Nyrkkeilijä Robert Helenius tienaa viikonlopun ottelustaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin – ottelulla on vielä rahaakin tärkeämpi merkitys

Raskaansarjan nyrkkeilyjätti Robert Helenius ottaa sunnuntaiaamuna mittaa Adam Kownackista, jonka jo tyrmäsi kertaalleen. Nyt kyseessä on Heleniuksen suurin näytönpaikka uran suurimman yleisön edessä Las Vegasissa.

Robert Helenius uskoo, että voittaessaan hän on lähempänä MM-ottelua kuin koskaan. Kuva: Pekka Rautionmaa

LAS VEGAS. Ammattinyrkkeilijä Robert Helenius, 37, astuu vihdoin kehään uusintaottelussa puolalaista Adam Kownackia, 32, vastaan. Kun jätit kohtasivat maaliskuussa 2020 New Yorkissa, Helenius tyrmäsi lyhyemmän vastustajan tylysti neljännessä erässä. Se oli 15 ottelua tyrmäyksellä voittaneen Kownackin ensimmäinen tappio ammattilaisena. Helenius on tyrmännyt vastustajansa 19 kertaa.

Lähes kuukauden Yhdysvalloissa otteluun valmistautunut suomalaishuippu uskoo voittavansa Kownackin uudestaan. Muuten reissuun olisi ollut turha lähteä.

– Jalkatyöni on nyt nopeampaa ja kunto on parempi kuin viimeksi kohdatessamme. En ole jättänyt sitä ottelua hetkeksikään mielestä. Tätä varten on treenattu melkein kaksi vuotta. Varmaan hieno ottelu edessä, Helenius ennakoi Yle Urheilulle MGM Grand -kasinolla Las Vegasissa.

Heinäkuulle sovittua uusintaottelua siirrettiin, kun nyrkkeilyillan päätähti Tyson Fury sai koronatartunnan. Hän pääsee nyt puolustamaan WBC-liiton raskaansarjan mestaruutta. Haastaja on Deontay Wilder, joka hävisi mestaruusvyön Furylle helmikuussa.

Robert Heleniuksen kovat iskut menivät perille harjoitusleirillä.

Torstaina paikallista aikaa pidetyssä lehdistötilaisuudessa Kownacki myönsi viimeksi lähteneensä kuin soitellen sotaan Heleniusta vastaan.

– Tämä ottelu merkitsee minulle enemmän kuin mikään muu. Olen treenannut enemmän etenkin vasenta (etummaisen käden) suoraa. Jos hyökkään liian ahnaasti, saan Robertin oikean takakäden suoran kasvoihini. Minun on voitettava, uhosi Kownacki.

Hän kenties ajattelee Heleniuksen voiman piilevän tämän muhkeassa parrassa, sillä Kownacki on kasvattanut lähes samanveroisen komistuksen leukansa peitoksi pehmentämään suomalaisjätin iskuja.

– Tulen iskemään sinut kanveesiin, Kownacki jatkoi.

– Hän tulee aika kovaa päälle, mutta olen aika kova lyömään vastaan, kuittasi Helenius uhittelun naureskellen.

Ahvenanmaalla viime vuodet asunut ja treenannut Helenius ei aio juurikaan lähteä muuttamaan taktiikkaansa puolalaisen kaatamiseksi, vaan aikoo pitää vastustajan loitolla vasemmalla kädellä ja täräyttää oikealla.

– Olen nyrkkeillyt yli 20 vuotta. Pienet vastustajat, jotka yrittävät tulla ryminällä päälle, ovat tuttuja. Saan heidät pysäytettyä. Se on vahvoja osa-alueitani.

Robert Helenius, Efe Ajagba ja hänen vastustajansa Frank Sanches sekä Heleniuksen vastustaja Adam Kownacki lehdistötilaisuudessa. Kuva: Johanna Juntunen

Tuttu harjoitusvastustaja haastaa liikkumaan

Ennen saapumistaan Las Vegasin sokaisevaan sykkeeseen, Helenius oli mukana tutun iskijän Deontay Wilderin harjoitusleirillä Alabamassa kolme viikkoa.

– Kun Wilderin kanssa sparraa, keskittymiskyky ei saa herpaantua, että ei tule kyytiä. Tekee hyvää välillä ottaa parempaakin nyrkkeilijää vastaan, että oppii liikkumaan eri tavalla, Helenius pohtii.

Wilder ei toki ollut harjoitusleirillä Heleniuksen ajatuksissa päällimmäisenä.

– Minulla oli siellä myös omat sparrikaverit mukana, jotka nyrkkeilevät enemmän samalla tyylillä kuin Adam Kownacki.

Nyrkkeilijä Robert Helenius harjoittelee Maarianhaminassa 31. elokuuta 2021.

Helenius treenaa Wilderin kanssa samalla salilla myös Las Vegasissa, jossa hiljainen suomalainen on ensimmäistä kertaa.

Paikka eroaa aika lailla Ahvenanmaasta.

– Näin voi sanoa. Täällä on vähän enemmän valoa ja hässäkkää. Näen itseni aika rauhallisena tyyppinä, joten kaikki nämä valot ja jatkuvasti pauhaava musiikki olisivat väsyttävää pitemmän päälle, arvelee Helenius.

Hän ei vaihtaisi Ahvenanmaata rulettipöytiin ja kimallukseen.

– Siellä on luonto, joka tuo rauhallisuuden, antaa miettimisaikaa ja tuo hyvän fiiliksen.

Ennen hartaasti odottamaansa ottelua Helenius palaa mielessään kotimaisemiin, joka takaa henkisen huippuvireen säilymisen.

– Nyt ei ole enää kovia treenejä, mutta isken vähän säkkiä ja pistareita. Se on lähinnä pelkkää räväkkyyden ja otteluvireen ylläpitoa. Pään sisällä toki käydään ainaista sotaa. Olen odottanut jo pitkän aikaa, että pääsen kehään näyttämään parasta itseäni.

Helenius matkalla kohti suomalaista nyrkkeilyhistoriaa

Miljoonat katsojat ympäri maailman pääsevät näkemään suomalaisen iskuvoiman Suomen aikaa varhain sunnuntaina, sillä Helenius ja Kownacki ottavat yhteen juuri ennen illan pääottelua Fury vs. Wilder. eli se on viidestä esiottelusta viimeinen. Tapahtuma pidetään Vegas Golden Knightsin NHL-joukkueen kotihallissa, jonne mahtuu 20 000 katsojaa.

Sen lisäksi raskaansarjan jättien yhteenottoa voi seurata maksukanavilta ympäri maailman. Yhdysvalloissa hinta on 69 euroa, mutta muualla pääsee halvemmalla.

Robert Helenius voitti Adam Kownackin teknisellä tyrmäyksellä neljännessä erässä viime vuoden maaliskuussa. Kuva: Getty Images / 2020 Michael Owens

Ottelun valtava näkyvyys tarkoittaa myös muhkeaa palkkiota, joka on suurin Heleniuksen uralla. Hän muistuttaa, että kaikki on suhteellista, sillä summalla kuitataan ne lukuisat vuodet, jolloin rahasta ei ollut tietoakaan.

– Nyrkkeilin 14 vuotta ilman mitään palkkiota ja sen jälkeen olin ruokapalkalla monta vuotta.

Helenius ei kerro tarkkaa summaa, mutta aikaisemmin asiantuntijat ovat arvioineet, että Helenius voi kuitata ottelusta jopa puoli miljoonaa euroa (siirryt toiseen palveluun).

Sunnuntaina aamuyöllä Suomen aikaa alkava ottelu on kiistatta Heleniuksen pitkän ja rikkonaisen uran merkittävin. Voittaessaan puolalaisen toistamisen hän olisi lähempänä maailmanmestaruusottelua kuin koskaan. Nälkää ja tahtoa sen saavuttamiseen löytyy edelleen.

– Muuten en olisi täällä. Urani tavoite on, että pääsen MM-otteluun ja otan sen vyön Suomeen.

Heleniuksen manageri Markus Sundman sanoo, että voitto Kownackista nostaa Heleniuksen huippuasemiin mestaruusottelua ajatellen.

– Olemme laskeneet, että voiton myötä paikka WBA-mestaruusottelussa kuuluu meille. Näen Robertin maailmanmestarina ensi vuoden sisällä, Sundman ennustaa.

Lue myös: