1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. nyrkkeily

Tyson Furya ei voi kuin äimistellä – päihdehelvetin läpikäyneen ihmemiehen suorituksia olisi ollut hyvin vaikea uskoa neljä vuotta sitten

Tyson Fury ajautui ensimmäisen maailmanmestaruusottelunsa jälkeen pahaan päihdekierteeseen. Nyrkkeilytähti nousi suosta takaisin maailman huipulle ja on sementoinut itsensä suurten raskassarjalaisten joukkoon omalla tavallaan.

Vahvasti uskonnollinen Tyson Fury kiitti yläkertaa Wilder-voiton jälkeen. Kuva: 2021 Getty Images

– Harvinainen ja historiallinen raskaan sarjan maailmanmestaruustrilogia. Dramaattisella tavalla.

Näin kuvaili The Ring -lehti (siirryt toiseen palveluun) Tyson Furyn ja Deontay Wilderin sunnuntaiaamuna päättynyttä sagaa, jossa Fury voitti kaksi viimeisintä ottelua, ensimmäinen päätyi ratkaisemattomaan.

Viimeisin kolmas ottelu on jo nostettu klassikoiden joukkoon. Wilder kävi ensin kolmannessa erässä kanveesissa, mutta hurjan iskuvoiman omaava yhdysvaltalainen sai läpi pari kunnon osumaa ja tiputti Furyn kaksi kertaa neljännessä erässä.

Fury näytti jälleen äärimmäisen periksiantamatonta luonnettaan nousemalla ylös Wilderin iskuista ja voitti ottelun 11. erän tyrmäyksellä.

Yleisö Las Vegasissa ja fanit ruudun välityksellä seurasivat brutaalia esitystä suut auki.

Tyson Fury (oik.) tyrmäsi väsyneen Deontay Wilderin 11. erässä. WBC-liiton mestaruusvyön säilyttänyt Fury ei ole hävinnyt kertaakaan ammattilaisena. Kuva: Getty Images

Ottelu toi mieleen kaksikon ensimmäisen kohtaamisen vajaat kolme vuotta sitten, kun Wilder iski britin kanveesiin kaksi kertaa. Fury nousi silloinkin ylös.

Wilderin iskuvoima on yksi raskaan sarjan historian kovimmista, joten Furyn jaloille pääsemistä iskujen jälkeen voidaan pitää poikkeuksellisena.

Wilder on tyrmännyt kaikki vastustajansa paitsi Furyn. (siirryt toiseen palveluun)

Juttu jatkuu kuvan ja tilaston jälkeen.

Tyson Fury nousi kaksi kertaa ylös kanveesista ja voitti ottelun. Kuva: 2021 Getty Images

Vuodet pohjalla

Fury on käynyt nyrkkeilyuransa kovimmat taistelunsa silti kehän ulkopuolella.

Vuonna 2015 Fury riisti MM-tittelin yli kymmenen vuotta voittamattomana otelleelta Vladimir Klitshkolta. Mestaruushumu oli vain hetkenaikainen.

Fury syöksyi pahaan päihdekierteeseen. Nyrkkeilytähti on kertonut olleensa tuolloin masentunut ja käyttäneensä paljon kokaiinia ja alkoholia.

Mestaruustittelit vietiin Furylta pois muutaman vuoden aikana vyö kerrallaan ja harjoittelun täysin lopettaneen britin kommentit vuonna 2016 The Rolling Stone -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) olivat huolestuttavia.

Fury kertoi kärsineensä masennuksesta jo vuosia.

– Olen maanis-depressiivinen. Toivon, että joku tappaa minut, ennen kuin tapan itseni. Ryyppään maanantaista sunnuntaihin ja olen käyttänyt paljon kokaiinia.

Elämäntavat näkyivät Furyn ulkomuodossa. Kuvat lihonneesta Furysta levisivät netissä. Pystyisikö tämä mies enää nousemaan takaisin huipulle?

Furyn paino nousi selvästi pitkän ottelutauon aikana. Kuva vuodelta 2017. Kuva: /All Over Press

Fury selätti demoninsa ja palasi kehään vuoden 2018 kesäkuussa kahden ja puolen vuoden tauon jälkeen.

– Olin rikas, menestynyt, nuori ja terve. Minulla oli perhe ja olin kuuluisa. Minulla oli kaikki, mistä saatoin unelmoida. Silti olin masentunut, nyrkkeilyn ilon takaisin löytänyt Fury kertoi BBC:lle ennen paluuotteluaan.

Vahvasti uskonnollisella Furylla on pysynyt koko uran ajan rinnallaan vaimo Paris. Heillä on kuusi lasta.

Furyn uskonnollisuus näkyy vahvasti myös kehässä. Las Vegasissa Wilder-voiton jälkeen Fury polvistui kulmaan ja lausui rukouksensa tiiminsä kanssa.

Ylivoimainen viihdyttäjä

33-vuotias Fury on kiertolaissuvusta, josta on saanut lempinimensä The Gypsy King.

Kiertolainen on kulkenut omanlaistaan reittiä maailman huipulle ja pitänyt välillä räikeillä, aina omaperäisillä lausunnoillaan itsensä raskaan sarjan vetonaulana. Furyn vahva brittiaksentti kuuluu tunnistettavasti läpi haastatteluissa ja lehdistötilaisuuksissa.

Fury osaa myös pistää show'n pystyyn juuri ennen ottelua ja sen jälkeen.

Ennen Wilderin kohtaamista Las Vegasissa Fury käveli rinkiin rennon letkeästi AC/DC:n klassikkokappaleen You Shook Me All Night Long -biisin soiden areenalla. Fury hyräili ja fiilisteli biisiä. Kontrasti on iso tyypilliseen kehäkävelykovisteluun verrattuna.

Ottelun jälkeen Fury varasti haastattelijan mikin ja lauloi hetken Walking In Memphis -biisiä. Samalla tavalla Fury teki myös edellisen ottelun jälkeen kailottaen American Pie -kappaleen yleisölle.

Vastaavanlaista meininkiä on turha odottaa muilta raskaan sarjan tähdiltä Anthony Joshualta, Oleksandr Usykilta tai Wilderilta. Karismaattinen ja jatkuvasti kehässä hämmästyttävä Fury tuo mieleen Muhammad Alin, joka toi uutta hohtoa raskaaseen sarjaan 1960-luvulla persoonallaan ja ottelutyylillään.

Fury on naulaamassa itseään legendojen joukkoon vakuuttavilla tuloksillaan ja omaperäisellä tunnistettavalla tyylillään.

Lue myös:

Mitä Robert Heleniuksen voitto tarkoittaa? Konkarivalmentaja väläyttää takaporttia MM-otteluun ja asettaa takarajan mestaruushaaveille

Robert Helenius huojentui murskavoitosta: "Haluan tätä lisää"

Tyson Fury tyrmäsi Deontay Wilderin – britti kävi kahdesti kanveesissa

Robert Heleniukselle ylivoimainen voitto Las Vegasissa