1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Jussi Tapola muistuttaa heikkoa tulosta takovan Tapparan rakentavan kasvutarinaa – "Kaksi asiaa pitää tässä vaiheessa erottaa"

Päävalmentaja Jussi Tapola seisoi rauhallisena Nordiksen käytävillä, vaikka suurin toivein liigakauteen lähtenyt Tappara oli hävinnyt jälleen kerran.

Tapparan valmentaja Jussi Tapola Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Helsingin IFK kaatoi jääkiekon SM-liigassa Tapparan maalein 4–2 (2-0,0-0,2-2) torstaina.

Tapparan valmentaja Jussi Tapola luottaa edelleen omaan joukkueeseensa kuin vuoreen. Edes kauden seitsemäs tappio ja 10:s sija sarjassa eivät saaneet tamperelaisluotsin suuta mutruun.

– Tässä rakennettaan koko ajan joukkueen kasvutarinaa. Kaksi asiaa pitää tässä vaiheessa erottaa. Ensimmäinen on kenttäpeli, miten pelataan ja saadaan luotua maalipaikkoja. Toinen on sitten tulos. Jälkimmäisessä emme ole onnistuneet vielä kovin hyvin, sanoo Tapola.

HIFK:ta vastaan Tappara pelasi nousujohteisesti ja voitti kamppailun laukaukset 57–32.

– Vähän jäi valju kuva kahdesta ensimmäisestä erästä. Ja liian pitkä oli takamatkamme (0–3), vaikka meillä oli vielä paikat nousta tasoihin. Osa pelaajistamme pelasi ihan huippupelin. Nuori, Liigassa kokematon (Tomas) Hamara suoriutui vaikeassa paikassa vallan erinomaisesti puolustuksessa, kehui Tapola 17–vuotiasta tshekkilupausta.

Tapola ei tarttunut yhteenkään negatiiviseen seikkaan, vaikka kaikille oli päivänselvä, että Tappara hävisi kirkkaasti ottelun maalivahtipelin ja teki puolustuksessa enemmän isoja virheitä kuin HIFK.

Rähinä HIFK:n maalilla. Tappara loi paljon painetta vastustajan maalille. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Tapparan valmentaja haluaa virittää joukkueensa henkistä tilaa ja latausta kauden mittaan. Tamperelaiset ovat alkukaudesta kovin usein päästäneet vastustajan avausmaalin tekoon.

– Keväällä ei saa enää lannistua ja lamaantua mistään tilanteesta. Silloinkin pitää luottaa omaan tekemiseen, vaikka tulisi vastaiskuja. Nyt mikään ei oikein tule helpolla. Itse voimme kuitenkin vaikuttaa asiaan, ja on ihan turha odottaa ihmeitä sen suhteen.

"Ilmapiiri on rauhallinen"

Tapola sanoo suojattiensa olevan rauhallisia. Tärkeitä on, että joukkue itse tietää miten pelaa ja suorittuu. Rehellisesti pitää katsoa tekemistä.

– Ilmapiiri on rauhallinen. Tämä on henkinen prosessi. Uskon, että kasvamme yhteen. Meillä on joukkueesta kuitenkin lähes puolet uusia pelaajia, lisää Tapola.

– Eikä tämä ole ensimmäinen syksy, kun olemme tällaisen asian kanssa tekemisessä. Oleellinen pitää löytää ja erottaa, eikä puuttua nippelinvarsiin. Uskotaan omiin, hyviin aisoihin, joita teemme hyvin.

Tapola muistutti, että kovassa CHL-pelissä Skellefteåta vastaan Tappara teki kaksi tärkeää ylivoimamaalia. Torstaina kirvesrintojen ylivoima oli sen sijaan HIFK:ta vastaan tehoton.

– Myös ylivoimassa meillä riittää aihioita ja siinä pelaa ihan oikeat pelaajat. Lisää oikeita valintoja ja ratkaisujen kanssa vähän rentoutta, niin tulosta tulee varmasti.

– Kahdessa edellispelissä meillä oli jo näkyvissä kaikki ne elementit, mitä tänään näimme esimerkiksi kolmannessa erässä, Tapola rauhoitteli mediaväkeä.

HIFK:n Koivistoinen alkaa kuntoutua

Loukkaantumisen jälkeen parasta pelikuntoa lähestyvä HIFK-tähti Eetu Koivistoinen teki maalin ensimmäisessä ja kolmannessa erässä.

– Voitto tuntuu erityisen hyvältä. On ollut vaikeita pelejä. Kun saa onnistumisia, auttaa se koko joukkuetta. Emme ole tehneet kauheasti maaleja, Koivistoinen sanoi ja kertoi olleensa loukkaantumisen takia kuukauden verran pois jäältä.

Toinen IFK-sankari oli Otto Paajanen (1+2), joka iski loppulukemat tyhjään maaliin.

– Ei se Tapparan kiri huolestuttanut. Oli selvää, että meidän pitää malttaa, eikä saa antaa ylivoimahyökkäyksiä. Eikä annettukaan maalien jälkeen. (Niilo) Halonen hoiti lopun, Koivistoinen kiitteli STT:lle maalivahtia.