Kommentti: Yksi tilasto jäi Kalle Rovanperä -huuman keskellä pimentoon – suomalaiselta ei nähty enää kotikisassa uutta mykistävää temppua

Kalle Rovanperä on tehnyt kahden viime vuoden aikana monta ennennäkemätöntä suoritusta. On ihan luonnollista, että nuori mies ei heti onnistunut vaativassa kotikilpailussa. Siitä kertoo katsaus kilpailun ensikertalaisvoittajiin, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Kalle Rovanperän ensimmäinen kilpailu Jyväskylän MM-rallissa oli takkuinen. Kuva: Tomi Hänninen

Katso Jyväskylän MM-rallin kaikki erikoiskokeet suorana! Yle Ralli Plus -palvelun löydät osoitteesta yle.fi/mmralli. Sen kautta voit katsoa suoraa Yle Areenan lähetystä tai kuunnella Ralliradiota. Palvelusta löydät myös lähetystiedot ja kaikki kiinnostavimmat videoklipit sekä ralliuutiset.

JYVÄSKYLÄ. Perjantaina 21 vuotta täyttäneen Kalle Rovanperän ympärillä huuma ehti kasvaa ennen Suomen MM-rallia koviin sfääreihin, kun kolmessa edelliskisassa tulivat huippuonnistumiset. Kirkkaimpana kruununa oli Jyväskylää edeltävässä kisassa Kreikassa tullut häkellyttävän ylivoimainen voitto.

Keski-Suomen sorateillä palattiin kuitenkin monella saralla maan pinnalle, kun Rovanperä tuskaili auton pidon kanssa testeissä tehdyn virheen takia ja sitten suomalaistähti täräytti ulos lauantaina.

Sen jälkeen on puhuttu paljon Rovanperälle asetetuista paineista ja monesta suunnasta tulleista odotuksista. Tallitoveri ja MM-sarjan kärkinimi Sébastien Ogier ripitti myös suomalaismedian suhtautumista, kun joku toimittaja oli puhunut hänelle Rovanperän olevan ainoa suosikki viikonlopun voittajaksi.

Näin ei toki ollut. Esimerkiksi Hyundain Ott Tänak olinäyttänyt kahden edellliskerran voitoilla taitavansa Keski-Suomen soratiet Toyotan ratissa. Hyundai oli myös väläytellyt kauden aiemmissa nopeissa ralleissa vauhtiaan.

Mutta myönnettäköön, että itsekin kirjoitin Rovanperästä ykkössuosikkina ja herkullisimmista suomalaisasetelmista pitkään aikaan. Eikä se missään nimessä ollut liioittelua. Olihan nimenomaan WRC-Toyotalla kuljettu aiempinakin vuosina kovaa Suomessa. Rovanperä saapui myös suomalaismittapuulla pitkästä aikaa kovimmassa vireessä kotikilpailuun.

Rovanperä ja kaikki muutkin saivat kuitenkin kokea, että sorateiden grand prix Keski-Suomessa ei ole missään nimessä helppo kisa valloittaa. Oma iso virhe testeissä ennen kilpailua ja lopulta oma virhe myös kilpailussa johtivat siihen, että Rovanperä päätyi autollaan hiekkakasaan jo etukäteen vaikeaksi povatulla Patajoen erikoiskokeella.

Katso Rovanperän keskeytys kuvaa klikkaamalla!

"Jyskälän" valloituksen vaikeudesta kertoo myös tilasto, joka jäi pimentoon ennen rallin alkua. Kun katsotaan aiempia Jyväskylän MM-rallin ensikertalaisvoittajia ihan Juha Kankkuseen ja vuoteen 1991 saakka, olisi Rovanperä tehnyt voitollaan jälleen ennennäkemättömän tempun. Rovanperä ajoi kuitenkin vasta ensimmäistä kertaa kilpailussa WRC-autolla, kuten Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala ehti korostamaan Rovanperän keskeytyksen jälkeen.

Viimeisen 30 vuoden aikana vain ja ainoastaan Esapekka Lappi on voittanut “Jyskälässä” ensimmäisellä yrityksellä WRC-autolla kilpaillessa. Lappikin ajoi voittovuonnaan kokonaisuudessaan jo kuudetta kertaa kilpailussa, kun taas Rovanperällä oli nyt kolmas kerta.

Toistaiseksi Kalle Rovanperä on tehnyt mykistäviä ja jopa yli-inhimillisiä ennätyksiä parin viime vuoden aikana. Hänestä on tullut rallin MM-sarjan historiassa nuorin kuljettaja palkintokorokkeella ja tänä vuonna nuorin MM-sarjan kärkinimi sekä osakilpailuvoittaja.

On luonnollista, että jatkuvasti ei Rovanperäkään onnistu. Lienee myös ihan hyvä ja terve asia, että Rovanperä ei ole koko ajan tekemässä mykistävän kovia temppuja. Aikaa Rovanperällä yhä riittää Keski-Suomen valloitukseen.

Lue myös: