KooKoo löi liigakärki TPS:n – JYPin 17-vuotias Kemell pistepörssin kakkoseksi ja maalipörssin jaetulle kärkipaikalle

Jääkiekkoliigaa johtava Turun Palloseura hävisi neljän peräkkäisen voiton jälkeen, kun KooKoo kaatoi TPS:n kotikaukalossaan 3-2.

Kultakypärä Joakim Kemell juhlii maalia Pelicansin verkkoon. Kuva: Tomi Natri /All Over Press

KooKoon voittomaaliksi merkityn 3–2-osuman laukoi kolmannen erän puolivälin jälkeen ylivoimalla Kim Strömberg.

KooKoota kaksi kautta valmentaneen Jussi Ahokkaan TPS ei onnistunut kasvattamaan voittoputkea jääkiekkoliigassa viiteen, vaikka vieras sai niskalenkin kuumassa toisessa erässä Mitch Hultsin 1–2-ylivoimamaalilla.

– Lenkillä oli tutut maastot ja tässä näki tuttuja. Hyviä fiiliksiä, mutta pelinä tämä ei poikennut muusta, Ahokas tiivisti rauhallisena.

Hyökkäämistä petranneen KooKoon hanat avasi Heikki Liedes, joka on osunut jo kuudesti. Hän iski kolmella viime kaudella Lukossa jokaisella kuusi maalia ja ennätys on kymmenen.

– Isoin asia on ajatusmaailman muutos, Lukossa oli rooli nelosketjun sentteri. Kesällä treenasin kutia, maalipörssin kärki sanoi.

Ilves nousi Ässien pihdeistä

Tampereella Ilves nousi päätöserässä 4–2-kotivoittoon Ässistä. Ässät johti kolmanteen erään lähdettäessä 2–1, mutta Ilves onnistui erikoistilanteista: ensin Eemeli Suomi tasoitti rangaistuslaukauksella 2–2:een ja sitten Joona Ikonen ohjasi luistimella 3–2-voittomaalin ylivoimalla.

– Ei ollut mikään hyvä matsi meiltä, viidellä viittä vastaan oli vähän vaikeata, Suomi (1+2) jutteli.

Ässät on hävinnyt viidestä viimeisestä ottelustaan neljä. Lunta on tullut tupaan erityisesti alivoimalla, sillä porilaiset ovat päästäneet liigan eniten maaleja (9) miesvajaalla.

Hakametsässä ilme oli jo kirkkaampi kuin lauantain Lukko-selkäsaunassa.

– Äijät pistettiin maanantaina takaisin maan pinnalle, 2–1-johtomaalin iskenyt Ässien Jasper Lindsten kertoi.

– Vastustaja teki tänään neljä erikoismaalia. Viidellä viittä vastaan pelattiin hyvin, ei mennyt yhtään omiin.

Ässät vieraili keskiviikkona viimeistä kertaa Hakametsässä ennen tamperelaisseurojen muuttoa uuteen areenaan joulukuussa.

KalPan vuoro tylyttää jumbo-HPK:ta

KalPa kaatoi kotijäällään HPK:n 4–1. Tappio oli liigajumbo HPK:lle neljäs peräkkäin.

KalPa karisti HPK:n kannoiltaan vajaassa neljässä minuutissa. Ensin Miikka Pitkänen teki 41 sekunnin jälkeen rangaistuslaukauksesta 1–0. Sitten KalPaan hyvin kotiutunut 19-vuotias hyökkääjä Kasper Simontaival iski ajassa 3.58 kotijoukkueelle 2–0.

KalPan peli kulkee kotikaukalossa, sillä viime lauantaina joukkue kukisti Kuopiossa Ilveksen 5–0.

HPK:n ensimmäinen varsinaisen peliajan voitto antaa edelleen odottaa itseään. Hämeenlinnalaisjoukkue on kerännyt seitsemässä ottelussaan viisi sarjapistettä.

– Jos suorittamisen taso on tätä luokkaa, niin ei sillä voi oikein parempaa odottaakaan. Kausi lähti pelillisesti hyvin käyntiin, mutta nyt ollaan muutama peli nytkähdetty ja sieltä alkaa peikko heräilemään viime kaudesta, HPK:n päävalmentaja Matti Tiilikainen harmitteli viime kaudelta tuttua ongelmaa.

JYPin Kemell kovassa vireessä

Kaksi edellistä otteluaan hävinnyt JYP kukisti vieraissa Pelicansin 5–3.

JYPin 17-vuotias hyökkääjälupaus Joakim Kemell (2+1) iski joukkueensa toisen ja kolmannen osuman. Hän komeilee pistepörssissä kakkosena ja pn tehoillut kahdeksassa pelaamassaan ottelussa pisteet 6+3 jakaen maalipörssin kärkipaikan Kärppien Mika Pyörälän ja KooKoon Heikki Liedeksen kanssa.

JYPistä myös ruotsalaishyökkääjä Adam Brodecki iski kiekon Pelicansin verkkoon kahdesti. Sentteri Antti Kalapudas kokosi tehot 0+3.

JYPin toisen erän selvää hallintaa kuvaa se, että 20-minuuttisella laukaukset merkittiin vierailijan hyväksi 26–11.

– Tämä oli parasta Jypiä tällä kaudella. Kahden nuoren ja energisen jampan (toisella laidalla maalin alivoimalla tehnyt Samuel Valkeejärvi, 20) keskellä on kiva pelata, kommentoi Kemellin sentterinä pelaava 18-vuotias Samuel Helenius (0+2).

Liigan pistepörssin kärkimiehenä saldolla 3+7 oleva Pelicansin tshekkisentteri Lukas Jasek, 24, on saalistanut vähintään yhden tehopisteen kaikissa kauden seitsemässä ottelussa.

– Vastustaja oli työmäärässä parempi kuin me. Meiltä puuttuu tietty suoraviivaisuus, kiteytti Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä.

Tapparalle riitti yksi maali

Lappeenrannassa SaiPa ja Tappara tuhersivat ilman maaleja yli 55 minuuttia, kunnes Tapparan Petteri Puhakka osui. Vierasjoukkue Tappara otti kolme liigapistettä lukemin 1–0. Maali oli Puhakalle kauden toinen.

Tapparan voittomaalia edelsi kolmannessa erässä pitkä paine hyvin pelanneen SaiPa-vahdin Niclas Westerholmin edessä.

– Siinä tuli painetta kolmannessa erässä, ja kun oli tarkoitus lähteä eteenpäin, niin jostain syystä tultiinkin taaksepäin, luonnehti SaiPan päävalmentaja Pekka Virta keltamustien uuvuttavaa ja joukkueensa taistelua.

– Se vei paljon energiaa, ja että pystytään pelin aikana muuttamaan taktiikkaa, vie vielä aikaa ja matkaa, Virta jatkoi.

Tapparan maalivahti Christian Heljanko selviytyi nollapelistään 19 torjunnalla, kun Westerholmilla niitä oli 27.

Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola kehui SaiPaa kovaksi vastustajaksi.

– Täytyy vain ihailla, miten Pekka Virta on tehnyt hyvää työtä nuorelle joukkueelle ja pelaajien itseluottamukselle. Täytyi itse miettiä pää puhki keinoja heidän pysäyttämisekseen, Tapola kertoi.

Shaun Heshkalla tunteikas mutta vaikea paluu Ouluun

Viisi onnistunutta kautta Kärpissä pelannut kanadalaispuolustaja Shaun Heshka palasi keskiviikkona Oulun jäähalliin, kun Sport matkasi oululaisseuran vieraaksi jääkiekkoliigassa.

Oululaisyleisö otti vanhan suosikkinsa lämpimästi vastaan.

– Tämä on erityinen paikka minulle, ja olen pelannut täällä paljon isoja pelejä. Pelasin täällä pitkään, joten minulla on erityinen suhde ihmisiin ja faneihin, Heshka kertoi pelin jälkeen.

Sport oli hyvin pelissä mukana kaksi erää, mutta kolmannen erän alussa Kärpät karkasi. Verkkaisesti luisteleva Heshka joutui rikkomaan vanhaa seurakaveriaan Mika Pyörälää. Seuranneella ylivoimalla Juhamatti Aaltonen iski 2-1-voittomaalin.

Kärppien seuraavassa maalissa Heshka joutui puolustamaan yksin Julius Hermosen ja Jesse Koskenkorvan päästessä ylivoimahyökkäykseen. Ville Leskinen iski 4–1-loppuluvut tyhjiin.

– Ei paras erä minulta, mutta joukkueemme pelasi kaksi erää ihan hyvin, Heshka sanoi.

Sport on saanut kotipeleistään kaikki jaossa olleet 12 pistettä, mutta kolme vieraspeliä eivät ole tuottaneet sille vielä pistettäkään.