Hyppää sisältöön

Mestarien liigan sensaation taustalla on entinen neuvostoliittolaispoliisi ja hämärää rahaa – tällainen on Real Madridia nöyryyttänyt Sheriff Tiraspol

Sheriff Tiraspol Transnistriasta on ollut tällä kaudella jalkapallon Mestarien liigan sensaatiojoukkue, joka on voittanut molemmat ottelunsa. Transnistria on Moldovassa sijaitseva alue, joka on julistautunut itsenäiseksi.

Jalkapallon Mestarien liigan jymypaukku nähtiin tiistai-iltana Real Madridin kotipyhätössä Santiago Bernabeulla, kun Sheriff Tiraspol haki 2–1-vierasvoiton. Miten ihmeessä pienen Moldovan mestari pystyi kukistamaan espanjalaisjätin?

Real Madridin upotti 90. minuutilla komean maalin laukonut Luxemburgin maajoukkueen keskikenttämies Sebastien Thill.

Thill on Sheriffissa lainalla Luxemburgin pääsarjan kuudennella sijalla olevasta Progres Niederkornista.

– Se oli urani paras ja tärkein maali. Olin onnekas, kun sain tehtyä järisyttävän maalin, Thill tunnelmoi.

Sheriffin toisen maalin teki uzbekistanilainen Jasur Jakhshibaev, joka on urallaan mahtunut pelaamaan Uzbekistanin maajoukkueessa vain kolme kertaa. Real Madridin kokoonpano vilisi Karim Benzeman ja Eden Hazardin kaltaisia maailmantähtiä.

Sheriffin yllätysvoiton suuruudesta saa hyvän kuvan vertailemalla seurojen pelaajien markkina-arvoa. Transfermarkt-nettisivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan espanjalaisjätin 27 pelaajan markkina-arvo on tällä hetkellä 793,5 miljoonaa dollaria ja Sheriffin 31 pelaajan arvo on 12,38 miljoonaa.

Tiistai-iltana Sheriff Tiraspolin pelaajat juhlivat voittoa Real Madridista.

Real yritti maalintekoa ottelussa 30 kertaa ja Sheriff neljä kertaa. Realin yrityksistä 11 meni maalia kohti, 8 ohi ja 11 blokattiin. Vieraiden neljästä yrityksestä kolme meni maalia kohti ja yksi ohi.

Varmasti kukaan ei uskonut ennen Mestarien liigan lohkovaiheen alkua, että Ukrainan rajan tuntumasta tuleva seura johtaisi D-lohkoa kahden pelatun kierroksen jälkeen, mutta Sheriff on aloittanut seurahistoriansa ensimmäisen kauden Mestarien liigassa täydellisesti. Avauspelissään joukkue voitti kotonaan kaksi viikkoa sitten Shakhtar Donetskin 2–0.

Vuonna 1997 perustettu Sheriff Tiraspol tulee Transnistriasta, joka julistautui itsenäiseksi valtioksi vuonna 1990. Mikään YK:n jäsenvaltio ei tunnusta maan itsenäisyyttä. Moldovan rajojen sisäpuolella sijaitsevalla Transnistrialla on oma lippu ja valuutta. Alueella puhutaan venäjää, ei moldovaa. Sheriff Tiraspol edustaa virallisesti Moldovaa.

Seura on voittanut 20 Moldovan mestaruutta ja kaudesta 2001–2002 lähtien seura on osallistunut Mestarien liigan karsintoihin.

Suomalaisille Sheriff on tuttu kaudelta 2009–2010, sillä joukkue pudotti turkulaisen FC Interin Mestarien liigan karsintojen toisella kierroksella yhteismaalein 2–0. Suomalaispelaajista joukkuetta on edustanut nykyisin HJK:ssa pelaava Sebastian Dahlström.

AFP: Taustalla hämärää rahaa

Vuonna 1991 Neuvostoliiton romahduksen aikaan perustettu Moldova on yksi Euroopan köyhimmistä maista, mutta silti alueelta tulee tämän kauden sensaatiojoukkue. Miten tämä on mahdollista?

Uutistoimisto AFP:n mukaan seura on perustettu hämärän rahan voimin. Seuran taustalla on entinen neuvostoliittolaispoliisi Viktor Gushan, joka omistaa muun muassa konjakkitislaamon, kaviaarifarmin, supermarket- ja huoltoasemaketjuja.

Vuonna 1993 perustettu Sheriff-yritys hallitsee Transnistrian alueella kaikkea ruuan vähittäismyynnistä aina pankkitoimintaan asti. Vaikka yrityksellä ei ole virallista yhteyttä alueen hallintoon, on sen asema erittäin vahva poliittisesti ja taloudellisesti.

– Viktor Gushan on se henkilö, jolla on eniten vaikutusvaltaa täällä, Tiraspolin poliittisen oppilaitoksen johtaja Anatoly Dirun selvitti AFP:lle.

Sheriff-yrityksen liikevaihto on lähes tuplasti isompi kuin maan valtion budjetti. Moldovan liigan muut seurat ovat kääpiöitä Sheriffiin verrattuna. Seuran kotistadionin rakentaminen maksoi arvioiden mukaan 180 miljoonaa euroa.

Yrityksen ja jalkapallojoukkueen nimi tulee siitä, että Gushanin kerrotaan rakastavan lännenelokuvia.

Yhä Sheriff-yrityksen ja jalkapalloseuran johtajana toimiva Gushan esiintyy harvoin julkisuudessa. The Athleticin selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Gushania on haastateltu kunnolla vain kerran, vuonna 2005 Vanity Fairissa. Tuolloin hän antoi kuvaavia lausuntoja Transnistrian tilanteesta.

– Tuokaa tänne kuka tahansa liikemies Ranskasta tai Yhdysvalloista ja hän hirttää itsensä puolessa vuodessa. Transnistriaa ei tunnusteta kansainvälisesti. Mikään ei ole sallittua. Meidän täytyy operoida... rivien välissä, Gushan selitti.

Tiraspolista löytyy edelleen Lenin-patsas.

BBC:n raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Tiraspol on kaupunki, jossa aika on pysähtynyt. Kaupungista löytyy iso Lenin-patsas ja hallintorakennusten kyljissä on edelleen Neuvostoliiton valta-ajasta muistuttavia sirppi ja vasara -tunnuksia.

Alue on tunnettu korruptiosta, järjestäytyneestä rikollisuudesta ja salakuljetuksesta.

Ennen tätä kautta Sheriff ei ole menestynyt Euroopan kentillä.

– Joukkueen liikemalli oli hankkia ulkomaalaispelaajia Etelä-Amerikasta ja Afrikasta, kasvattaa heidän arvoa ja myydä heidät eteenpäin venäläisseuroille. Transnistrian alueen jalkapalloliiton jäsen Petr Lulenov kertoi BBC:lle.

Tämä malli ei kuitenkaan toiminut, koska alueen muut joukkueet olivat niin heikkotasoisia.

– Toivottiin myös, että venäläiset ja ukrainalaisjoukkueet olisivat käyttäneet seuran fasiliteetteja, mutta näin ei käynyt. Seura on tehnyt valtavia tappioita.

Nyt seuran pelaajia ei ole kaupattu muualle, mutta pelaajat ovat näyttäneet arvonsa Mestarien liigassa. Seuran avauskokoonpanoon on tullut viime kauden jälkeen kymmenen muutosta. Sheriffin miehistöstä löytyy muun muassa pelaajia Malawista, Trinidad & Tobagosta, Uzbekistanista, Ghanasta, Brasiliasta, Luxemburgista ja Perusta.

Seuraavan kerran Sheriff Tiraspol pelaa Mestarien liigassa 19. lokakuuta, kun se matkaa milanolaisen Interin vieraaksi.

Lue myös:

.
.