Rallin junioreiden SM-kullasta Marcus Grönholmia vastaan taistellut Mikko Kalliomaa: "Ehkä olisi pitänyt tehdä uralla toisenlaisia ratkaisuja"

Taakse jäänyttä ralliuraansa Mikko Kalliomaa muistaa lämmöllä Tomin nuoteista -podcastissa, vaikka olisikin valmis tekemään asioita toisin.

Mikko Kalliomaa ja Timo Rautiainen junioreiden SM-sarjassa vuonna 1988. Kuva: Yle

Mikko Kalliomaa kuului kotimaan lahjakkaimpien rallikuskien joukkoon 1980-luvun lopulla. Vuoden 1988 junioreiden SM-sarjan kultataistelu hänen ja Marcus Grönholmin välillä on jäänyt autourheilun historiaan isoilla kirjaimilla. Uraansa todella paljon panostanut Kalliomaa jäi lopulta hopealle, Grönholmin viedessä kultamitalin. N-ryhmän Lancialla ajanut Kalliomaa joutui keskeyttämään viimeisen osakilpailun.

– Meillä taittui pyörä alle, kuten Lancioissa siihen aikaan usein kävi. Siihenhän riitti melkein se, että osui ison puun varjoon, Kalliomaa muistelee tukivarsiltaan heikkoa automallia.

Mikko Kalliomaa rakensi uraansa yhdessä kartanlukijana toimineen Timo Rautiaisen kanssa. Juniorisarjan jälkeen kaksikko suuntasi Saksaan, mutta se projekti ei vienyt pitkälle.

– Timppa ei ollut mielestäni kovin kiinnostunut rallista, vaikka notkuikin mukana talleilla, kun autoja rakennettiin. Mutta kun hän ryhtyi kartturiksi, huomasin heti, että hänellä on takuulla upea ura edessään. Kaikesta paistoi ammattimaisuus, vaikka kokemusta ei ollut nimeksikään. Hän osasi ottaa huomioon sellaisia asioita, joita muut eivät edes tajunneet.

Timo Rautiainen hyppäsi pois Kalliomaan kartanlukijan paikalta vuoden 1989 puolivälissä.

– Silloin huomattiin, ettei se tie kanna pitkälle. Timppa päätti lähteä takaisin Suomeen ja jatkaa siviilitöiden parissa. Hyvin pian hänestä sitten tulikin Marcus Grönholmin kartturi ja sitä myötä kaksinkertainen maailmanmestari.

Jos Kalliomaa saisi tänään valita uransa suunnan uudestaan, hän tekisi sen mielellään.

Mikael Sundström sanoi minulle, että lähde ajamaan Englannin sarjaan ja vuokraa sieltä auto. Jostain syystä en uskonut häntä, vaan suuntasin Saksaan. Jälkeenpäin ajateltuna olisi pitänyt kuunnella Mikkoa enemmän. Hänellä oli kuitenkin kokemusta Englannin sarjasta ja hän tiesi ne kuviot.

Kalliomaan unelma ammattilaisuudesta karisi käytännössä Saksan projektin jälkeen, vaikka ralliura jatkuikin vielä useita vuosia.

– En suoraan sanoen jaksanut enää panostaa uraani riittävästi. Sen lisäksi minulle tuli taloudellisia huolia, joten väsy alkoi painaa puserossa. Ilman mahtavaa tukijoukkoa urani ralliauton ratin takana olisi ollut huomattavasti lyhyempi.

Yhteys Timo Rautiaiseen ja Marcus Grönholmiin säilyi pitkään, sillä Kalliomaa ajoi vuosia Grönholmin etuautoa rallin MM-sarjassa.

– Eräänä päivänä Marcus soitti ja pyysi minua siihen hommaan. Suostuin välittömästi. Kysyin sitten joskus, että miksi sinä minuun päädyit? Marcus sanoi, että olin ollut ainoa, joka ei ollut itse tyrkyttänyt itseään sille paikalle. Ehkä siinä oli vähän värikynääkin mukana, mutta sille tontille lopulta kuitenkin päädyin. Se oli hienoa aikaa. Kiersimme usean vuoden ajan koko MM-sarjan, kunnes säännöt muuttuivat ja etuautot sallittiin vain asfalttiralleissa.

Taakse jäänyttä ralliuraansa Kalliomaa muistaa lämmöllä, vaikka olisikin valmis tekemään asioita toisin.

– Olisin voinut ottaa enemmän neuvoja ja apuja vastaan. Mutta turha näitä on katua.

Kaikki Tomin nuoteista -podcastit löytyvät täältä.

Lue myös: