"Vakavia ongelmia rasismin kanssa" – Tuhannet lapset buuasivat Prahassa, kun Glen Kamara koski palloon

Glen Kamaran asianajaja Aamer Anwarin mukaan 10 000 kouluikäisen lapsen katsomosta suuri osa buuasi suomalaispelaajan koskiessa palloon. Hänen mukaansa ottelu osoitti, että Prahalla on vakavia ongelmia rasismin suhteen.

Yleisö buuasi Glen Kamaralle, kun hän koski palloon ottelussa Sparta Prahaa vastaan. Kuva: Getty Images

Sparta Prahan ja Glen Kamaran edustaman Glasgow Rangersin välisessä jalkapallon Eurooppa-liigan kohtaamisessa itse ottelu jäi vähälle huomiolle. Kuten Rangersin edelliselläkin Prahan vierailulla, esiin nousi rasismi ja kohteeksi joutui Kamara.

Ottelu piti pelata Prahassa tyhjille katsomoille, sillä Uefa oli sulkenut Sparta Prahan kotikatsomot fanien rasistisen käytöksen takia. Joukkueen kannattajat syyllistyivät rasismiin elokuussa, kun he solvasivat Monacon Aurélien Tchouaméniaa Mestarien liigan karsintaottelussa.

Sparta Praha oli tästä huolimatta saanut kutsua yleisöön 10 000 lasta. Kamara sai lapsilta buuauksia koko ottelun ajan aina, kun hän koski palloon. Lapset puolestaan hurrasivat, kun Kamara sai 74. minuutilla ulosajon toisen keltaisen kortin takia.

Suomalaispelaajan asianajaja Aamer Anwarkritisoi tshekkiläisseuran toimintaa.

– Toivoin stadionin sulkemisesta kuullessani, ettei Glenin ja muiden tummaihoisten pelaajien tarvitsisi sietää lainkaan solvauksia tai rasismia, ja että he voisivat pelata vain jalkapalloa, Anwar sanoi Sky Sportsin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Anwarin mukaan ilta oli kuitenkin häpeällinen tshekkiläisjoukkueen kannalta.

– Vaikka kannattajat suljettiin pois, sillä ei ollut suurta merkitystä, kun stadionilla oli 10 000 kouluikäistä lasta. Suuri osa lapsista buuasi joka kerta, kun Glen tai joku muu tummaihoinen pelaaja koski palloon. Tämä ilta osoitti jälleen, että Prahalla on vakavia ongelmia rasismin kanssa. Ja kuten tavallista, Uefaa ei näy edelleenkään missään.

Tilanne ei ollut Kamaralle ensimmäinen laatuaan. Puoli vuotta sitten Kamara joutui rasismin kohteeksi Sparta Prahan paikallisvastustaja Slavia Prahaa vastaan. Tuolloin Ondrej Kudela solvasi häntä rasistisesti ja sai teostaan kymmenen ottelun pelikiellon.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ottelua ennen Glen Kamara ja muu Rangersin joukkue polvistui ja osoitti täten vastustavansa rasismia. Kuva: Getty Images

Rangersin päävalmentaja Steven Gerrard kommentoi ottelun lehdistötilaisuudessa asiaa varovaisemmin ja sanoi, ettei huomannut buuauksia ottelun aikana. Myöhemmin perjantaina Gerrard kertoi katsoneensa ottelun uudelleen ja huomanneensa tuolloin buuaukset.

– Olen yllättynyt, etten huomannut sitä pelin aikana, Gerrard sanoi Sky Sportsin haastattelussa.

Gerrard kertoi puhuneensa asiasta Kamaran kanssa ja vakuutti pelaajan olen kunnossa, mutta pettynyt.

– Minulle on kerrottu, että Rangers vie asian Uefan käsiteltäväksi. Pyörät taitavat pyöriä jo. Minä aikankin aion pitää huolta siitä, hän vakuutti.

Gerrard totesi ottelun jälkeen Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että jalkapalloyhteisön täytyy toimia vahvemmin rasismia vastaan.

– Jalkapalloyhteisön pitää tehdä enemmän rasimin kitkemiseksi. Meidän kaikkien on vaadittava isompia rangaistuksia, se on hävitettävä. Jos tällaista ei oteta vakavasti, joudumme setvimään tällaisia asioita vielä pitkään, Gerrard sanoi BBC:lle

Ottelu päättyi Sparta Prahan 1–0-voittoon.

Päivitys kello 15.46: Päivitetty Gerrardin ottelun jälkeisiä kommentteja.

Lue myös: