1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Kommentti: Harva muistaa, että Teemu Pukki oli vielä muutama vuosi sitten Huuhkajien sylkykuppi – tilastot osoittavat huiman muutoksen

Teemu Pukin kehityskaari Huuhkajissa on kaukana tavanomaisesta. Kun ketsuppipullo aukesi, jälki on ollut poikkeuksellisen tehokasta, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

98 A-maaottelua, 33 maalia. Teemu Pukista tuli tiistaina Huuhkajien ennätysmies. Kuva: 2021 UEFA

Teemu Pukki kertoi tiistaina avoimesti "sanoinkuvaamattomasta fiiliksestä" rikottuaan Jari Litmasen nimissä olleen A-maajoukkueen maaliennätyksen vierasottelussa Kazakstania vastaan.

Suomalaiset joukkueurheilijat harvoin ainakaan julkisesti uskaltavat iloita henkilökohtaisista saavutuksista, joten Pukin avoimuus oli tervetullutta. Ja ennen kaikkea ansaittua. Harva enää muistaa, että koko kansan sankariksi noussut kotkalainen oli pitkään kannattajien hampaissa, kun maaleja ei syntynyt.

Pukin ennätyksessä onkin huomionarvoista, että valtaosa osumista on syntynyt viimeisten vuosien aikana. Tilastojen valossa selkeä käännekohta on Markku Kanervan astuminen Huuhkajien päävalmentajaksi.

Kanervan alaisuudessa Pukki on pelannut 48 maaottelua, joissa on syntynyt huimat 24 maalia. Puolen maalin ottelukohtainen keskiarvo on maailmanluokan hyökkääjän tilasto. Kanervan aikana maaleista 22 eli 91,6 prosenttia on syntynyt kilpailullisissa otteluissa.

Muiden päävalmentajien ollessa ruorissa Pukki on pelannut Huuhkaja-paidassa 50 kertaa. Maaleja on näissä otteluissa syntynyt yhdeksän eli vain 0,18 maalia ottelua kohti. Näistä neljä Pukki on viimeistellyt karsintaotteluissa.

Odotukset Pukkia kohtaan ovat aina olleet suuret. Pestit Schalken ja Celticin kaltaisissa suurseuroissa koulivat Pukkia, mutta nakersivat myös itseluottamusta. Henkinen ja pelillinen koti löytyi lopulta Tanskasta ja Bröndbystä.

Maaleja kotkalainen on osannut tehdä aina, mutta Bröndbyssä hänestä alkoi kuoriutua se kokonaisvaltainen, kovasti koko joukkueen eteen töitä tekevä hyökkääjä, jonka nykyään tunnemme.

Tanskassa kehittyivät etenkin Pukin fyysiset ominaisuudet. Ruokavalio parani ja juoksukunto koheni. Muutoksesta on paljolti kiittäminen saksalaista päävalmentajaa Alexander Zornigeria, jonka Pukki itsekin arvostaa korkealle.

Bröndbystä Pukki jatkoi matkaa Norwichiin Englannin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Siirto saattoi hämmentää monia, mutta Pukki tiesi, mihin oli menossa. Hän teki valintansa pelitapa edellä, ja riskinotto on kannattanut niin pelaajan kuin seurankin kannalta. Myös Huuhkajat on saanut nauttia siirron hedelmistä.

Maajoukkueuransa alussa Pukki ei maaleilla juhlinut. Kuva Hollanti-ottelusta syksyltä 2011. Kuva: 2011 AFP

Monipuolistunut maalitykki

Samalla kun Pukki otti henkilökohtaisella tasolla harppauksia eteenpäin, maajoukkuekin alkoi löytää suuntaansa. Norwichissa palaset loksahtivat saman tien paikalleen ja huima maalitahti siirtyi ensimmäistä kertaa myös Huuhkajien paitaan.

Markku Kanervan ajatukset jalkapallosta ovat osuneet yksiin Pukin ominaisuuksien kanssa. Se on koko suomalaisen jalkapallon onni. Mixu Paatelaisen tai Hans Backen jalkapallossa Pukki ei vahvuuksiaan päässyt hyödyntämään.

Ja onhan Pukki kehittynyt myös maalintekijänä. Suomalainen on edelleen vaarallisimmillaan päästessään pinkomaan pystyyn linjan taakse, mutta kuten ensimmäinen maali Kazakstania vastaan tiistaina osoitti, on Pukki tappavan tehokas myös pienessä tilassa boksissa.

Vaikka Huuhkajat on kuluvana vuonna kipuillut hyökkäyspelaamisen kanssa, Pukki on löytänyt keinot maalintekoon tavalla tai toisella. Hän hankkii rangaistuspotkuja ja ampuu ne itse verkkoon tappavalla varmuudella tai tällää vaikeita irtopalloja verkkoon hankalista asennoista.

Voittomaali Tallinnassa 3 000 suomalaisen edessä, kaksi osumaa Bosnian verkkoon Ratinan rankkasateessa, tupla-Pukki Liechtensteinia vastaan EM-kisapaikan ratkaisessa ottelussa... yksikään maajoukkuepelaaja ei ole tehnyt näin paljoa tärkeitä ja ikimuistoisia maaleja miesten A-maajoukkueen historiassa.

Nyt maaleja on myös määrällisesti eniten. Teemu Pukki on kaikkien aikojen pelaaja Huuhkajissa. Marraskuussa Pukilla on hakusessa osumia, jotka voivat johdattaa Suomen ensimmäistä kertaa historiassa jatkoon MM-karsintalohkosta. Legendan asema on joka tapauksessa sinetöity.

Lue myös:

Näillä skenaarioilla Huuhkajat etenee MM-jatkokarsintaan – suora kisapaikkakin on yhä mahdollinen

Kahden maalin Teemu Pukki oli helpottunut – Jari Litmasen maaliennätys ehti jo kutkutella takaraivossa: "Oli vaikeita vuosia"

Teemu Pukista tuli Huuhkajien kaikkien aikojen maalintekijä – vertailu Jari Litmaseen paljastaa merkittävät erot huippukaksikon välillä