Joko nyt HJK onnistuisi tekemään maalin? Vastassa juuri valmentajansa vaihtanut muukalaislegioona

HJK kohtaa Konferenssiliigan toisessa ottelussaan Armenian mestarin, jonka kauden alku on ollut niin surkea, että se vaihtoi valmentajaansa sunnuntaina. Maalinteon kanssa tuskailleelta Klubilta vaaditaan tänään onnistumisia.

Filip Valencic on ollut HJK:n paras maalintekijä tällä kaudella. Valencicilta ja muilta Klubi-hyökkääjiltä odotetaan Alashkertia vastaan onnistumisia, sillä Veikkausliigassa joukkueen maalinteko on tökkinyt. Kuva: Tomi Hänninen

HJK matkasi Veikkausliigan runkosarjan päättymisen ja jatkosarjan alkamisen välissä Armeniaan, kun se kohtaa illan Konferenssiliigan lohkovaiheen toisessa ottelussa jerevanilaisen Alashkert FC:n.

HJK kärsi avausottelussaan 0–2-tappion itävaltalaiselle LASK Linzille, mutta Alashkert joutui poistumaan ensimmäisestä Konferenssiliigan ottelustaan Maccabi Tel-Avivia vastaan peräti 1–4-tappio niskassaan.

Armenian viime kauden mestarilla ei muutenkaan ole sujunut viime aikoina hyvin, sillä se on onnistunut saamaan Armenian pääsarjan kuudesta liigapelistä kasaan vain viisi pistettä ja on sarjataulukossa viimeistä edellisenä.

Joukkue vaihtoikin sunnuntaina valmentajaa, Aleksandr Grigorjan erosi tehtävästään ja nyt joukkuetta johtaa serbialainen Milan Milanovich. Liekö valmentajanvaihdosta ollut ainakin hetkittäistä piristysruisketta, sillä Alashkert otti kauden ensimmäisen voittonsa maanantaina. HJK:n apuvalmentaja Joonas Rantanen ei kuitenkaan usko, että vastustajan valmentajanvaihdoksesta olisi joukkueelle apua illan otteluun.

– Eivät he pysty päivässä tai kahdessa korjaamaan uuden valmentajan kanssa kaikkia niitä heikkouksia, mitä heillä on. Sieltä löytyy kyllä ne paikat, joihin voimme iskeä. Olemme ottaneet omassa ottelusuunnitelmassamme huomioon, mitä mahdolliset muutokset voivat olla, Jerevanista puhelimitse tavoitettu Rantanen kertoi Yle Urheilulle.

– Odotuksemme on, että voitamme pelin ja otamme kolme pistettä. Usko siihen, että näin myös tapahtuu on kova.

Epätasapainoa puolustuksessa

Alashkertin kokoonpano on varsin kansainvälinen ja joukkueesta voidaan puhua melkoisena muukalaislegioonana. Joukkueessa on viisi brasilialaista pelaajaa ja vahvistuksia muun muassa Venäjältä, Serbiasta, Norsunluurannikolta, Montenegrosta, Nigeriasta ja Ranskasta.

HJK:n valmennusosasto on käynyt Alashkertin pelaamista läpi tiheällä kammalla ja erityisesti he ovat katsoneet yksittäisten pelaajien käyttäytymistä. Rantanen uskoo, että valmentajanvaihdoksen takia joukkue tekee taktisia muutoksia peliinsä.

– Siellä on esimerkiksi laitapelaajiksi erilaisia vaihtoehtoja ja eri profiilin pelaajia. Siellä löytyy brasilialaispelaajia, jotka tuovat vauhtia pelaamiseen ja kykenevät kuljettamaan. Toisaalta siellä on pelaajia, jotka syöttävät ja etsivät syöttöjä maalintekopaikkoihin. Keskikentältä löytyy pari taitavaa pelaajaa, jotka pystyvät luomaan etua joukkueelle, Rantanen kertoi.

– Heillä on ollut haasteita puolustuksen kanssa. Joukkue ei ole kovin kompakti ja siellä on epätasapainoa, joita vastustajat ovat voineet hyödyntää – ja niitä etsitään myös tänään.

HJK koki Konferenssiliigan avausottelussaan 0–2-tappion kotikentällään itävaltalaiselle LASKille. Kuva: Tomi Hänninen

HJK on kolmessa viimeisimmässä Veikkausliiga-ottelussaan epäonnistunut maalinteossaan eikä ole tehnyt yhtäkään maalia. Rantasen mukaan maalinteon takkuamiseen ei ole yhtä yksittäistä syytä. Hänen mielestään joukkue on kuitenkin onnistunut luomaan maalipaikkoja, mutta viimeistely ei vain ole onnistunut. Hän uskoo, että tänään tilanne muuttuu.

– Meillä on joukkueessa pelaajia, joilla on ratkaisukykyä ja sitä kautta saamme varmasti tänään aikaan myös maaleja.

Rasituksen seuranta tärkeää

HJK:lla riittää tällä hetkellä kiirettä, sillä Konferenssiliigan lisäksi Veikkausliigassa on siirrytty jatkosarjaan sekä ratkaisupeleihin. Keskiviikkona Jerevaniin saapunut joukkue palaa kotimaan kamaralle jo perjantaina ja sunnuntaina se kohtaa kotonaan SJK:n. Klubi putosi Veikkausliigan runkosarjan viimeisellä kierroksella piikkipaikalta toiseksi ja SJK on sarjassa neljäntenä.

Rantasen mukaan HJK:lla riittää mestaruusnälkää sekä paukkuja molempiin liigoihin. Pelaajat keskittyvät aina siihen otteluun, joka on sillä hetkellä käsillä. Tänään se on Konferenssiliiga, mutta huomenna se on jo SJK-ottelu.

– Se on selvää, että kun paljon pelataan, niin se vaikuttaa isosti siihen, miten pystymme harjoittelemaan. Sitten tullaan kuormituksen ja rasituksen seurantaan ja myös yksilöllistämiseen, Rantanen kertoi.

Valmennusjohdon mielestä on tärkeää, että rasitus pysyy sopivana pelaajille, joten sen takia osa pelaa enemmän ja osa vähemmän. Merkittävintä on kuitenkin, että pelipäivänä pelaajat ovat virkeitä ja valmiina pelaamaan. Rantasen mukaan pelaajat ovat tottuneet siihen, että rasituskuorma on iso ja heinäkuusta lähtien he ovat pelanneet käytännössä kaksi ottelua viikossa.

– Ottelutahti on se, mikä on, ja sillä meidän pitää mennä. Emme tässä tilanteessa pysty vaikuttamaan muuhun kuin omaan toimintaamme ja siihen, että huolehdimme palautumisesta, Rantanen sanoi.

Lue myös: