HJK on ajautunut Veikkausliigassa harvinaiseen tappioputkeen – urheilujohtaja arvioi syitä vaikean jakson takana: "Inhimillistä"

HJK:lla on takanaan peräti kolme perättäistä kotitappiota Veikkausliigassa. Urheilu- ja kehitysjohtaja Miika Takkula näkee suurimpana syynä vaikean jakson taustalla väsymyksen.

HJK kärsi viikonloppuna dramaattisen tappion SJK:lle. Kuvassa HJK:n Miro Tenho vääntää Joonas Lepistön kanssa. Kuva: Lehtikuva

Helsingin Jalkapalloklubi on ajautunut harvinaiseen tappioputkeen kauden tärkeimmillä hetkillä. Veikkausliigassa niskassa on kolme perättäistä tappiota, jotka kaikki vieläpä kotikentällä.

Voitottomien otteluiden putki on liigassa jo neljän mittainen. Konferenssiliigassa voittotili aukesi sentään viime viikolla armenialaisen Alashkertin vieraana.

KuPS on karannut liigassa kolmen pisteen päähän, kun neljä kierrosta on pelaamatta. HJK:n urheilu- ja kehitysjohtajan Miika Takkulan mukaan maaottelutauko tuli helsinkiläisten kannalta kreivin aikaan.

– Olemme pelanneet kahta kilpailua pitkään tiiviillä ottelutahdilla. On inhimillistä, että väsymys kumuloituu jossain kohtaa. Nyt kävi viime kierroksilla sillä tavalla, että väsymys oli läsnä, eivätkä tulokset sitä kautta olleet niin toivottuja kuin olisimme halunneet, Takkula sanoo Yle Urheilulle.

HJK oli sunnuntaina kiinni voitossa ylemmän loppusarjan avauskamppailussa SJK:ta vastaan, mutta taipui dramaattisesti 2–3-tappioon lisäajan viimeisillä hetkillä. Maalitili sentään aukesi, sillä kolmessa edellisessä liigapelissä HJK ei ollut tehnyt yhtään osumaa. Konferenssiliigassa Alashkertia vastaan HJK osui peräti neljästi.

– Olemme pystyneet luomaan paljon maalipaikkoja niin kotimaassa kuin europeleissäkin. Ehkä näissä viimeisissä peleissä liigassa viimeinen rutistus maalipaikoissa on ollut hieman vajavainen. Tämä joukkue on todistanut kauden aikana pystyvänsä tekemään maaleja, Takkula sanoo.

Miika Takkula on toiminut HJK:n urheilu- ja kehitysjohtajana kolme vuotta. Kuva: Lehtikuva

HJK on puolustanut tiiviisti läpi kauden ja päästänyt vain 15 maalia 23 liigaottelussa. Näistä yli kolmannes on kolissut omissa edellisen kolmen pelin aikana.

– Viimeisiä pelejä kuvastaa, että tietyissä hetkissä emme ole olleet ihan parhaimmillaan. Sitä kautta vastustaja on päässyt rokottamaan.

Yksi HJK:n kauden suurista tavoitteista toteutui jo ennen elokuun puoliväliä, kun seura varmisti vähintään Konferenssiliigan lohkovaiheen paikan. Eurokarsintojen päättymisen jälkeen HJK on voittanut kaikki kilpailut huomioiden vain kaksi ottelua kahdeksasta.

Minkäänlaisesta ulospuhalluksesta ei Takkulan mukaan ole kyse.

– Meillä on koko ajan selkeä tavoite ja päämäärä, että pelaamme kahta kilpailua ja haluamme pärjätä molemmissa.

"Tässä kohtaa turha lähteä jälkiviisaaksi"

Otteluruuhkan ohella loukkaantumiset ovat aiheuttaneet HJK:lle päänvaivaa viime aikoina. Joidenkin avainpelaajien kuormitus on kasvanut suureksi.

Takkula ei vielä lähde arvioimaan, olisiko joukkuetta pitänyt vahvistaa ja rinkiä laajentaa kesän siirtoikkunassa enemmän.

– Tässä kohtaa on turha lähteä jälkiviisaaksi. Kauden jälkeen katsomme kokonaisuutta ja analysoimme sitä. Arvioimme kovasti tilannetta kesän siirtoikkunassa ja totesimme, että meillä on hyvä ja laadukas joukkue, joka pystyy pelaamaan näitä kahta kilpailua. Uskomme siihen edelleen, vaikka takana on muutama haastavampi peli, Takkula toteaa.

Roope Riski auttoi pettyneen Miro Tenhon ylös tekonurmen pinnasta SJK-tappion jälkeen. Kuva: Lehtikuva

Kesän nimekkäimmät hankinnat Tim Sparv ja Santeri Hostikka eivät ole kyenneet kentällä toistaiseksi parhaimpaansa. Heidän peliesityksistään kysyttäessä Takkula viittaa kokonaiskuvaan.

– Joukkuetta rakennetaan aina lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. Olemme olleet tosi tyytyväisiä siihen, että saimme Santerin ja Timin. Kertoo toimintamme tasosta, että pystymme houkuttelemaan maajoukkuepelaajia, ja että he näkevät urheilullisen projektimme kiinnostavana, Takkula toteaa.

Sparv ja Hostikka olivat mukana vielä Huuhkajien syyskuun MM-karsintaryhmässä, mutta putosivat molemmat lokakuun joukkueesta.

Yksi suurimmista puheenaiheista HJK:n ympärillä on kauden mittaan ollut maalivahtipeli. Nuoret Hugo Keto ja nyt loukkaantuneena oleva Jakob Tånnander ovat ajoittain joutuneet kritiikin kohteeksi. Maalivahtitilannetta Takkula ei halunnut kommentoida ollenkaan.

Maajoukkuetauon jälkeen HJK pyrkii korjaamaan kurssiaan Veikkausliigassa vieraskentällä Tampereen Ilvestä vastaan lauantaina 16. lokakuuta. Muutamaa päivää myöhemmin Konferenssiliigassa HJK isännöi israelilaista Maccabi Tel Avivia.

Lue myös: