Kuka on Suomen ainoa olympiaedustaja naisten taitoluistelussa? Viimeksi valinta nostatti isot otsikot ja nyt on taas mielenkiintoinen tilanne

Suomella on naisten taitoluisteluun yksi maapaikka Pekingin olympialaisiin. Kuka kisoihin valitaan, siihen ehdotuksen tekee Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö, eikä Taitoluisteluliitolla ole kisoihin edes omia valintakriteereitä.

Jenni Saarinen varmisti Suomelle maapaikan Pekingin olympialaisiin viime kevään MM-kisoissa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Ennen Pyeongchangin olympialaisia taitoluistelussa käytiin tiukkaa valintavääntöä. Viveca Lindfors saavutti Suomelle maapaikan kisoihin, mutta Olympiakomitea valitsi kisoihin Emmi Peltosen. Tuolloin pettynyt Lindfors totesi, että paikka on hänen selkänahastaan otettu, mutta säännöt ovat sääntöjä.

Nyt Pekingin olympialaisten lähestyessä taitoluistelun valintatilanne on jälleen mielenkiintoinen. Jenni Saarinen saavutti Suomelle maapaikan viime kevään Tukholman MM-kisoissa, mutta hän on ollut kesän aikana toipilaana polvivamman takia ja joutui jättämään hyppyharjoittelunkin väliin kuukauden ajaksi.

Pyeongchangissa 20. sijalle sijoittuneella Emmi Peltosella on ollut Saaristakin enemmän ongelmia. Hän ei ole vielä tällä kaudella antanut näyttöjä kunnostaan ja joutui vetäytymään viikonlopun Finlandia Trophysta keskiviikkona harjoituksissa tapahtuneen loukkaantumisen takia.

– Torstaina todettiin, että seuraavat kisat ovat niin lähellä, että on parempi alkukaudesta ottaa asiat varman päälle, jotta ei syntyisi mitään pahempaa, Peltonen viestitti Yle Urheilulle.

Suomen taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen uskoo, että Peltosella on vielä hyvin aikaa antaa näyttöjä olympialaisia varten, sillä kausi on vasta alkanut.

– Emmi on ilmoittautunut useisiin kilpailuihin ja jos vain kaikki menee hyvin, hänellä on monta mahdollisuutta osoittaa vielä osaamistaan. Siellä on jo marraskuussa tulossa seuraavia kilpailuja, joihin hän on asettanut tavoitteita, Niittynen sanoi.

Taitoluisteluliitolla ei kriteerejä olympialaisiin

Kuka taitoluistelijoista Pekingin olympiakisoihin lähetetäänkin, niin sen päättää Suomen olympiakomitea. Ehdotukset valmistelee Huippu-urheiluyksikkö tiiviissä yhteistyössä lajiliiton kanssa ja valinnat tekee Olympiakomitean hallitus. Hallitus ei voi muuttaa valintoja, mutta se voi palauttaa valinnan uudelleen Huippu-urheiluyksikölle käsiteltäväksi.

– Tällä kertaa Taitoluisteluliitolla ei mitään kriteerejä, vaan olympiakomitea päättää loppumetreillä tammikuussa, kuka meidän maapaikat saa kisoihin, Niittynen kertoi.

– Meillä on edelleen hyvin tarkat kriteerit EM- ja MM-kisoihin, ne ovat avoimet ja kaikille selvät. Olympialaisten suhteen toimitaan erilailla. Uskon, että paras urheilija tulee kuitenkin valituksi.

Niittysen mielestä Olympiakomitea on olympialaisia ajatellen ylin organisaatio ja sillä on oikeus valita edustajat kisoihin. Hän uskoo, että Taitoluisteluliitto käy tiivistää keskustelua valinnoista Huippu-urheiluyksikön kanssa ennen valintaesitystä ja uskoo Huippu-urheiluyksikön ottavan liiton kannan myös huomioon.

– Valinnan tekee kuitenkin loppumetreillä Suomen olympiakomitea. Kyllä minä luotan siihen, että loppumetreillä paras edustaja tulee valituksi, Niittynen sanoi.

Jos urheilija tai urheilijat eivät ole tyytyväisiä Olympiakomitean esityksiin, on Niittynen valmis kysymään perusteluita.

– Siinä tapauksessa käännyn Olympiakomitean, pyydän heiltä analyysiä ja perusteluita toiminnalleen. Olen urheilijan puolella ja vaadin myös itse niitä vastauksia.

EM-kisoissa suuri painoarvo

Jenni Saarisen mukaan hän on saanut Olympiakomitealta selvät kriteerit, mitä olympiapaikkaan vaaditaan. Hän on saanut ne Olympiakomitealta kesän lopussa.

– Meillä on muitakin kriteereitä esimerkiksi EM- ja MM-kisoihin, niitä noudatetaan myös olympiavalinnassa. Kriteereissä lasketaan kahden kauden parhaat pistetulokset yhteen ja esimerkiksi näiden mukaan kaksi parasta lähtee EM-kisoihin, Saarinen kertoi.

Niittysen mukaan tammikuun EM-kisat ovatkin merkittävät kilpailut, joilla on erittäin suuri painoarvo lopullisiin olympiavalintoihin. EM-kisavalinnoissa liitto painottaa syksyn Challenger-sarjan kilpailuja sekä muita kansainvälisiä ja kotimaisia kilpailuja.

Jenni Saarinen seurasi edellisten olympialaisten valintakohua, mutta ei asiaa liiemmin miettinyt. Hän ei ole myöskään miettinyt tämänkertaisia valintoja, sillä hän aikoo luistelunsa puhua puolestaan. Pekingin olympialaiset ovat kuitenkin hänen mielessään vahvasti.

– Olympialaiset ovat yksi päätavoitteeni, mutta siellä on myös EM- ja MM-kilpailut sekä myös SM-kultamitali hakusessa, Saarinen luetteli.

Lue myös: