1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Mestarivalmentaja sai potkut – useat pelaajat syyttävät väärinkäytöksistä sekä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

Kaksi kertaa joukkueensa jalkapallon NSWL-mestaruuteen valmentanut Paul Riley on jo toinen valmentaja tällä viikolla, joka on erotettu tehtävästään raskaiden syytösten takia.

Yhdysvaltojen jalkapalloliitto on kumonnut Paul Rileyn valmentajalisenssin syytösten takia. Kuva: Getty Images

Jalkapallon NWSL:n North Carolina Courage on antanut potkut valmentajalleen Paul Rileylle, 58. Useat pelaajat syyttävät kaksi kertaa liigan parhaaksi valmentajaksi valittua Rileya muun muassa väärinkäytöksistä ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

NWSL on yhdysvaltalainen jalkapallon huippusarja, jossa pelaa moni maailman parhaista pelaajista.

Arvostettu yhdysvaltalainen julkaisu The Athletic julkaisi torstaina jutun (siirryt toiseen palveluun), jossa useat pelaajat kertoivat kokemistaan vääryyksistä Rileyn valmennuksessa vuoden 2010 jälkeen.

Muun muassa Portland Thornsissa pelaava Meleana Shim teki Rileyn käytöksestä valituksen kauden 2015 jälkeen. Portland tutki asiaa, kertoi asiasta liigalle, eikä uusinut Rileyn sopimusta. Riley sai kuitenkin nopeasti uuden sopimuksen Western New York Flashiin. Vuonna 2017 perustettu North Carolina Courage sai Flashin oikeudet National Women’s Soccer Leagueen.

Uransa jo lopettanut Sinead Farrelly pelasi Rileyn valmennuksessa kolmessa eri seurassa. Hän kertoi The Athleticille siitä, miten brittivalmentaja oli pakottanut hänet seksiin vuonna 2011 ja miten Riley oli käskenyt pelaajaa pitämään asian salassa “hautaan asti”. Farrellyn mukaan Riley pakotti myös Shimin ja Farrelyn suutelemaan keskenään asunnossaan.

The Athletic lähetti Rileylle sähköpostitse 23 kysymystä väitetyistä väärinkäytöksistä. Valmentaja väitti syytöksiä täysin vääriksi.

North Carolina Courage ilmoitti keskiviikkona tiedotteessaan, että seura on ollut tyytyväinen Paul Rileyn työhön. Seura toivoi pelaajien kertovan, jos Riley ei ole noudattanut seuran sääntöjä ja arvoja. Kun The Athleticin juttu julkaistiin torstaina, seura antoi Rileylle potkut.

Kritiikkiä NWSL:lle

Rileyn tapaus on jo toinen tälle viikolle, sillä kaksi päivää sitten Washington Spirit erotti valmentajansa Richie Burken ahdistelun ja toksisen käytöksen takia.

Viimeisen 14 kuukauden aikana yhä useampi pelaaja on rikkonut hiljaisuuden ja kertonut väärinkäytöksistä. Se on johtanut useisiin potkuihin, mutta muun muassa Burken tapauksessa hänen kerrottiin siirtyneen sivuun “terveydellisistä syistä”. Kun Washington Post julkaisi jutun tapauksesta (siirryt toiseen palveluun), virallista syytä muutettiin.

The Athelticin juttu on herättänyt raivoa useissa pelaajissa. Muun muassa maailmanmestarit Megan Rapinoe ja Alex Morgan ovat arvostelleet NWSL:n toimintaa asiassa. Morgan on ollut aktiivinen toimija NSWL:n suuntaan, kun pelaajat ovat yrittäneet saada työkulttuuria turvallisemmaksi. Hän muistutti Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun), että liigaa on useaan otteeseen informoitu syytöksistä, mutta mitään ei ole tapahtunut. NWSL on enimmäkseen vain kiittänyt pelaajia yhteydenotoista

Rapinoe taasen kirjoitti Twitter-tilillään, ettei viimeaikaisissa tapauksissa ole kertaakaan suojeltu oikeita henkilöitä ja hän haluaa päitä pölkylle

– Miehet suojelevat miehiä, jotka hyväksikäyttävät naisia. Sanon sen uudelleen, miehet suojelevat miehiä, jotka hyväksikäyttävät naisia, Rapinoe kirjoitti (siirryt toiseen palveluun).

Megan Rapinoen twiitti (siirryt toiseen palveluun)

Suomen maajoukkuepelaaja Natalia Kuikka pelaa NWSL:ssä Portland Thornsissa. Kuikka jakoi Instagram-tilillään (siirryt toiseen palveluun)sarjan pelaajayhdistyksen päivityksen, jossa osoitettiin tukea väärinkäytösten uhreiksi joutuneille pelaajille.

Liigaa ei pelata viikonloppuna

NWSL tiedotti perjantaina, että viikonlopun ottelut on peruttu. Sarja ei täsmentänyt, koska ottelut on määrä pelata loppuun.

– Tämä viikko on ollut todella traumaattinen pelaajille ja kaikille meillä taustavoimissa työskenteleville. Olen todella pahoillani kaikesta siitä tuskasta, mitä moni joutuu kokemaan, NWSL:n komissaari Lisa Baird sanoi ESPN:n mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Juttua päivitetty: Lisätty kappale siitä, että viikonlopun pelit on peruttu.

Lue myös:

"Minkä arvoinen pieni tyttö on", hyväksikäytön uhriksi joutunut Simone Biles kysyi USA:n senaatilta – FBI:ta syytetään skandaalin peittelystä ja vääristelystä