Maailman vahvin ihminen, painonnoston kaksinkertainen olympiavoittaja ja nelinkertainen maailmanmestari Lasha Talakhadze hämmästytti Lapin vierailullaan

Superraskaan sarjan olympiavoittaja Talakhadze ravisteli kesällä urheilumaailmaa rikkomalla Tokiossa vuosikymmeniä vanhan painonnoston maailmanennätyksen. Georgialaisen pohjoisen vierailuun kuului harjoittelua, Lapin ihmettelyä ja kotimaan joukkueen kannustamista nuorten EM-kisoissa.

Moninkertainen arvokisamitalisti Lasha Talakhadze on 197 cm pitkä ja kilpailupaino oli Tokion olympialaisissa 177 kiloa. Hänen harjoitteluaan seurataan tarkasti. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Painonnoston tämän hetken ykkösurheilija Lasha Talakhadze istuu Rovaniemellä Lapin urheiluopiston voimapajassa ja keskustelee valmentajansa Giorgi Asanidzen kanssa. Seuraavaksi vuorossa on kyykkyharjoitus, jossa lisätään vähitellen painoja noin 60-70 prosenttiin maksimista. Painonnoston seuraavat arvokisat ovat joulukuussa, jolloin kilpaillaan MM-titteleistä.

– Nyt on menossa ensimmäinen vaativa harjoitusjakso maailmanmestaruuskisoihin, aikaa on vähän. Päivisin harjoituksissa nousee yhteensä tuhansia kiloja, naurahtaa Talakhadze.

Ylivoimaisuuden taustalla hyvä yhteistyö

Georgialainen hämmästytti maailmaa Tokion olympialaisten superraskaassa +109 kilon sarjassa, sillä hän aloitti urakkansa suunnilleen samaan aikaan kuin muilla kilpailu päättyi. Tokiossa tuloksena oli huima maailmanennätys yhteistuloksella 488 kiloa, vastaavia painoja ei ole nostanut kukaan muu aikaisemmin. Tempauksessa rautaa heilahti ylös 223 ja työnnössä huikeat 265 kiloa.

– Tämä on tiimityötä valmentajani ja minun kanssa. harjoittelen kymmenen kuukautta vuodesta ja joukkue on se, joka voittaa, hän toteaa ja haluaa jakaa kunniaa myös taustavoimilleen.

Lasha Talakhadze ja valmentaja Giorgi Asanidze käyvät läpi päivän harjoitusohjelmaa urheiluopiston harjoitussalilla. Kuva: Pekka Viinikka/Yle

Joulupukki ja Lapin kylmyys tekivät arvokisamitalistiin vaikutuksen

Rovaniemen painonnoston nuorten EM-kisojen järjestelyt saavat Georgian joukkueelta ja Lasha Talakhadzelta kiitosta. Viereisellä lavalla harjoittelevan turkkilaisjoukkueen urheilijat nyökyttelevät, kun he kuulevat keskustelumme.

Lasha Talakhadze saapui Rovaniemelle kannustamaan Georgian nuorten joukkuetta ja ennen kaikkea serkkuaan Akaki Talakhadzea. Olympiavoittaja ehti tutustua matkallaan hieman myös ympäristöönsä ja ohjelmaan kuului perinteisiä Lapin vierailuja. Talakhadze täytti runsaan viikon vierailunsa aikana 28 vuotta.

– Joulupukin tapaaminen oli erittäin jännittävää, se ilmapiiri ja kaikki ympäristö. Olen siitä erittäin iloinen. Pidän kaupungista, missä on kylmä koko ajan ja toivon pääseväni Suomeen, kun täällä on lunta, haaveilee Talakhadze.

Painonnosto puhtaampaa urheilua kuin aiemmin?

Kaksinkertainen olympiavoittaja, nelinkertainen maailmanmestari ja viisinkertainen Euroopan mestari sai vuonna 2013 kahden vuoden dopingrangaistuksen, kun hän jäi kiinni anabolisista steroideista. Hän puhuu avoimesti menneisyydestään ja uskoo, että laji on nyt puhtaampi kuin koskaan.

– Tiedän, että se on trauma ja kriisi urheilijoille. Siinä voi hävitä paljon. Olympiakisoissa ei ollut yhtään dopingtapausta painonnostossa, ilman dopingaineitakin voi pärjätä, arvioi Talakhadze.

Maailman vahvin mies
Lasha Talakhadze harjoitteli Lapissa tulevia MM-kisoja varten ja seurasi nuorten EM-kisoissa sukulaisensa kilpailua.

Painonnoston supermiehen harjoittelua seurataan salilla tarkasti. Mitä enemmän rautaa tankoon ladataan, sitä suurempi on mielenkiinto. Paikalla on myös suomalaisia nuoria painonnostajia.

– Minulla on paljon faneja Georgiassa ja sen ulkopuolella. Painonnosto on nyt erittäin suosittua Georgiassa, hymyilee maailmanennätyksen haltija Lasha Talakhadze.

Lisätty 6.10. klo 9.52 urheiluopiston nimeksi Lapin urheiluopisto .