Kommentti: TPS yritti värittää mustaa valkoiseksi ja epäonnistui nololla tavalla

Turun Palloseuran ja Lauri Korpikosken välisessä kiistassa kirjoitettiin taas uusi, TPS:n näkökulmasta surullinen luku, kirjoittaa Jussi Paasi.

Lauri Korpikosken ja TPS:n tiet erkanevat ainakin toistaiseksi, kun hyökkääjä lähtee lainapestille ulkomaille. Kuva: All Over Press

Läpinäkyvyys, avoimuus, rehellisyys. Ei tarvitse olla viestintäguru kertoakseen, että nuo asiat jokaisen yrityksen kannattaisi toiminnassaan huomioida.

Selittely ja ongelmien lakaiseminen maton alle taas ovat toimintamalleja, jotka johtavat lähes poikkeuksetta katastrofaaliseen lopputulokseen.

Turun Palloseura valitsi silti toimista jälkimmäisen. Lauri Korpikosken tapaukseen kirjoitettiin tällä viikolla uusi, TPS:n näkökulmasta surkuhupaisa luku.

Kerrataanpa, mitä tähän mennessä on tapahtunut.

Kohu Korpikosken ympärillä alkoi, kun Iltalehti kertoi elokuussa pelaajan ja seuran ajautuneen ilmiriitoihin (siirryt toiseen palveluun). IL:n mukaan Korpikoski eristettiin joukkueen toiminnasta, häntä kohdeltiin eriarvoisesti ja mustamaalattiin.

Syyskuussa Ilta-Sanomat kirjoitti TPS:n haluavan eroon kovapalkkaisesta Korpikoskesta (siirryt toiseen palveluun). IS:n tiedot kertoivat, että Korpikoski koki tilanteen työpaikkakiusaamisena.

Tällä viikolla Turun Palloseura tiedotti, ettei seurassa ole ilmennyt minkäänlaista työpaikkasyrjintää (siirryt toiseen palveluun). TPS kertoi, että se on “tehnyt asiasta perusteellisen selvityksen käyttäen apuna ulkopuolista asiantuntijaa, joka on ollut noin 20 vuotta jäsenenä urheilun oikeusturvalautakunnassa ja välimiestuomarina CAS:ssa”.

IL:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) TPS:n toimitusjohtaja Kai Koskinen paljasti sen, jonka tiedote oikeastaan jo kertoi. Suomessa on vain kourallinen asiantuntijoita, joilta löytyy edellä mainittu ansioluettelo. Ulkopuolinen asiantuntija on Mika Palmgren. Palmgren on Turun Palloseuran palkkaama lakimies, joka on auttanut seuraa TPS:n ja Korpikosken välisessä riidassa.

Se siitä “ulkopuolisesta” asiantuntijasta.

Korpikoski on ollut yhtäjaksoisesti sairauslomalla 21. kesäkuuta lähtien, mutta palasi tällä viikolla TPS:n toimintaan. Kuva: Lehtikuva / Matias Honkamaa

Kiista jatkuu vielä pitkään

Kestämättömin väite turkulaisseuran tiedotteessa oli kuitenkin tämä: “Selvityksen yhteydessä olemme kuulleet entistä ja nykyistä valmennusta, pelaajia sekä muita asianosaisia. Esiin ei tullut mitään sellaista, mikä tukisi esitettyjä syytöksiä työpaikkasyrjinnästä.”

Hetkinen. Syyttääkö TPS siis mediaa valehtelusta?

Ilmeisesti, koska tiedotteessa todetaan myös seuraavaa: “Katsomme tässä yhteydessä tarpeelliseksi myös oikaista tapauksesta esitettyjä virheellisiä väittämiä.”

Ahaa. Eli Korpikosken tapauksessa ei ollutkaan mitään epäselvää! Ne olivatkin vain “virheellisiä väittämiä”.

Läpinäkyvyys, avoimuus, rehellisyys. Ne loistavat poissaolollaan TPS:n selityksistä, joissa mustaa yritetään värittää valkoiseksi.

Miten on mahdollista, että perinteikkään seuran toimistolla kuviteltiin, että homma hoidetaan pois päiväjärjestyksestä ja julkisuudesta yhdellä tiedotteella? Oman lakimiehen käyttäminen “ulkopuolisena asiantuntijana” alleviivaa selittelyä irvokkaalla tavalla.

Yle Urheilun tietojen mukaan Korpikosken kohtelu oli ollut Turkuhallilla normaalista poikkeavaa, jopa tylyä vielä tällä viikollakin. Tiedotteessa totta kai maalailtiin paksulla pensselillä kuvaa siitä, että kaikki on hyvin. “Katse on nyt käännetty eteenpäin, ja haluamme yhdessä Korpikosken kanssa keskittyä harjoitteluun ja tuleviin peleihin”. Tuo fraasi osoittautui nopeasti odotetun tyhjäksi.

Perjantaina TPS tiedotti taas Korpikoskesta. Hänen kerrottiin siirtyneen loppukauden mittaisella sopimuksella ulkomaille. Tieto ei yllättänyt niitä, jotka tietävät asioiden todellisen laidan.

Sveitsiin suuntaavan Korpikosken ja TPS:n riita on kaikkea muuta kuin sovittu. Kyse on rahallisesti täysin poikkeuksellisesta tapauksesta Suomessa. Sopimusriitoja on ollut SM-liigassa lukemattomia kertoja, mutta aiemmin on tapeltu muutamista kymmenistä tuhansista euroista, korkeintaan sadasta. Nyt pöydällä on panoksia useiden satojen tuhansien eurojen verran.

Korpikoski teki keväällä 2018 kuuden vuoden sopimuksen TPS:n kanssa. NHL:ssä pitkään pelanneen hyökkääjän yhden kauden palkka on Turussa noin 300 000 euroa.

Tämä saaga jatkuu vielä pitkään. Tai ainakin niin pitkään, kunnes TPS:n toimistolla ymmärretään, että toisenlainen toimintamalli saattaisi tuoda paremman lopputuloksen.

Lue myös: