Hyppää sisältöön

Kommentti: NHL:n avauskierroksen kohu sattui hyvään aikaan – sai SM-liigan erotuomarijohtajan ohjeistamaan kotimaisiakin tuomareita

Tulokasjoukkue Seattlen ja Vegasin välisessä kamppailussa nähtiin kohahduttanut ratkaisumaali. Oli ehkä kaikille eduksi, että Vegas sai aikaiseksi kyseisen maalin heti kauden toisessa ottelussa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Chandler Stephenson teki Vegasin voittomaalin ajassa 48.33. Kuva: 2021 Getty Images

Seurasin epäuskoisena, miten keskiviikkoaamun NHL-ottelu Vegasin ja Seattlen välillä ratkesi: Chandler Stephensonin jalalla tekemä osuma tuomittiin maaliksi, jolla Vegas voitti kamppailun. Selkeällä potkuliikkeellä kiekon maaliin poikittaissyötöstä ohjannut Stephenson ei itsekään näyttänyt uskovan tehneensä maalia, sillä tämä ei edes tuulettanut osumaa.

Vegasin voittomaalin ympärillä leijui voimakas epätieto siitä, miksi maali hyväksyttiin. Stephenson selkeästi käänsi luistimensa osuakseen kiekkoon ja ohjatakseen sen kohti maalia, minkä jälkeen tämä teki vielä normaalin reaktionomaisen potkuliikkeen. Vanhoilla säännöillä maali olisi hyvin todennäköisesti hylätty.

– En ollut varma (maalin hyväksymisestä). Kyselin ympäriinsä, mitä säännöt sanovat. Luulen, että se auttoi, että tein sen luistimen ulkosyrjällä, Stephenson kommentoi NHL:n nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Soitto SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönnille kuitenkin selvensi tilannetta.

Rönn muistutti, että menneen kevään MM-kisoissa IIHF päätti ottaa NHL:n sääntökirjan käyttöön kansainvälisen kiekkoliiton alaisiin kilpailuihin ja sarjoihin. Kesällä sääntöihin tehtiin myös joitakin tarkistuksia muun muassa luistimella tehtyihin maaleihin liittyen. Kuten Rönn asian ilmaisi, ”luistimella tehtyjen maalien suhteen on menty huomattavasti liberaalimpaan suuntaan”.

Aiemmin sääntökirja tulkitsi maalin hylätyksi, mikäli pelaajan luistin teki selkeän potkuliikkeen. Rönnin mukaan varsinkaan poikittaissyötöistä tehdyissä ohjureissa potkuliike ei kuitenkaan ole tätä nykyä syy maalin hylkäämiseen, kunhan luistin pysyy jäässä.

SM-liigassa HIFK:n Alex Broadhurst teki lähes identtisen maalin syyskuussa Jyväskylässä ja myös silloin osuma hyväksyttiin.

Hylkäämiseen johtava potkuliike tarkoittaa siis uusien sääntöjen mukaan enemmänkin puhtaampaa potkuliikettä, joka suoritetaan esimerkiksi, kun kiekko tulee pelaajaa vastaan. Poikittaissyötössä jäässä oleva luistin takaa potkuliikkeestä huolimatta osuman syntymisen.

Tämä tuntui aikaisin keskiviikkoaamuna olevan monelle – allekirjoittaneellekin – epäselvää.

Toki nykyään on mahdollista myös potkaista kiekko maaliin, mikäli se menee verkon perukoille oman tai vastustajan mailan kautta. Mikäli pelaaja potkaisee kiekon maaliin maalivahdin mailan kautta, osuma hylätään.

Keskiviikon tilanne puhutti siinä määrin, että Rönn kertoi lähestyneensä ja ohjeistaneensa tilanteesta myös SM-liigatuomareita.

Oli ehkä kaikille eduksi, että Vegas sai aikaiseksi kyseisen maalin heti kauden toisessa ottelussa. Maalin hyväksyminen vaikutti vanhan säännön mukaan harmaalle alueelle hyppäämiseltä, mutta sääntömuutoksen kautta lajiväki ymmärtää jatkossa paremmin liberaalimpaa tulokulmaa ohjauksiin ja potkuihin.

Tehtyä sääntömuutosta voidaan hyvällä syyllä pitää täysin oikeansuuntaisena linjauksena. NHL:n ja jääkiekon ylipäätään tulisi lähestyä maalintekotilanteita ja tarkastuksia löytämällä mieluummin syitä hyväksyä kuin hylätä osuma. Luistin jäässä tehty ohjaus- tai jopa pieni potkumaali on vaaraton ja harmiton tapa pyrkiä toimittamaan kiekko verkkoon.

Eikä Stephensonin tai Broadhurstin osumissa sovi unohtaa myöskään sitä, miten vaikeasta suorituksesta viime kädessä on kyse. Broadhurst tuli tilanteeseen täydellä vauhdilla ja Stephensonilla oli niskassaan 95 kiloa Adam Larssonia. Molemmat tekivät taidokkaan ja hienon suorituksen ja ansaitsivat siitä maalin.

Mieluummin 6–3 kuin 2–1.

Lue myös:

Pittsburgh kaatoi hallitsevan mestarin Tampa Bayn selvin luvuin – Joonas Donskoi oli järjestämässä Seattlen historiallista maalia

Näemmekö vihdoin Jesse Puljujärven läpimurron NHL:ssä? Tässä ovat kauden kuumimmat puheenaiheet ja suurimmat mestarisuosikit

Kommentti: Olli Juolevin NHL-ura on ollut lähes pelkkää painajaista – nyt pelaamiseen pitää löytyä nopeasti uusi taso

Jättisopimuksen saanut Aleksander Barkov olisi voinut rohmuta vuoden päästä vielä enemmän miljoonia – Floridassa tapahtunut muutos sai jäämään