Sparta Prahan rasismikohu paisuu – seura syyttää perättömistä väitteistä, Tshekin ulkoministeri kutsui Britannian suurlähettilään puhutteluun: "Jo riittää!"

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen Glen Kamara joutui kuuntelemaan tuhansien lapsien buuausta torstai-iltana Eurooppa-liigan ottelussa Prahassa. Seura kiistää lasten syyllistyneen rasistiseen käytökseen.

Kuva: /All Over Press

Glen Kamaran edustama Rangers kohtasi jalkapallon Eurooppa-liigassa torstaina Sparta Prahan. Skotlantilaisseura hävisi ottelun 0–1, mutta huomio kiinnittyi ennen kaikkea yleisöön ja Kamaraan kohdistuneeseen käytökseen.

Suomalaiskeskikenttäpelaaja joutui kuuntelemaan läpi ottelun buuausta palloon koskiessaan. Tämä siitä huolimatta, että stadionilla ottelua seurasi vain kouluikäisiä lapsia.

Uefa rankaisi elokuussa Mestarien liigan karsintaottelussa rasistiseen käytökseen syyllistyneitä Sparta Prahan kannattajia, ja alun perin ottelu oli tarkoitus pelata kokonaan ilman yleisöä. Myöhemmin 10 000 kouluikäistä lasta sai lipun otteluun.

Tapaus sai osakseen valtavaa mediahuomiota, sillä Kamara joutui rasistisen käytöksen kohteeksi myös edellisellä Prahan vierailullaan puoli vuotta sitten. Tuolloin Sparta Prahan paikallisvastustaja Slavia Prahan Ondrej Kudela solvasi Kamaraa rasistisesti ja sai tilanteesta Uefalta kymmenen ottelun pelikiellon.

Sparta Praha asettui perjantaina kotiyleisönsä tueksi ja hyökkäsi mediaa sekä internetin keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa asiasta kirjoittaneita vastaan.

– On uskomatonta, että ottelun jälkeen jouduimme seuraamaan, kuinka syyttömiä lapsia kohtaan hyökättiin ja kuinka he joutuivat kohtaamaan perättömiä rasismisyytöksiä. Lasten loukkaaminen netissä ja mediassa on säälittävää, naurettavaa ja mahdotonta hyväksyä. Lopettakaa lapsiimme kohdistuvat hyökkäykset!

Tshekin ulkoministeri Jakub Kulhanek kertoi Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun) kutsuneensa Britannian suurlähettilään maanantaina keskustelemaan tapauksesta.

– Jo riittää! Mediassa ja internetissä levinneet, kuvottavat syytökset tshekkiläislapsia kohtaan eivät kuulu jalkapalloon eivätkä lainkaan maiden välisiin hyviin suhteisiin. Kutsun Iso-Britannian suurlähettilään maanantaina keskustelamaan asiasta, Kulhanek kirjoitti.

Rangers-luotsi Steven Gerrard kertoi perjantaina katsoneensa ottelutallenteen uudelleen ja kuulleensa selvästi Kamaralle kohdistetut buuaukset.

– Olen puhunut Glen Kamaran kanssa, mutta tämä keskustelu pysyy meidän kahden välillä. Glen on ihan OK. Olen varma, että hän on pettynyt, aivan kuten minäkin. Olen kuullut, että Rangers vie asian eteenpäin Uefan käsiteltäväksi. Pyörät taitavat pyöriä jo. Minä ainakin aion pitää huolen siitä, että näin todellakin on, Gerrard päätti.

Kamara joutui jättämään kentän toisen keltaisen kortin jälkeen ottelun 74. minuutilla.

Kamara joutui sulkemaan puhelimensa

Glen Kamaran asianajaja Aamer Anwar kritisoi ankarasti tshekkiläisseuran toimintaa.

– Tämä ilta osoitti jälleen, että Prahalla on vakavia ongelmia rasismin kanssa. Ja kuten tavallista, Uefaa ei näy edelleenkään missään, jyrähti jo aiemmin.

Tuoreimmassa ulostulossaan (siirryt toiseen palveluun) Anwar kertoi keskustelleensa iltapäivällä Kamaran kanssa. Anwarin mukaan Kamara oli joutunut sulkemaan puhelimensa, sillä hän oli saanut osakseen niin paljon rasistisia vihaviestejä.

– Glen on rautainen ammattilainen, mutta kenenkään ei pitäisi joutua kohtaamaan rasismia kentällä tai kentän ulkopuolella. Uefan vastaus on valitettavasti vain se tavallinen säälittävä hiljaisuus. Mikään ei tule muuttumaan ennen kuin he alkavat potkia kilpailuista pois rasistiseen käytökseen syyllistyneitä joukkueita.

Juttua muokattu 20:18 : Lisätty viimeinen kappale.

Lue myös: