1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Urheilupolitiikka

Olympiakomitea vaatii liikunnan ja urheilun suuren budjettileikkauksen perumista – Vapaavuori korostaa, että tilanne on jo valmiiksi vaikea

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori pitää selvänä, että historiallisen suuret liikuntaleikkaukset on peruttava.

Kuva: Lehtikuva

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kertoo tiedotteessaan huolestuneen hallituksen tiistaina julkistamasta listasta.

Suomen Olympiakomitea vaatii valtion liikuntabudjettiin kaavaillun vajaan 20 miljoonan euron leikkauksen perumista. Vapaavuori korostaa, että liikunnan ja urheilun tilanne on jo valmiiksi vaikea koronapandemian seurausten takia.

– Liikunta ja urheilu on saanut pahoja kolhuja koronan myötä: kymmenet tuhannet lapset ja nuoret ovat pudonneet seuratoiminnasta ja liikunta-alan toimijoiden tilanne vaikeutunut. Nyt ala täytyy nostaa jaloilleen, jotta se voi edistää ihmisten liikkumista ja harrastamista, Vapaavuori sanoi Olympiakomitean tiedotteessa.

Budjettiesityksessä suurimmat leikkaukset valtion liikuntabudjetissa kohdistuisivat liikuntapaikkarakentamiseen ja liikunnan kansalaistoiminnan tukeen.

– Hallituksen budjettiesityksen mukaan liikuntabudjetti pudotettaisiin alimmalle tasolleen yli 10 vuoteen, Vapaavuori linjaa.

Vapaavuoren mukaan hallitus tempoilee nyt liikuntapolitiikassa

Budjettia voidaan vielä korjata hallituksen lisätalousarviolla ja eduskunnassa meneillään olevassa käsittelyssä.

– Hallituksen budjettiesityksen mukaan liikuntabudjetti pudotettaisiin alimmalle tasolleen yli 10 vuoteen. Tämä tehtäisiin tilanteessa, jossa liikuntaa, terveyttä ja hyvinvointia tarvitaan koronakriisin jälkeen historiallisen paljon, Vapaavuori linjaa.

Hänen mukaan hallitus voisi ottaa mallia Ruotsista.

– Ruotsissa hallitus päätti juuri lisätä ensi vuoden liikuntabudjettiin 400 miljoonaa kruunua, jotta liikunta ja urheilu toipuisivat nopeammin koronapandemiasta, Vapaavuori muistuttaa.

Lue myös:

Urheilulta ja liikunnalta leikataan lähivuosina kymmeniä miljoonia, huippu-urheilukaan ei ole turvassa – Olympiakomitea ei tyydy päätökseen

Suomalaisen urheilun rahoitus saattaa kokea suuren mullistuksen – romahtaneiden veikkausvarojen tilalle tulossa uusi malli