Hyppää sisältöön

Mikä on edellisissä MM-karsintaotteluissa syrjäytetyn Joona Toivion asema Huuhkajissa? Asiantuntijan mukaan kokemukselle on yhä kysyntää

Leo Väisänen korvasi edellisissä MM-karsintaotteluissa Joona Toivion Huuhkajien alakerrassa. Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen uskoo, että Toivion kokemukselle riittää kysyntää jatkossakin.

Joona Toiviolla on mahdollisuus päästä takaisin avauskokoonpanoon, kun Daniel O'Shaughnessy on loukkaantuneena. Kuva: Lehtikuva

Päävalmentaja Markku Kanerva nimesi keskiviikkona joukkueensa lokakuun MM-karsintaotteluihin. Valinnoissa puhutti etenkin kapteeni Tim Sparvin poissaolo, mutta toisaalta myös Juhani Ojalan, Albin Granlundin ja Ilmari Niskasen paluu maajoukkuepaitaan.

Edellisen maajoukkueikkunan yksi kuumimmista kysymyksistä koski kuitenkin toppariosastoa. Vielä Wales-ottelussa kapteeninnauhaa kantanut Joona Toivio sai tehdä tilaa Leo Väisäselle, joka pelasi MM-karsintaottelut Kazakstania ja Ranskaa vastaan.

Päävalmentaja Markku Kanerva paljasti, ettei kyse ollut loukkaantumisesta.

– Joona pelasi hyvän pelin Walesia vastaan, ja tiedän, mitä Joonalta saan. Joona on ollut avainpelaajamme jo vuosikaudet. Kyse ei ollut mistään loukkaantumisesta, vaan ihan taktisesta valinnasta. Tilanne on ihan sama kuin Marcus Forssin ja muidenkin kohdalla eli mietimme aina, kenet laitamme avauskokoonpanoon.

Lue myös: Mitä Marcus Forssin pitäisi tehdä, että hän pääsisi pelaamaan Valioliigassa? Markku Kanervalta rohkaiseva näkemys hirmuvireisestä suomalaisesta

Keväällä 33-vuotissyntymäpäiviään viettänyt Toivio debytoi Huuhkaja-paidassa helmikuussa 2011, kun juuri Kanerva nimesi nuoren puolustajan avauskokoonpanoon Belgiassa pelattuun A-maaotteluun. Kymmenen vuoden aikana Toivio on saanut vastuuta 77 A-maaottelussa.

Leo Väisänen pelasi syyskuussa Ranskaa vastaan täydet minuutit Huuhkajien alakerrassa. Kuva: Franck Fife / AFP / Getty Images

Väisänen, 24, debytoi A-maajoukkueessa puolestaan edellisissä EM-karsinnoissa kesällä 2019, kun hän pääsi loppuminuuteiksi kentälle Liechtensteinia vastaan. Väisäsen veljeksistä nuorempi on saanut vastuuta 11 A-maaottelussa.

Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen näkee, että Huuhkajien puolustusosastolla on käynnissä tietynlainen nuorennusleikkaus.

– Valmennuksella varmasti on pieni nuorennusleikkaus ajatuksissa joukkueeseen, ja sitä silmällä pitäen Leo Väisänen on saanut vastuuta ja pelannut ihan tyydyttävästi.

Kesäkuussa Huuhkajien EM-kisakoneesta putosi viime metreillä kokenut Juhani Ojala, 32, joka siirtyi kesällä skotlantilaiseen Motherwelliin.

Muutamaa päivää myöhemmin loukkaantuneen Sauli Väisäsen tilalle nostettiin laitapuolustaja Nicholas Hämäläinen, 24. Ojalan tilanne nousi mediassa otsikoihin, kun puolustaja kertoi tunteneensa olonsa nöyryytetyksi jäätyään kisakoneesta ja kiisti kieltäytyneensä varamiehenä jatkamisesta.

Lopulta päävalmentaja Kanerva joutui vakuuttelemaan Huuhkajien Twitter-tilillä asti, että kaksikon välit ovat kunnossa.

Syyskuun MM-karsintapeleihin Ojala ei vielä saanut kutsua, mutta keskiviikkona julkaistulla listalla komeili myös Ojalan nimi.

– Ojala on pelannut hyvin Motherwellissä. Ei hän pelaajana ole muuttunut, yhtä hyvä pelaaja hän oli ennen EM-kisoja, joista hänen kannaltaan valitettavasti hän jäi pois. Hän on innoissaan tulossa ryhmään mukaan, Kanerva sanoi keskiviikkona.

Juhani Ojala kantoi kapteeninnauhaa maaliskuussa Sveitsiä vastaan pelatussa A-maaottelussa. Kuva: FABRICE COFFRINI/AFP via Getty Images

Ojalan paluu Huuhkajiin tuli ajankohtaiseksi, kun HJK-puolustaja Daniel O'Shaughnessy loukkaantui puolitoista viikkoa sitten Honkaa vastaan pelatussa ottelussa. O'Shaughnessy on ollut poissa Klubin kokoonpanosta kahdessa edellisessä ottelussa, eikä häntä nimetty myöskään maajoukkueen lokakuun otteluihin.

Kanervan mukaan O'Shaughnessyn korvaajaksi oli tarjolla muitakin vaihtoehtoja.

– Sauli Väisänen oli listoilla, hän on pelannut hyvin Cosenzassa, mutta valitettavasti hänkin loukkaantui. Aapo Halme, Miro Tenho, Valtteri Moren ovat isolla topparilistallani, Kanerva kertoi.

Maajoukkueessa O'Shaughnessy on vakiinnuttanut paikkansa Kanervan suosimassa kolmen topparin järjestelmässä ja pelasi Toivion ja Paulus Arajuuren tavoin kaikissa Huuhkajien EM-kisaotteluissa.

– O'Shaughnessy on tuonut vasenjalkaisen topparin siihen kolmikkoon ja täydentänyt hyvin topparilinjaa. Vaihtoehtoja edelleenkin löytyy, sillä esimerkiksi Jukka Raitala pystyy pelaamaan samalla pelipaikalla. Joona Toivio voi pelata oikealla ja Leo Väisänen vasemmalla, Huttunen sanoo.

Kokemukselle kysyntää jatkossakin

Elfsborgin Leo Väisänen on pelannut suomalaisista ylivoimaisesti eniten minuutteja seurajoukkueen paidassa EM-kisojen jälkeen. Suomalaistoppari on urakoinut EM-kisoista palattuaan täydet minuutit jokaisessa boråsilaisseuran pääsarjaottelussa.

Edellisessä sarjaottelussa Elfsborg kärsi ruman 0–4-tappion Carljohan Erikssonin edustamalle Mjällbylle, mutta muuten suomalaistoppari on onnistunut seurajoukkueensa alakerrassa loistavasti. Päävalmentaja Kanervan mukaan suomalaispuolustajan mainiot otteet seurajoukkueensa paidassa on noteerattu myös maajoukkueessa.

– Tilanne toppariosastolla on hyvä. Kilpailu on todella kovaa ja vaihtoehtoja löytyy. Päädyimme Leo Väisäseen, joka on pelannut erittäin vahvaa kautta Allsvenskanissa ja saanut siitä ansaittua kunniaa valinnoilla viikon joukkueisiin ja kuukauden joukkueisiin.

Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen muistuttaa, että avauskokoonpanoa pohtiessa ratkaisevat muutkin asiat kuin pelkästään vastuu seurajoukkueessa.

– Maajoukkuevalmennuksella on kaksi asiaa, mitä he seuraavat: toinen on seurajoukkueen tilanne eli se, miten tulee vastuuta ja toinen on yhteiset kokoontumiset, missä tehdään lopullinen päätös. Valmentajat katsovat kokoontumisten yhteydessä, miltä senhetkinen kunto näyttää.

Esimerkiksi Joona Toivion kohdalla Huttunen muistuttaa, ettei pelkkä minuuttien tuijottaminen kanna hedelmää.

– Joona Toivio on niin kokenut ja kypsä pelaaja, että vaikka välillä peliaika seurajoukkueessa olisi vähäisempää, niin hän on pystynyt aina maajoukkuepelit hyvin hoitamaan.

Huuhkajien Joona Toivio yrittää pysäyttää Belgian Romelu Lukakua EM-kisojen alkulohkon päätöskamppailussa. Kuva: /All Over Press

Huttusen mukaan Toivion kokemukselle on kysyntää lopuissakin MM-karsintaotteluissa.

– En usko, että Toivio on poissa kuvioista, päin vastoin. Hänen kokemustaan tullaan näissä karsinnoissa tarvitsemaan. Joona on ollut viime vuodet yksi maajoukkueen luottopelaajia. Edellisissä maaotteluissa oli pieni yllätys, että hän oli varsinkin Ranskaa vastaan penkillä, koska siellä sitä kokemusta olisi varmaan kaivattu.

Ranskan tähtisikermä ei jättänyt Huuhkajille Lyonissa juuri mahdollisuuksia ja juhli lopulta voittoa 2–0-lukemin.

Kolmen topparin systeemi tullut jäädäkseen?

Joona Toivio muodosti yhdessä Paulus Arajuuren kanssa vielä EM-karsintaotteluissa lähes ikonisen toppariparin. Viime aikoina päävalmentaja Markku Kanerva on luottanut kuitenkin kolmen topparin alakertaan.

– Valmennus on välillä yllättänyt valinnoissa. Välillä on odottanut neljän alakertaa, mutta tuntuu, että kolmen topparin systeemi on tullut jäädäkseen. Uskoisin, että nyt kun joukkue on pelannut vahvasti kolmen topparin linjalla, sitä käytetään myös nyt.

Huttunen muistuttaa, ettei tällä hetkellä MM-karsintalohkonsa kolmantena majailevan Suomen ohjelma ainakaan helpotu.

– Syksyn aikana pelit vain tiukkenevat ja tilanne kiristyy. Meillä on tiukka kotipeli ensin Ukrainaa vastaan kotona ja sitten vieraspelit. Eivät Kazakstan ja Bosnia-Hertsegovina vieraissa tule helppoja olemaan.

Lokakuun MM-karsintaotteluissa Suomi kohtaa ensin kotonaan lauantaina 9.10. Ukrainan ja tiistaina 12.10. vieraskentällä Kazakstanin. Bosniaan Suomi matkaa marraskuun 13. päivä ja karsinnat huipentuvat kolme päivää myöhemmin Olympiastadionilla, kun Huuhkajat isännöi Ranskaa.

Lue myös:

Robin Lod teki kauden seitsemännen maalinsa MLS:ssä – johtaa Minnesota Unitedin maalipörssiä

"Helppo päätös" – Huuhkajien Glen Kamara jatkaa Glasgow Rangersissa

Huuhkajien karsintalohkossa dopingtapaus – kaksi maalia tehnyt kazakstanilaispelaaja kärysi

Yllättäen Huuhkajien avauskokoonpanoon noussut Veikkausliiga-pelaaja säväytti maailmantähtiä vastaan – Kanerva odottaa vielä lisää urotekoja

Huuhkajat oli hieman jäljessä kaikilla osa-alueilla Ranskaa vastaan – päävalmentaja Kanervan mukaan tuomaristolta jäi pilkku viheltämättä

Huuhkajat joutui taipumaan Ranskan vieraana MM-karsintojen ottelussa, Griezmann viimeisteli kaksi – katso tästä ottelun tapahtumat