Kommentti: Huuhkajien MM-kisajuna suistui raiteiltaan – Olympiastadionin jättiyleisö näki kentällä harvinaisia virheitä

Oman pään virheet kostautuivat Huuhkajille pahemman kerran uusitun Olympiastadionin tulikasteessa. Yleisö turhautui jonoihin remontoidulla areenalla, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Teemu Pukki onnistui maalinteossa, mutta joutui pettymään. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen tie kohti ensi vuoden MM-kisoja muuttui lauantaina huomattavasti kivikkoisemmaksi. Ukraina rokotti armotta Suomen puolustuksen virheistä kahdesti ensimmäisellä jaksolla.

Ensimmäisessä maalissa tilanne sai alkunsa Joona Toivion harhasyötöstä. Andri Jarmolenkon laukaus oli tarkka, mutta mahdollisuuden hän sai Huuhkajien huolimattoman pelaamisen johdosta.

Ukrainan toinen maali oli seurausta useasta väärästä valinnasta. Harmittoman näköinen sivurajaheittotilanne päättyi hetkessä omaan verkkoon. Jukka Raitala jätti oman miehensä seuraamatta, ja pallo pelattiin boksiin. Viktor Tsygankovin laukaus epäonnistui, mutta päätyi Roman Jaremtsukille, joka sai kääntyä ja sijoittaa pallon verkkoon toppareiden välissä luvattoman helposti.

Vastaavat puolustusvirheet ovat olleet Huuhkajien viime vuosien menestyksessä harvinaisia. Nyt niitä sattui ja ne kostautuivat pahemman kerran. Sen myönsi ottelun jälkeen myös päävalmentaja Markku Kanerva.

Markku Kanerva joukkoinen oli luonnollisesti kovin pettynyt lauantai-iltana Olympiastadionilla. Kuva: Tomi Hänninen

Huuhkajien hyökkäyspelaamisen ongelmat jatkuivat myös Ukrainaa vastaan, mutta toisaalta tasoitusmaaliin johtanut tilanne miellyttää Kanervaa varmasti. Teemu Pukin erinomainen prässi johti Robin Lodin pallonriistoon ja lopulta kulmapotkuun. Hyvin toteutetun erikoistilanteen päätteeksi Joel Pohjanpalon pusku jäi maaliviivalle, mutta pallo pomppi lopulta Pukin kautta verkkoon.

Nyt MM-kisapaikka ei enää käytännössä ole Huuhkajien omissa käsissä. Ranska menee menojaan, ja Ukraina asettui voitollaan tukevasti kuskin paikalle kilpailussa lohkon toisesta sijasta. Kimurantissa lohkossa kaikki on yhä mahdollista, mutta ensin Huuhkajien on löydettävä keinot paketin kasaamiseen tiistain vierasotteluun Kazakstaniin.

Takaisin stadionille

Lisämerkitystä Ukraina-ottelulle toi loppuunmyyty kotiyleisö ensimmäistä kertaa pandemian alkamisen jälkeen. Uusittu Olympiastadion sai todellisen tulikasteensa hieman yli vuosi sen avaamisen jälkeen.

Erityisen ilahduttavaa oli nähdä stadionin liepeillä ja lehtereillä kokonaisia innokkaita juniorijoukkueita, joko Suomen tai oman seuransa väreissä. Television välityksellä ottelupäivän jännittävää, innostavaa ja mieleenpainuvaa kokemusta ei voi saada. Monille lauantain kokemus oli laatuaan ensimmäinen.

Suomen fanit ehtivät nauttia Olympiastadionilla, vaikka lopputulos oli pettymys. Kuva: Tomi Hänninen

Lauantain ottelu osoitti yleisön merkityksen myös yhteiskunnallisella tasolla. Glen Kamara joutui hiljattain jälleen rasistisen käytöksen kohteeksi, kun hänelle buuattiin koko ottelun ajan Rangersin Eurooppa-liigan pelissä Prahassa. Helsingissä koko yleisö osoitti tukensa Kamaralle huutamalla tämän nimeä minuutin ajan ottelun alkuhetkillä.

Yli 300 miljonaa euroa syönyt Olympiastadionin remontti sen sijaan ei näyttäytynyt lauantaina parhaassa valossa. Monilta katsojilta jäi ottelun alku sisäänkäyntien pitkien jonojen takia näkemättä, eikä odotukselta säästytty saniteettitiloissakaan uuden wc-maailman aukeamisesta huolimatta.

Glen Kamaralle tuli tukea Suomen kannattajilta. Kuva: Tomi Hänninen

Lue myös: