Miksi Huuhkajat teki näin karmean virheen tärkeällä hetkellä MM-karsinnoissa? Markku Kanerva selittää: "Se vähän yllätti kaikki"

Huuhkajat päästi kaksi helppoa maalia Ukrainaa vastaan ja sen ote paikasta MM-jatkokarsintapaikkaan lipesi askeleen kauemmas. Suomi lähti Markku Kanervan mukaan "näyttämään isännän otteet", mutta melkein heti kolahti omassa päässä.

Markku Kanerva ja Huuhkajat joutuivat pettymään Olympiastadionilla lauantaina. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen haaveet päästä ensi joulukuun MM-kisoihin kokivat ison kolauksen, kun Ukraina vei pisteet Olympiastadionilta maalein 2–1.

Ukraina meni johtoon jo neljännellä minuutilla Andri Jarmolenkon osumalla. Teemu Pukki toi Suomen tasoihin, mutta Roman Jaremtshuk kuittasi hetken päästä Suomen karmeiden puolustusvirheiden jälkeen.

Katso, miten Ukrainan toinen maali syntyi! Visualisointi: Aleksi Hyvönen/Yle

Voittomaaliin johtanut tilanne lähti liikkeelle, kun Ukrainan Oleksandr Tymtshuk (numero 18) antoi rajaheiton tähtipelaaja Andri Jarmolenkolle (numero 7). Jarmolenko pelasi pallon päätyrajan läheisyydestä takaisin ja taaksepäin Tymtshukille tehden niin sanotun cut back -syötön Suomen Glen Kamaran (numero 6) sekä laitapuolustaja Jukka Raitalanjäädessä sivustaseuraajaksi. Samaan aikaan Suomen Thomas Lam (numero 14) ryntäsi Leo Väisäsen (numero 15) tueksi.

Tymtshuk syöttti pallon rangaistusalueen rajalle vapaaksi jääneelle Viktor Tsygankoville (numero 15). Tsygankovin perään juoksi Suomen puolustuksesta Joona Toivio (numero 4). Tsygankovin laukaus meni suoraan maalin edessä olleelle Jaremtshukille (numero 9), jolla oli suhteellisen helppo työ laittaa pallo maaliin Lukas Hradeckyn edestä.

Koko tilanteessa meni vain kuusi sekuntia.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva pääsi lehdistötilaisuudessa selittämään, miksi tavanomainen rajanheittotilanne muuttui hetkessä varmaksi maalipaikaksi Ukraina-ottelun kaltaisessa MM-haaveiden kannalta tärkeässä ottelussa.

– Eihän sitä kukaan varmaan odottanut. Heittäjää ei seurattu tarpeeksi hyvin. Se vähän yllätti kaikki. Oli karkea virhe. Sen cutbackin jälkeinen laukaus napsahti suoraan Jaremtshukin jalkaan. Nopea viimeistely, mutta oli todella helppo maali, Kanerva harmitteli.

Kanerva myönsi samalla, että avausmaalissakin Suomi menetti pallon helposti.

– Virheitä sattuu kaikille. Ihan varmasti käydään nämä tilanteet joukkueen kanssa läpi, että ne eivät enää jatkossa toistu, Kanerva painotti.

Lehdistötilaisuudessa puhutti myös Suomen normaalia korkeampi prässipuolustus.

– Sovittiin, että otetaan alussa aktiivisesti, näytetään isännän otteet ja katsotaan siihen Ukrainan reaktio. Neljä minuuttia ja kolahti, Kanerva myönsi harmillisen lopputuloksen.

Siinä vaiheessa Kanervan mukaan oli kaksi vaihtoehtoa. Joko nostaa samantien prässiä tai sitten vetäytyä omalle puolustusalueelle. Kanervan mukaan johdolla oleva joukkue tietysti haluaisi jälkimmäistä. Suomi valitsi ensimmäisen.

– Otettiin tietoinen riski. Se jouduttiin tekemään aika alussa. Se avasi heille tiloja. Yksi syy (korkeampaan prässiin) oli fantastinen kotiyleisö. Kyllä ne varmaan odottikin aktiivista puolustuspelaamista, Kanerva sanoi viitataten loppuunmyytyyn Olympiastadioniin, jossa ottelua seurasi 29 000 katsojaa.

– Välillä prässi toimi ja välillä ei. Tappiotilanteessa pitää ottaa riskejä, jotta saadaan pallo ja päästään hyökkäämään.

Huuhkajille edellissä otteluissa tärkeitä maaleja iskenyt Joel Pohjanpalo ei ollut enää loppuhetkillä kentällä. Kuva: Tomi Hänninen

Ottelun aikana kummeksuttiin myös, miksi Joel Pohjanpalo vaihdettin pois kentältä 78. minuutilla. Tilalle tuli HJK:lle europeleissä maaleja mättänyt Roope Riski. Samaan aikaan ottelun lopussa Huuhkajat keskitti palloja rangaistusalueelle ja Pohjanpalo on joukkueen paras pääpelaaja.

– Yhdellä sun toisella alkoi jalka varmaan painaa. Tarkoitus oli kuitenkin päästä linjojen väliin. Roopen vahvuus on liikkuminen syvyyteen. Jos olisimme laittaneet Roopen läpi, verkko ehkä olisi heilahtanut. Nyt emme saaneet tällaisia tilanteita tarpeeksi, Kanerva perusteli.

Suomi pääsi toisella puoliajalla paremmin peliin mukaan, mutta tulosta ei tasoitusmaalin muodossa tullut. Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen uskoi, että Ukraina alkoi hieman väsähtää tunnin pelin jälkeen ja sen takia Huuhkajillekin avautui enemmän mahdollisuuksia.

– Ukraina oli juuri niin liikkuva ja hyvä kuin pelättiin. Ottelu oli todella vahva näyttö heiltä. Ukrainalla alkoi varmaan painaa 60 minuutin pelin jälkeen jaloissa. He olivat tehneet töitä todella aggressiivisesti. He prässäsivät ylhäältä ja tulivat todella nopeasti vastahyökkäyksiin. Se kuluttaa, Huttunen avasi Suomen parempaa peli-ilmettä nostaen esiin myös Suomen vaihtopelaajista pirteästi esiintyneen Urho Nissilän.

"Suomen piti onnistua 100-prosenttisesti"

Suomen mahdollisuudet päästä Ranskan takana lohkokakkoseksi ja MM-jatkokarsintapaikkaan kiinni pienenivät kotitappion myötä roimasti. Viime EM-kisoissa puolivälieriin yltänyt Ukraina nousi nyt lohkokakkoseksi kolme pistettä edelle ottelun vähemmän pelannutta Suomea. Huuhkajien eteen kiilasi myös Kazakstan-voittonsa jälkeen pisteen enemmän kerännyt Bosnia-Hertsegovina.

– Ukrainan hyvyys ei yllättänyt varmasti ketään. Tiesimme, että Suomen pitää onnistua 100-prosenttisesti voittaakseen ottelun. Se olisi tarkoittanut hyvää puolustuspelaamista ja siihen maalit päälle. Puolustuspelaamisessa epäonnistuttiin ensimmäisen 60 minuutin aikana. Kenttätasapaino ei ollut niin tiivis kuin se on ollut parhaimillaan, Huttunen tiivisti.

Kapteeni Lukas Hradeckyn johdolla Suomen pitää kasata itsensä ennen tiistain Kazakstan-ottelua. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen MM-karsintapelit jatkuvat tiistaina vierasottelulla Kazakstanissa. Siitä Suomen on revittävä pakkovoitto, jotta MM-haaveet säilyisivät elossa ennen karsintojen päätöspelejä.

– Kolme pistettä on ainoa riittävä tulos Kazakstan-ottelusta. Muuten ei ole mitään ajatustakaan jatkopaikasta, Huttunen painottaa.

Kazakstan-voitonkin jälkeen Suomen MM-karsinnat huipentuisivat kahteen tiukkaan otteluun marraskuun puolivälissä. Ensiksi vastaan asettuu Bosnia-Hertsegovina vieraissa ja sitten kotikentällä Ranska.

Päivitetty kello 10.33. Korjattu Väisäseksi Leo, ei Sauli.

Lue lisää: