFK:lle kotiottelu oli kauden neljäs, ja Nordis oli tälläkin kertaa "korona-aikakaudella" loppuunmyyty - 4100. Ensi lauantaina helsinkiläisseura pääsee ensi kertaa pelaamaan ilman yleisörajoituksia, kun vastaan tulee HPK.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Twitterissä
Olli Jokinen sai voittosuudelman Katerina-vaimoltaan. Kuva: Tomi Hänninen

Lue myös

Olli Jokinen sanoo suorat sanat Jukurien pelaamisesta alkukaudella – "Pitkässä juoksussa tämä ei ole voittavaa lätkää"