1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Rajusti sukeltanut Patrik Laine starttaa uransa tärkeimpään kauteen – suomalaisen "piti käydä heittämässä vihaajille" upea osuma harjoituskaudella

Patrik Laine on alkavan NHL-kauden mielenkiintoisin suomalaispelaaja. Laineen on löydettävä kokonaisvaltaiseen pelaamisensa ryhti ja tuloksen tekemiseen vanha taso.

Patrik Laineen pelaamista tullaan tarkkailemaan suurennuslasin kanssa. Kuva: Getty Images

Patrik Laineelta, 23, on odotettu NHL:ssä paljon aina. Sanavalmis tamperelaispelaaja ei tullut maailman kovimpaan jääkiekkoliigaan nöyristelemään edes tulokaskaudellaan. Tapparan miäs tiesi pystyvänsä tekemään tulosta tarunhohtoisessa ja todisti sen heti kättelyssä. NHL-uran ensimmäinen hattutemppu syntyi neljännessä pelissä.

Sensaatiomaista 36 osuman tulokaskautta seurasi 44 maalin kausi.

Tie oli auki taivasta myöten.

Toisin on nyt viisi vuotta tulokassyksyn jälkeen.

Menneellä kaudella Winnipegistä Columbukseen kaupattu Laine teki 45 runkosarjaottelussa ainoastaan 10 osumaa. Samaan aikaan myös muu pelaaminen alkoi vuotaa pahemmin kuin kenties koskaan aiemmin NHL:ssä. Jos Laine ei tuottanut jotakin tulostaululle, paljon muutakaan ei tarjolla ollut.

Kritiikkivyöry suomalaispelaajaa kohtaan oli voimakas ja aiheesta.

Kuuntele Yle Puheen NHL-ilta

Kaiken lisäksi Columbuksen oli työehtosopimuksen nojalla tarjottava Laineelle kesällä peräti 7,5 miljoonan jenkkitaalan sopimusta, mikäli se halusi pitää suomalaisnuorukaisen riveissään. Laineelle oli heikosta kaudesta huolimatta tarjottava vähintään yhtä paljon, mitä tämä tienasi edellisen sopimuksen viimeisenä vuonna, eli 7,5 miljoonaa.

Laine on tällä haavaa Jakub Voracekin jälkeen Columbus-joukkueen toiseksi parhaiten palkattu pelaaja.

Kaikki edellä mainittu tekee Laineesta alkavan kauden mielenkiintoisimman suomalaispelaajan.

Laineen pelaamista tullaan tarkkailemaan suurennuslasin kanssa sekä Pohjos-Amerikassa että kotipuolessa. Laineen maalintekopotentiaali on kaikkien tiedossa, mutta nyt kyse on muustakin. Löytyykö Laineelta latausta ja ryhtiä niissäkin peleissä, missä tunteella elävä tesomalainen ei ole parhaimmillaan tai saa pelivälinettä haluamallaan tavalla tai haluamiinsa paikkoihin.

Paineet ovat kovemmat kuin koskaan aiemmin.

– Tavallaan paineita on, tavallaan ei. Tietenkin se tuo painetta, kun tietää, miten paljon minuun on sijoitettu rajaa ja sen kautta odotetaan, että teen niitä asioita, mitkä on tärkeitä. Kyllä se oman suorituspaineensa tuo, että nyt pitää hommat hoitaa, Laine sanoo Yle Urheilulle.

Huomionarvoista on sekin, että Laineen sopimus Columbuksen kanssa on vain yhden vuoden mittainen, toki pelaajan oikeudet säilyvät Blue Jacketsilla vielä kahden kauden ajan. Kesällä 2023 Laine pääsee vapaana agenttina ensimmäistä kertaa NHL-urallaan valitsemaan työnantajansa vapaasti.

Ensin pitäisi kuitenkin onnistua, sillä viime kauden esityksillä nykyisestä palkkatasosta on jatkossa turha haaveilla.

"Piti vihaajille heittää tuollainen maali"

Harjoituspeleissä Laine on väläytellyt osaamistaan ja antanut lupauksen uudesta tulemisesta. Etenkin Detroitia vastaan Laine sooloili upean maalin, joka jälleen kerran toimi muistutuksena siitä, ettei Laine ole ainoastaan maila pystyssä odottava tarkka-ampuja. Laineella on kyky luoda itselleen ja muille, jos tämä vain pystyy virittämään itsensä oikeaan tunnetilaan illasta toiseen.

Jos Laineella on työhaalarit jalassa jokaisessa pelissä, maalit kyllä seuraavat tekemistä. Ensin on kuitenkin liikutettava jalkoja ja kamppailtava. Sen jälkeen esiin pääsee paitsi silmiä hivelevä laukaus sekä maailmanluokkaa oleva syöttötaito. Kyse on työmoraalista sekä tasaisuuden löytymisestä.

– Piti käydä vihaajille heittämässä yksi tuollainen maali, niin saadaan keskustelua, Laine heittää pilke silmäkulmassa.

– Olen aina tiennyt, että pystyn tuollaisiin juttuihin. Olen hyvä luomaan, vaikka ihmisille olisikin syntynyt sellainen kuvitelma, etten osaa muuta kuin laukoa, Tappara-kasvatti vakavoituu.

Patrik Laine hakee uutta nousua kehnosti sujuneen viime kauden jälkeen. Kuva: Getty Images

Mitä tulee tasaisuuteen, Laine tiedostaa vaatimustason.

– Tietenkin sitä haluaa olla parhaimmillaan, vaikka ei se taida ihan aina olla mahdollista. Ohipelejä tulee kaikille, minulle ja Connor McDavidille. Se juttu on siinä, että ohipelien määrä pitää minimoida, ettei niitä tulisi kauheasti. Parhaani yritän tehdä joka ilta ja pyrin olemaan hyödyksi silloinkin, kun en tee maaleja.

Laine varoo kuitenkin paukuttelemasta henkseleitään tulevan kauden alla. Pohjoisamerikkalaismedialle tämä totesi aiemmin, ettei viime kaudesta parantaminen vaadi kummoistakaan suoritusta alkavalla kaudella, koska: "Olin niin p-ska!". Voisi kuvitella, että kovan kritiikkivyöryn alle joutuneella nuorukaisella olisi alkavan kauden alla kovempi nälkä kuin koskaan.

– On tässä tietenkin hieman näyttämisen haluakin kauteen lähdettäessä, mutta ihan normaalisti minä tähän kauteen tulen. Ajatus on vain pyrkiä kehittymään kauden aikana, se on minulle tärkein asia. Joukkueen tavoitteet ovat sitten tietenkin erikseen, Laine toteaa.

Laineen mukaan hän lähestyy uutta kautta samalla tavalla 60 maalin kauden tai heikomman kauden jälkeen. Yhden opin hän kuitenkin nostaa.

– Itse tiedän, mihin pystyn ja olen pystynyt tässä liigassa. Ei se sieltä mihinkään ole hävinnyt. Mutta kyllä tässä on oppinut vaikeiden aikojen kautta arvostamaan tätä sarjaa. Ei täällä joka päivä tehdä sellaisia temppuja, mitä itsekin olen aiemmin tehnyt.

Uudet kuviot

Joukkueena Columbus lähtee kauteen haastajan roolista. Vielä kaksi vuotta sitten kaksinkertaisen mestarin ensimmäisellä kierroksella sensaatiomaisesti pudottanut Blue Jackets on menettänyt parin vuoden aikana valtavan määrän huippuluokan osaamista ja viime kauden aikana tai jälkeen useita niin sanottuja sielupelaajia.

Seth Jonesin, Cam Atkinsonin ja Nick Folignon lähdöt veivät seurasta valtavan määrän taitoa, mutta myös johtajuutta.

Myös valmennus on vaihtunut. Hyvää työtä seurassa pitkään tehnyt John Tortorella toimii tätä nykyä ESPN:n asiantuntijana. Päävalmentajaksi nostettiin apuvalmentaja Brad Larsen. Laineen tutkapariksi seura on kaavaillut Philadelphiassa kymmenen edelliskautta pelannutta Jakub Voracekia.

Vuosina 2014-2021 Voracek keräsi NHL:n runkosarjassa kuudenneksi eniten syöttöpisteitä.

– Huomaa kyllä, miksi hän on ollut pelimies tässä liigassa jo pitkään. Hän osaa hommansa siinä, missä kuka tahansa pelaaja tässä liigassa. On tuntunut tosi hyvältä pelata hänen kanssaan. Pidän lavan jäässä ja teen niitä asioita, missä minä olen hyvä. Hän tekee niitä, missä hän on hyvä, Laine kehuu.

Hyvän kesäharjoittelujakson jälkeen Laine vakuuttaa olevansa valmis palaamaan tasolle, jolla tämä on totuttu näkemään.

– Painettiin taas "Sashan" (Aleksander Barkov) kesä menemään. Harjoitukset menivät suunnitelmien mukaan ja molemmat kehittyivät. Puskettiin toisiamme eteenpäin ja kyllä sen kehityksen sitten taas huomasikin. Jäälläkin on nyt tuntunut hyvältä. Tuntuu, että hyvät aihiot on olemassa.

Oman mausteensa Laineenkin kauteen tuovat talvella edessä häämöttävät Pekingin olympialaiset. Pelaaminen hyvän ystävän vierellä olisi yksi Laineen haaveista.

– Onhan se aika siisti juttu ja varsinkin, kun ei ole itse koskaan olympialaisiin päässyt. Se on kuitenkin isoin tapahtuma, mihin maajoukkue osallistuu. Yritetään nyt vetää niin, että mahtuisi porukkaan. Sashan kanssa pelaaminen olisi tietenkin tosi hieno juttu. Miten hyvä pelaaja hän on ja sitten vielä hyvä ystävä. Olisihan se huikeaa, Laine päättää.

Yle Puheella kuullaan NHL-ilta sunnuntaina kello 16-19. Illan yhteydessä Yle Urheilun verkkosivuilla on chat, jossa Ylen NHL-toimittaja Tommi Seppälä vastaa lukijoiden ja kuuntelijoiden kysymyksiin.

Lue myös:

Kommentti: Barkov teki suomalaisittain ennätyksellisen NHL-sopimuksen, mutta jätti pöydälle miljoonia dollareita – tämän takia sillä on iso merkitys

Patrik Laine purjehti kentän päästä päähän ja laukoi harjoituskauden komeimman maalinsa

Aleksander Barkov teki kaikkien aikojen isoimman suomalaissopimuksen NHL:ssä – Tappara-luotsi hehkuttaa: "Ei ole ylpistynyt rahan takia"

Miksi ihmeessä 30-vuotias suomalaistähti jätti NHL:n ja lähti Sveitsiin? Sami Vatanen kertoo yllättävän ratkaisunsa taustat

Leijonien ensimmäiset olympiavalinnat on tehty – "pitkällä listalla" reilusti yli sata nimeä