1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Markku Kanerva uskalsi tehdä yllättäviä muutoksia kovassa paikassa – asiantuntija suitsuttaa Huuhkajien päävalmentajan valintoja

Huuhkajat kukisti Kazakstanin Nur-Sultanissa Teemu Pukin kahdella osumalla ja on yhä mukana taistelussa MM-kisapaikasta.

Albin Granlund oli yksi Markku Kanervan yllätysvalinnoista Huuhkajien avaukseen. Kuva: AFP / Lehtikuva

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen MM-haaveet pysyivät elossa vielä tiistain jälkeenkin, kun Huuhkajat haki Kazakstanista tärkeän 2–0-voiton. Suomen sankariksi nousi molemmat maalit iskenyt Teemu Pukki, joka nousi 33 maalillaan Huuhkajien kaikkien aikojen maalintejäksi ohi Jari Litmasen.

Päävalmentaja Markku Kanerva oli tehnyt otteluun viisi pelaajavaihdosta, ja esimerkiksi puolustuksesta vain Leo Väisänen pelasi lauantaina 1–2-tappioon päättyneessä Ukraina-ottelussa.

Myös Huuhkajien viime aikoina suosima 5-3-2-muodostelma oli hylätty ja vaihtunut 4-4-2:een. Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttusen mukaan Kanervan ja valmennustiimin onnistuneet taktiset muutokset toivat Suomelle tärkeät kolme pistettä.

– Suomi pelasi neljän alakerralla, mutta keskikenttä ei ollut ihan linjassa, vaan timanttina, jossa Robin Lod oli timantin kärjessä keskikentän hyökkäävässä roolissa kärkiparin takana.

Albin Granlundille siunaantui kaksi mainiota maalipaikkaa avausjaksolla. Toinen yritys osui ylärimaan. Kuva: AFP / Lehtikuva

Rasmus Schüller pelasi puolestaan alempana keskikentän pohjalla, Glen Kamara oikealla ja pirteästi neljännessä maaottelussaan esiintynyt Urho Nissilä oikealla.

Robert Ivanov aloitti Väisäsen toppariparina, ja laidoilla avasivat Nicholas Hämäläinen ja Albin Granlund.

– Molemmilla puolustajilla oli selkeästi ohje nousta paljon, ja he osallistuivat hyökkäyksiin hyvin. Näin Suomi pystyi avaamaan peliä ja sai maalipaikkoja. Valmennuksen tekemä taktiikka toimi erinomaisesti, eikä kentällä ollut yhtään heikkoa lenkkiä, Huttunen sanoi.

Vielä syyskuussa Kazakstania vastaan Suomi pelasi kolmella topparilla: Väisäsen lisäksi alakerran muodostivat Paulus Arajuuri ja loukkaantumisen vuoksi sivussa oleva Daniel O'Shaughnessy. Suomen ainokaisen osuman iski tällöin Joel Pohjanpalo Jere Urosen mainiosta alustuksesta.

Helsingissä ennen tunnin kohdalla syntynyttä osumaa Huuhkajat yritti sinnikkäästi murtautua ohi vierasjoukkueen puolustusmuodon.

Robin Lod ja Teemu Pukki löysivät jälleen toisensa lukuisia kertoja. Kuva: AFP / Lehtikuva

Nyt Kanerva halusikin enemmän hyökkäysvoimaa.

– Kysymys oli pakkovoitosta, joten meidän oli pakko satsata hyökkäykseen. Oletimme, että he lähtevät kahdella kärjellä ja prässäävät ehkä yhdellä. Pelin avaamisvaiheessa kaksi topparia riitti hyvin. Keskikentän timanttimuodostelmalla haimme nimenomaan uhkaa heidän puolustuslinjaansa, Kanerva kertoi ottelun jälkeen tiedotustilaisuudessa.

Myös Astana Arenan tekonurmialusta vaikutti Kanervan mukaan pelaajavalintoihin.

– Nopealla alustalla otimme sellaiset pelaajat, joilla on kyky hallita nopealla alustalla palloa. Saimme uhkaa viimeiselle kolmannekselle ja se toimi mielestäni aika hyvin.

"Kuskin paikalla koko ajan"

Olli Huttusen mukaan Suomella ei ollut ottelussa hädänpäivää. Kazakstanille kirjattiin vain yksi laukaus maalia kohden, kun Suomella niitä oli kahdeksan.

– Tämä oli erinomainen ottelu, Suomi oli kuskin paikalla koko ottelun ajan. Suomi puolusti hyvin ja pystyi pitämään palloa. Kazakstan oli koko ajan altavastaaja. Vaikka Kazakstan pyrki prässäämään, se oli hyvin vajaavaista ja Suomi pääsi pelaamaan prässin ohi, Huttunen aloitti.

– Pallonhallinta oli selvästi Suomella, eikä Kazakstan pystynyt uhkaamaan Suomen maalia juuri ollenkaan. Sen sijaan Suomi olisi voinut tehdä useammankin kuin kaksi maalia, Huttunen näki.

Samoilla linjoilla olivat tiedotustilaisuudessa myös Pukki ja Kanerva.

Huttusen mukaan Huuhkajien peli piristyi etenkin sen jälkeen, kun Fredrik Jensen juoksi puolen tunnin jälkeen kentälle. Joel Pohjanpalo joutui jättämään leikin kesken loukattuaan selkäänsä pallontavoittelutilanteessa.

– Sen jälkeen hyökkäykset muuttuivat vaarallisiksi. Jensen oli mukana rakentamassa vaarallisia hyökkäyksiä ensimmäisen puoliskon lopulla. Siitä saimme vielä pikkasen lisää hyökkäysalueelle, Suomi teki maalit hyvin kriittisillä hetkillä juuri ennen puoliaikaa ja juuri puoliajan jälkeen. Hyvin ajoitettu, Huttunen sanoi.

Kanervan mukaan Kazakstan puolusti ottelun avausjaksolla tiiviisti.

– Ei se varmaan yhdestä pelaajavaihdosta ollut kiinni. Kazakstan puolusti alun todella tiiviisti. Pääsimme aika hyvin ekasta prässistä pois, mutta sitten he vetäytyivät aika hyvin tiiviiseen muotoon, ja me emme löytäneet pelaajia linjojen välistä.

Millä muodostelmalla Zenicaan?

Huuhkajien seuraava, MM-kisahaaveiden kannalta elintärkeä ottelu pelataan Zenicassa tasan kuukauden kuluttua, 13. marraskuuta. Suomen edellinen vierailu Bosnia-Hertsegovinassa ei sujunut mairittelevasti, sillä lokakuussa 2019 tuloksena oli tyly 1–4-tappio.

Tuolloin Huuhkajat lähti otteluun juuri 4-4-2-muodostelmalla.

Kanerva ei vielä lähtenyt arvuuttelemaan, millä muodostelmalla kuukauden päästä pelataan.

– Meillä on huonot muistot sieltä viimeksi, kun lähdimme tällä taktiikalla. Kazakstanilla oli kaksi hyökkääjää ja Bosnialla on kolme kärkeä, laiturit tulee aika voimakkaasti sisään. Täytyy miettiä. Tänään saimme hyvää palautetta tästä. Nyt mietitään, millä systeemillä lähdemme neljän viikon päästä, Kanerva sanoi Viaplayn haastattelussa.

Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen muistuttaa, että Suomi taistelee yhä jatkopaikasta.

– Edellisen pelin Zenicassa Suomi hävisi 1–4 ja sai kunnon kyytiä. Toivottavasti siitä pelistä on opittu. Marraskuun pelissä on isot panokset, Suomella on edelleen mahdollisuudet jatkoon. Toivottavasti Ranska-otteluun jää vielä jonkinlainen panos, että stadion saadaan täyteen, Huttunen päättää.

Lue myös:

Kaksi kertaa Pukki-party! Huuhkajille tyylikäs voitto Kazakstanista – haaveet MM-kisapaikasta yhä elossa

Kahden maalin Teemu Pukki oli helpottunut – Jari Litmasen maaliennätys ehti jo kutkutella takaraivossa: "Oli vaikeita vuosia"

Teemu Pukista tuli Huuhkajien kaikkien aikojen maalintekijä – vertailu Jari Litmaseen paljastaa merkittävät erot huippukaksikon välillä