Kommentti: Sain kuulla, kuka on Suomen tyylikkäin jääkiekkoilija – samalla tajusin, miksi menestys seuraa tyyliniekkoja

Tyylikkyys on jääkiekkoilijalle elintärkeää. Ja tyyli pitää sisällään hämmentävän monta asiaa, jotka määrittävät usein myös uran suuntaa, kirjoittaa Jussi Paasi. 

Nilkkateippaukset ja keltaiset nauhat luistimissa. Muun muassa nämä asiat erottavat Juhamatti Aaltosen tyylin muista. Kuva: Markku Hyttinen / AOP

Värin on oltava musta. Tietysti. Valkoinen ei käy missään tapauksessa. Etikettivirhe olisi räikeä. Paitsi maalivahdille, jonka pitäisi käyttää vain valkoista.

Kannasta kohti kärkeä. Ei koskaan toisinpäin.

Kovimmat tyyliniekat tietävät tuon kaiken. Nämä pelaajat tietävät myös, että lavan kärki pitää jättää ilman eristysnauhaa. Noin kaksi senttimetriä tyhjää. Ja sitten erkkaa. Mustaa. Noin kymmenen sentin verran. Kannasta kärkeä kohti.

Maalivahti ei koskaan tarvitse mustaa eristysnauhaa. Valkoista sen olla pitää. Ja erkat on tietysti vaihdettava aina ottelun erätauolla.

Etiketti sallii tiettyjä poikkeuksia, mutta vain harvoille ja valituille.

Tunnistatko, miten Jukurien Libor Zabransky rikkoo tyylietikettiä. Kuva: Tomi Hänninen

Kuuntelin Topi Nättisen, jääkiekon tyylipoliisin luentoa Yle Puheen Jääkiekkokierroksella viime keskiviikkona. Olin äärimmäisen vaikuttunut. Nättinen kävi läpi likipitäen kaiken, mitä kiekkoilijan tyyliin liittyy.

Kuuntele Jääkiekkokierroksen tyylijakso

Olen aina rakastanut jääkiekkoa ja kaikkea siihen kuuluvaa. Ihan kaikkea. Erityisesti pieniä yksityiskohtia. Ja junioripelaajana lätkän etiketti tuli automaattisesti tutuksi.

Pelaajauransa päättäneelle Topi Nättiselle tyyli on tärkeä asia. Kuva: Miikka Jääskeläinen

Erityinen vaikuttuneisuuteni kumpusi nyt siitä, että Nättisen kaunista ja hienoviritteistä tyylianalyysiä seuratessani aloin ymmärtää, kuinka valtavan laaja käsite tyyli jääkiekossa onkaan. Ja miten hurja merkitys tyylillä on.

Pelaajan ulkoinen olemus on vain yksi tyylikkyyden lukuisista ulottuvuuksista.

TPS:ssä viime kaudella pelannut Lauri Pajuniemi ei teippaa pelisukkiaan polvisuojien alapuolelta. Pajuniemen vieressä TPS:n kopissa istunut Topi Nättinen ei sulattanut tätä tyylirikkoa. Kuva: Photomotion

Tyyli tuo menestystä

Tyyli on käytöstä. Tyyli on vastustajien, tuomarien ja pelin kunnioitusta. Tyyli on fanien huomioimista. Tyyli on joukkuekavereista huolehtimista. Kuinka voitetaan tyylillä? Kuinka hävitään tyylillä?

Nättinen nosti esiin kenties sen olennaisimman asian: tyyli tuo menestystä. Ei ole sattumaa, että menestyneet ja pitkän uran pelanneet jääkiekkoilijat ovat juuri niitä tyylikkäimpiä pelaajia. Niitä, jotka ymmärtävät tyylikkyyden kaikki edellä mainitut aspektit.

Tapparan Kristian Kuusela. Kärppien Mika Pyörälä. Sportin Shaun Heshka. Ilveksen Petri Kontiola. Nykykiekkoilijoista muutamia mainitakseni. Tyyli, menestys ja pitkä ura kulkevat käsi kädessä.

Meritoitunut Petri Kontiola voi laittaa huoletta luistimiinsa keltaiset nauhat. Kirjoittamaton sääntö on, että nuorempi tulokaspelaaja ei voisi tehdä samaa, vaan hänen on tyydyttävä valkoisiin nauhoihin. Kuva: Lehtikuva

Tyyliä kannattaa opiskella myös katsomon puolella. Siis oppia havaitsemaan pieniä yksityiskohtia pelistä ja pelaajista. Kun ymmärtää jääkiekkoilijoiden tyylin eri ulottuvuudet, saa pelistä paljon enemmän irti.

Seuraavan kerran, kun katsotte peliä, kiinnittäkää huomiota ensin vaikkapa alkulämmittelyyn. Katsokaa, mitä KalPan maalivahti Eero Kilpeläinen tekee joka kerta jäälle luistellessaan. Katsokaa Juhamatti Aaltosen nilkkateippejä. Ja jos näette jollakulla konkariläpät, voitte antaa erityiset aplodit vanhan liiton tyylistä.

HIFK:n Teemu Tallberg (vas.) ja niin sanotut konkariläpät luistimissa. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Ai niin. Kuka onkaan se otsikossa mainittu “Suomen tyylikkäin jääkiekkoilija”, jonka avulla houkuttelin tätä kommenttia lukemaan?

Topi Nättinen sai valita SM-liigan tämän hetken tyylikkäimmän pelaajan. Nättisen valinta oli Heikki Liedes. Lukon viime kauden mestarijoukkueen kapteeni, joka tällä hetkellä tyylittelee KooKoon paidassa.

Jääkiekon SM-liigan tyylikkäin pelaaja: Heikki Liedes. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Liedes täyttää esimerkillisesti lätkäestetiikan ulkoiset vaatimukset. Hän on lisäksi sisäistänyt, kuinka tyylikästä hyvä käytös kaukalossa on – ja mitä kaikkea sillä voikaan saada aikaan. Suosittelen lämpimästi kuuntelemaan, kuinka seikkaperäisesti Nättinen avaa jääkiekkotyylin salat.

Vanha sanonta pätee myös jääkiekossa. Tyyli ei koskaan mene pois muodista.

Lue myös: